ΕΛ.ΑΣ. και δικαιοσύνη να μη συγκαλύψουν και αυτό το φόνο Ρομ από αστυνομικό!

ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΡΙΟ ΤΩΝ ΣΥΜΦΩΝΙΩΝ ΤΟΥ ΕΛΣΙΝΚΙ (ΕΠΣΕ)
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΓΙΑ ΤΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΤΩΝ ΜΕΙΟΝΟΤΗΤΩΝ (ΕΟΔΜ)
Τ.Θ. 60820, 15304 Γλυκά Νερά, Tηλ. 347.22.59; Fax: 601.87.60;
e-mail: office@greekhelsinki.gr ιστοσελίδα: http://www.greekhelsinki.gr/


ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

25 Οκτωβρίου 2001

ΘΕΜΑ: ΕΛ.ΑΣ. ΚΑΙ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ ΝΑ ΜΗ ΣΥΓΚΑΛΥΨΟΥΝ ΚΑΙ ΑΥΤΟ ΤΟ ΦΟΝΟ ΡΟΜ ΑΠΟ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟ! ΚΑΛΟΔΕΧΟΥΜΕΝΗ ΔΗΛΩΣΗ ΔΗΜΑΡΧΟΥ ΖΕΦΥΡΙΟΥ, ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΗ ΚΑΛΥΨΗ ΑΠΟ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ.

Οι συνεργαζόμενες οργανώσεις Ελληνικό Παρατηρητήριο των Συμφωνιών του Ελσίνκι και Ελληνική Ομάδα για τα Δικαιώματα των Μειονοτήτων καταδικάζουν το χθεσινοβραδυνό φόνο νεαρού Ρομ από αστυνομικό στο Ζεφύρι (Αττικής). Καλούν την Ελληνική Αστυνομία (ΕΛ.ΑΣ.) και την ελληνική δικαιοσύνη να προχωρήσει σε γρήγορο καταλογισμό ευθυνών και τιμωρία του δράστη ανάλογη με το βάρος του αδικήματος, αντίθετα με τη μέχρι τώρα γενικευμένη πρακτική ατιμωρησίας, όπως στις περιπτώσεις των φόνων των Ρομά Τάσου Μουράτη (το 1996) και Άγγελου Τζελάλ (το 1998) από αστυνομικούς. Καλοδέχονται τη -γεμάτη ευαισθησία για τους Ρομά της περιοχής του- σημερινή συνέντευξη του Δημάρχου Ζεφυρίου Απόστολου Ζέρβα. Καταδικάζουν τέλος την κάλυψη της είδησης από το κρατικό Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων που, μόνο αυτό, ανακάλυψε «καταδίωξη» και «ανταλλαγή πυροβολισμών» προφανώς για να δικαιολογήσει την πράξη του αστυνομικού: παρέμεινε έτσι συνεπές στην παράδοση ενοχοποίησης των Ρομά σε πολλές ειδήσεις του.

Όπως αναφέρει το σημερινό Δελτίο Τύπου της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης Αττικής, στις 20:00 της 24-10-01, στο Ζεφύρι, ο 21χρονος Ρομ Μαρίνος Χριστόπουλος αρνήθηκε να σταματήσει σε αστυνομικό έλεγχο, ανέπτυξε ταχύτητα και, κατά τους ισχυρισμούς των αστυνομικών, επιχείρησε να τους παρασύρει με το αυτοκίνητό του. Ένας από αυτούς, ο αστυφύλακας της Άμεσης Δράσης Γεώργιος Τυλιανάκης, «αντιδρώντας ενστικτωδώς πυροβόλησε μια φορά με το υπηρεσιακό του όπλο κατά του αυτοκινήτου με αποτέλεσμα να τραυματίσει θανάσιμα τον οδηγό». Δεδομένου ότι τα τηλεοπτικά ρεπορτάζ έδειξαν τη σφαίρα να έχει χτυπήσει το αυτοκίνητο στο πάνω αριστερό μπροστινό μέρος του παρμπρίζ, από την πλευρά του οδηγού, εύλογα μπορεί να πιθανολογηθεί ότι ο αστυνομικός, αντί να προσπαθήσει να αποφύγει το αυτοκίνητο, πυροβόλησε για να το ακινητοποιήσει: πρόκειται για απαράδεκτη χρήση του όπλου δεδομένου ότι δεν δεχόταν πυρά. Ελπίζεται ότι η αναγγελθείσα σύλληψη του δράστη θα συνοδευτεί από άμεση θέση του σε διαθεσιμότητα και άσκηση δίωξης από τον εισαγγελέα, ότι η Ένορκη Διοικητική Εξέταση θα ολοκληρωθεί γρήγορα με την επιβολή των προβλεπόμενων ποινών και ότι η σχετική δίκη θα γίνει σε εύλογα σύντομο χρόνο.         

Υπενθυμίζεται ότι στις 20 Νοεμβρίου 1996, αστυνομικός σκότωσε εν ψυχρώ, κοντά στη Λειβαδιά, τον πεσμένο μπρούμυτα στο έδαφος 45χρονο Ρομ Α. Μουράτη, μπροστά στα μάτια μερικών από τα 6 παιδιά του: η πολιτεία, παρά τις επανειλημμένες διεθνείς εκκλήσεις, δεν πληροφόρησε κανέναν αν η ΕΛΑΣ ή/και η δικαιοσύνη τιμώρησε ποτέ το δράστη. Τη δε 1η Απριλίου 1998, στο Παρθένι Θεσσαλονίκης, αστυνομικός σκότωσε με σφαίρες από πίσω τον 28χρονο Άγγελο Τζελάλ, οδηγό αυτοκινήτου Ρομά που προσπαθούσαν να διαφύγουν τη σύλληψη: αστυνομία και δικαιοσύνη συγκάλυψαν την υπόθεση ισχυριζόμενες ότι ο αστυνομικός ήταν σε νόμιμη άμυνα, παρ’ όλο που οι δικές τους εκθέσεις έλεγαν πως το θύμα ήταν άοπλο και οι αστυνομικοί βρήκαν επί τόπου 17 κάλυκες αστυνομικών όπλων έναντι μόνο ενός κάλυκα από άλλο όπλο που ποτέ δεν βρέθηκε. Η υπόθεση, που υποστηρίζουν οι οργανώσεις μας, βρίσκεται στον ΄Αρειο Πάγο για αναίρεση του απαλλακτικού βουλεύματος. 

Καλοδεχούμενες ήταν οι σημερινές δηλώσεις του Δημάρχου Ζεφυρίου Απόστολου Ζέρβα, στον Flash 961, που έμμεσα καταδίκασε το συμβάν, και περιέγραψε με μελανά χρώματα τις συνθήκες διαβίωσης των Ρομά του δήμου του, λόγω αδιαφορίας της πολιτείας: εγκατάλειψη από πολλά παιδιά του σχολείου που είναι μόνο για Ρομά (κατά παράβαση νόμων και διεθνών προτύπων), εμπλοκή πολλών σε διακίνηση ναρκωτικών, αλλά και απουσία αστικοδημοτικής τακτοποίησης μερικών: για παράδειγμα, το θύμα δεν είχε ποτέ γραφεί σε κανένα δημοτολόγιο και χρειάστηκαν ειδικές διευθετήσεις για να βγει και η άδεια κηδείας. 

Τέλος, για άλλη μια φορά, το κρατικό Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων έσπευσε να καλύψει το γεγονός με αναφορές σε ανύπαρκτη «καταδίωξη» και «ανταλλαγή πυροβολισμών», για να δικαιολογήσει την καταχρηστική βία του αστυνομικού. Όπως πριν ένα χρόνο, για παράδειγμα, ανέφερε, χωρίς καμιά βάση, πως σωρεία σοβαρών εγκλημάτων είχαν διαπραχθεί από πολλούς Ρομά του (τότε) οικισμού στο Γαλλικό ποταμό, χωρίς να ελέγξει τις πηγές του, και χωρίς ποτέ να ζητήσει συγγνώμη από τους συκοφαντηθέντες Ρομά. Έτσι και σήμερα, μετά την έκδοση του Δελτίου Τύπου της αστυνομίας, δεν ανασκεύασε την ανακριβέστατη είδηση.