02/12/2019: Μηνυτήρια αναφορά για ξενοφοβικές δηλώσεις Α. Σαμαρά – Γ. Πλακιωτάκη

ΠΡΟΣ ΤΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΚΡΑΤΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ/Τ.Κ.Ζ.Α.Ρ.

2 Δεκεμβρίου 2019

Κυρίες/Κύριοι,

 

Σας υποβάλλουμε άλλη μια μηνυτήρια αναφορά, κατ’ άρθρο 42 ΚΠΔ, στα πλαίσια του προγράμματος του Παρατηρητηρίου Ρατσιστικών Εγκλημάτων, κατά του πρώην Πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά και του Υπουργού Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Γιάννη Πλακιωτάκη  για διασπορά ψευδών ειδήσεων με ρατσιστικό κίνητρο και δημόσια προτροπή σε διακρίσεις και μίσος κατά των προσφύγων.

Ο Αντώνης Σαμαράς στο Συνέδριο της ΝΔ δήλωσε (επισυνάπτεται) μεταξύ άλλων ότι:

* “Από το σύνολο όσων βρίσκονται παγιδευμένοι στα hot spots σήμερα, η συντριπτική πλειονότητα δεν είναι πια πρόσφυγες. Είναι μετανάστες που μπήκαν παράνομα. ‘Αρα, είναι παράνομοι μετανάστες. Λαθρομετανάστες… Μπήκαν παράνομα ως «εισβολείς»… Αληθινοί πρόσφυγες, όπως ορίζονται από τη Συνθήκη της Γενεύης, είναι πια ελάχιστοι… Η χώρα μας υφίσταται πλέον ένα άτυπο λαθρο-εποικισμό.”

Ο Γιάννης Πλακιωτάκης, σε συνέντευξη στον Ant1, δήλωσε (επισυνάπτεται) μεταξύ άλλων ότι:

* “Τίθεται θέμα «παράνομης εισβολής» στη χώρα από μετανάστες”

Υπενθυμίζονται οι ορισμοί των όρων “εποικισμός” και “εισβολή”:

εποικισμός: η μαζική εγκατάσταση ανθρώπων σε περιοχή συνήθως αραιοκατοικημένη”

εισβολή: είσοδος που γίνεται με τρόπο βίαιο, ορμητικό κτλ., που μοιάζει με επίθεση

Η πρόσφατη είσοδος δεκάδων χιλιάδων αλλοδαπών στην Ελλάδα δεν γίνεται με βίαιο ή/και ορμητικό τρόπο που μοιάζει με επίθεση, ούτε έχει γίνει μαζική εγκατάσταση αλλοδαπών σε οποιαδήποτε περιοχή, αραιοκατοικημένη ή μη, και μάλιστα με δική τους απόφαση (ο εγκλωβισμός δεκάδων χιλιάδων σε νησιά του Αιγαίου γίνεται με απόφαση των ελληνικών αρχών).

Είναι επίσης ψευδές πως “στα hot spots σήμερα, η συντριπτική πλειονότητα δεν είναι πια πρόσφυγες…. Αληθινοί πρόσφυγες, όπως ορίζονται από τη Συνθήκη της Γενεύης, είναι πια ελάχιστοι… ” Κατά σύμπτωση μια ημέρα πριν ο αρμοδιότερος όλων Ύπατος Αρμοστής του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες Filippo Grandi δήλωνε δημόσια στην Αθήνα (επισυνάπτεται) πως “η πλειοψηφία των ανθρώπων που έφτασαν στα ελληνικά νησιά φέτος ήταν πρόσφυγες, κυρίως από τη Συρία και το Αφγανιστάν.”

Ως προς τη χρήση του όρου “λαθραίος” για μετανάστες και πρόσφυγες υπενθυμίζουμε πως έχει αποφανθεί η Εισαγγελία Αρείου Πάγου στις 26 Ιουλίου 2018 (https://www.aplotaria.gr/lathrometanastis-stop/).

“Σας διαβιβάζουμε το ανωτέρω έγγραφο του κ. υπουργού Δικαιοσύνης, σύμφωνα με το οποίο υπάρχουν καταγγελίες ότι σε σωρεία εισαγγελικών εγγράφων, όταν γίνεται αναφορά σε υπήκοο τρίτης χώρας, που έχει εισέλθει στο ελληνικό έδαφος χωρίς τις νόμιμες διατυπώσεις, χρησιμοποιείται ο όρος «λαθρομετανάστης».

Σωστά επισημαίνεται από τον κ. υπουργό, ότι ο όρος αυτός, εκτός του ότι δεν είναι δόκιμος, μπορεί να είναι και μειωτικός για την προσωπικότητα του ατόμου και βεβαίως, δεν συναντάται στην ελληνική νομοθεσία, όπου γίνεται λόγος για «παράνομη είσοδο στη χώρα».

Αποτελεί υποχρέωσή μας, εμείς πρώτοι να διαπαιδαγωγήσουμε με την ορθή χρήση των νομικών όρων στη διατύπωση των εγγράφων μας, την ελληνική κοινωνία, για να αποφευχθούν φαινόμενα ξενοφοβίας και ρατσιστικής βίας. Επομένως, παρακαλούμε να εξαλειφθεί στο μέλλον από τα υπηρεσιακά έγγραφα η χρήση του όρου «λαθρομετανάστης» και να χρησιμοποιούνται οι όροι: «παράτυπα εισερχόμενα στη χώρα άτομα», «πρόσφυγες», «μετανάστες», «οικονομικοί μετανάστες», «αιτούντες άσυλο».

Επίσης, παρακαλούμε να αναλάβετε πρωτοβουλία και δράσεις, προκειμένου να ευαισθητοποιηθεί η τοπική κοινωνία στην Περιφέρεια σας και, κυρίως, με τις δικές σας άμεσες ενέργειες. να κινητοποιηθούν οι εκπαιδευτικοί καθώς και άλλοι φορείς, που ασχολούνται πρωτίστως με ανηλίκους, ώστε, με την ενημέρωσή τους, να γίνει ορθή χρήση της ελληνικής γλώσσας και να αποτραπεί η χρήση μειωτικών, για τη προσωπικότητα των ανθρώπων, χαρακτηρισμών και λέξεων.

Με αυτόν τον τρόπο, θα συμβάλουμε όλοι στην εξάλειψη φαινομένων ξενοφοβίας και ρατσισμού”.

Ως προς την χρήση του όρου “εισβολή”, αναφέρεται ενδεικτικά πως στις 3 Μαΐου 2019 είχαμε ένα παράδειγμα καταδίκης από το Εφετείο Παρισιού για πρόκληση θρησκευτικού μίσους και έμμεση προτροπή σε διάκριση του Eric Zemmour που, στις 6 Σεπτεμβρίου 2016, είχε αναφερθεί μεταξύ άλλων και σε “για τριάντα χρόνια εισβολή” της Γαλλίας από μουσουλμάνους (http://www.nouvelobs.com/en-direct/a-chaud/48627-zemmour-zemmour-condamne-appel-propos-islamophobes.html): Το σκεπτικό της καταδίκης από το δικαστήριο: “Είχε πει ότι η Γαλλία ζει «για τριάντα χρόνια μιαν εισβολή» και ότι «στα αμέτρητα γαλλικά προάστια, όπου πολλά νέα κορίτσια είναι καλυμμένα» γίνεται ένας «αγώνας για να εξισλαμίσουν ένα έδαφος», «μια τζιχάντ».Το Εφετείο έκρινε ότι και τα δύο αποσπάσματα «στοχοποιούν τους μουσουλμάνους στο σύνολό τους και αποτελούν έμμεση προτροπή σε διάκριση».”

Τέλος, ο 
Αντώνης Σαμαράς, στο παρελθόν για δηλώσεις του ως Πρωθυπουργός το 2013, έχει προκαλέσει επικριτική αναφορά σε έκθεση του Ευρωπαίου Επιτρόπου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (επισυνάπτεται) για “χρησιμοποίηση συχνά γλώσσας που στιγματίζει μετανάστες… για παράδειγμα, το Νοέμβριο 2012 ο Πρωθυπουργός μίλησε δημόσια για μια «ανακατάληψη» που είναι σε εξέλιξη από τις ελληνικές αρχές των κέντρων των πόλεων που είχαν «καταληφθεί» από παράνομους μετανάστες και είχαν παραδοθεί στις «παράνομες δραστηριότητές» τους. Νωρίτερα, τον Σεπτέμβριο 2012, αναφέρθηκε ευρύτατα ότι με πρωτοβουλία του Πρωθυπουργού θα υπάρξει ένας νέος νόμος που θα αναγνωρίζει το καθεστώς της παράνομης μετανάστευσης ως επιβαρυντική περίσταση στη διάπραξη ποινικών αδικημάτων. Ο Επίτροπος τονίζει ότι, εάν ψηφιστεί, θα πρόκειται για μια διάταξη που προωθεί προφανώς τις διακρίσεις κατά παράβαση διεθνών και εθνικών προτύπων για τα δικαιώματα του ανθρώπου.”

«Δεν δικαιούμαστε να εφησυχάζουμε. Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν μας άφησε πίσω του «καμένη γη». Μας άφησε «ναρκοθετημένη γη»», τόνισε ο Αντώνης Σαμαράς ξεκινώντας την ομιλία του στο 13ο Συνέδριο της Νέας Δημοκρατίας.

Εκφράζοντας την εκτίμηση πως η νέα κυβέρνηση ξεκίνησε πολύ καλά ο πρώην Πρωθυπουργός είπε πως η ελληνικός λαός εκτιμά θετικά τις πρωτοβουλίες της κυβέρνησης για την κατάργηση του άσυλου ανομίας στα Πανεπιστήμια, για τη αλλαγή του Ποινικού Κώδικα, για την αλλαγή του Συντάγματος και την αποσύνδεση της εκλογής Προέδρου από τις βουλευτικές εκλογές και κυρίως για τη μείωση της φορολογίας και τη μελλοντική μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων.

Αναφερόμενος στο «λαθρομεταναστευτικό» όπως είπε χαρακτηριστικά, ο κ. Σαμαράς τόνισε τα ακόλουθα:«Η κυβέρνηση έκανε άριστα που διευκρίνισε, αρχή-αρχή, ότι από το σύνολο όσων βρίσκονται παγιδευμένοι στα hot spots σήμερα, η συντριπτική πλειονότητα δεν είναι πια πρόσφυγες. Είναι μετανάστες που μπήκαν παράνομα. ‘Αρα, είναι παράνομοι μετανάστες. Λαθρομετανάστες που πρέπει να τους ξεχωρίζουμε από όσους μπαίνουν νόμιμα γιατί αλλιώς αδικούμε τους νόμιμους μετανάστες»

Σε ό,τι αφορά τους πρόσφυγες, ο πρώην πρωθυπουργός τόνισε ότι «τους οφείλουμε φιλοξενία, σεβασμό και προστασία» και σημείωσε τα ακόλουθα:«Όμως, αληθινοί πρόσφυγες, όπως ορίζονται από τη Συνθήκη της Γενεύης, είναι πια ελάχιστοι. Εμείς, άλλωστε, οι Έλληνες, είμαστε σε πολύ μεγάλο βαθμό παιδιά και εγγόνια προσφύγων και μεταναστών και είμαστε ιδιαίτερα ευαίσθητοι σε αυτό. Μικρασιάτες Έλληνες, που ήλθαν το ’22, δεν έκαναν «εισβολή» στην Ελλάδα και οι Έλληνες που πήγαν τις επόμενες δεκαετίες μετανάστες, δεν μπήκαν παράνομα ως «εισβολείς» στις υπερπόντιες χώρες που τους υποδείχθηκαν».

Ο Αντώνης Σαμαράς, μιλώντας για το μεταναστευτικό-προσφυγικό ζήτημα άσκησε κριτική και στην Ευρωπαική Ενωση για τη στάση της λέγοντας: « Η ευρώ-γραφειοκρατία, που δεν μπορεί να διευθετήσει τι θα γίνει με τα 4 χιλιάδες «ασυνόδευτα παιδιά», καλό είναι να μη μας κάνει υποδείξεις. Μαθήματα από «ανεύθυνους παρατηρητές», που βλέπουν και σχολιάζουν από μακριά, δεν δεχόμαστε. Και πάλι είχε δίκιο ο Πρωθυπουργός, που μίλησε για το μεγάλο έλλειμμα ανθρωπιστικής αλληλεγγύης στην Ευρώπη».

Αναφερόμενος στην τριετία 2012-14, όταν η ΝΔ ήταν στη κυβέρνηση και είχε αντιμετωπίσει το πρόβλημα αυτό, ο Αντώνης Σαμαράς δήλωσε πως «τότε, ελέγχαμε πλήρως τα σύνορα, χερσαία και θαλάσσια. Έμπαιναν ελάχιστοι. Και έβγαιναν, για επαναπατρισμό, πολλοί περισσότεροι παρά το γεγονός ότι τότε μαίνονταν ο πόλεμος στη Συρία. Σας θυμίζω ότι μετά το 2013 οι ροές δεν πέρναγαν κυρίως από τα μικρασιατικά παράλια στα ελληνικά νησιά που ήταν «δύο βήματα». Πήγαιναν στην Ευρώπη, από τη Λιβύη -σε Μάλτα και Ιταλία.Γιατί; Γιατί από μας, τότε, δεν μπορούσαν να περάσουν. Τότε, φυλάγαμε τα σύνορα. Και όσοι πέρναγαν από δω – ή όσοι βρίσκονταν ήδη εδώ και παρανομούσαν – πήγαιναν κατευθείαν στην Αμυγδαλέζα και σε ένα-δύο ακόμα κλειστά κέντρα. Κι από εκεί, μετά από σύντομο χρόνο, έφευγαν οικειοθελώς για τις πατρίδες τους. Απευθείας – όχι μέσω Τουρκίας. Και το σημαντικότερο: Τότε δεν είχαμε αφήσει διάφορες ανεξέλεγκτες ΜΚΟ να κάνουν κουμάντο. Από την ώρα, όμως, που ο Τσίπρας άνοιξε τα σύνορα και ανέλαβαν οι ΜΚΟ ως κράτος εν κράτει, δημιουργήθηκαν και τα αισχρά κολαστήρια τύπου Μόριας».

Ο πρώην πρωθυπουργός, στην τοποθέτησή του, στο 13ο συνέδριο της ΝΔ, επισήμανε, ακόμη ότι η χώρα χρειάζεται κλειστά κέντρα, διαχωρισμό των παρανόμων κι όσων παρανομούν από τα γυναικόπαιδα και πολύ πιο γρήγορες αποφάσεις για χορήγηση ασύλου και επαναπατρισμό. Όπως δήλωσε, χαρακτηριστικά, «όσοι δεν πληρούν τις προϋποθέσεις της Συνθήκης της Γενεύης, δεν δικαιούνται άσυλο. Όσοι παρανόμησαν, έδωσαν ψευδή στοιχεία, ή διπλά και τριπλά ονόματα, δεν δικαιούνται άσυλο. Όσοι βιαιοπράγησαν, δεν δικαιούνται άσυλο. Κλειστά κέντρα – και πίσω στις χώρες τους. Αυτή η πολιτική εφαρμόστηκε, αυτή η πολιτική απέδωσε. Αυτή η πολιτική μπορεί να αποδώσει ξανά. Και άλλη δεν υπάρχει. Και αυτήν την πολιτική εξήγγειλε η νέα μας κυβέρνηση τώρα. Αλλά το πρόβλημα έχει στο μεταξύ διογκωθεί. Και ο κόσμος αδημονεί. Γιατί στο μεταξύ οι ροές από την Τουρκία αυξάνονται».

Σύμφωνα με τον πρώην πρωθυπουργό η Τουρκία απέκτησε επί ΣΥΡΙΖΑ ένα όπλο πίεσης και εκβιασμού της Ελλάδας – που πριν δεν είχε. «Όσο εμείς ελέγχαμε τι περνάει από τα σύνορά μας, τη στρόφιγγα την κρατούσαμε εμείς κλειστή. Όταν ο ΣΥΡΙΖΑ άνοιξε τα σύνορα στις αρχές του 2015, τη στρόφιγγα την κρατάει πια η Τουρκία και την ανοίγει όποτε θέλει, όσο θέλει, πιέζοντας την Ευρώπη – αλλά κυρίως εκβιάζοντας την Ελλάδα. Η χώρα μας υφίσταται πλέον ένα άτυπο λαθρο-εποικισμό. Μπαίνουν όσοι θέλουν, ακόμα και από χώρες, όπως το Μαρόκο, η Τυνησία, το Πακιστάν και το Μπαγκλαντές, που δεν έχουν κανένα πόλεμο. Αυτό δεν αλλάζει εύκολα, δεν αλλάζει από την μια μέρα στην άλλη, αλλά πρέπει να αλλάξει το ταχύτερο. Κάτι τελευταίο: Υπάρχει πραγματικό πρόβλημα με τα ανοικτά κέντρα, δίπλα σε κατοικημένες περιοχές, για τα οποία αντιδρούν οι τοπικές κοινωνίες. Δεν είναι ούτε ρατσιστές, ούτε ξενόφοβοι. Βλέπουν δίπλα τους να εγκαθίστανται άνθρωποι που ήλθαν χωρίς άδεια, χωρίς να ρωτήσουν κανένα, που δεν υπάγονται στους νόμους της χώρας και στον έλεγχο των αρχών, και που δεν ξέρουμε καν ποιοι είναι».

Μιλώντας για τη Συμφωνία των Πρεσπών ο πρώην Πρωθυπουργός είπε πως «φάνηκε πια, πως είναι μια πολύ επιζήμια, μια απαράδεκτη Συμφωνία» και δήλωσε ότι « η Ελλάδα έδωσε τα πάντα από την αρχή – και όνομα και αναγνώριση εθνότητας και αναγνώριση γλώσσας – ενώ τα Σκόπια υποσχέθηκαν ότι θα κάνουν κάποιες παραχωρήσεις στο μέλλον, αν και εφ’ όσον προχωρήσει η ένταξή τους στην Ευρώπη».

Συνεχίζοντας ο Α. Σαμαράς σημείωσε: «Κάποιοι μας έλεγαν πως, αν βάλουμε τα Σκόπια στο ΝΑΤΟ, θα τα «σταθεροποιήσουμε». Εδώ, όμως, αφού μπήκαν τα Σκόπια στο ΝΑΤΟ, άρχισαν οι αμφιβολίες για το ίδιο το ΝΑΤΟ Προσέξτε: Η Αμερική θέτει σοβαρό θέμα για την χρηματοδότηση του ΝΑΤΟ. Η κρίση στην Συρία κατέδειξε τη δυσλειτουργία του ΝΑΤΟ. Και φτάσαμε στο σημείο ο Μακρόν να θεωρεί «κλινικά νεκρό» το ΝΑΤΟ. Υποτίθεται, λοιπόν, ότι το ΝΑΤΟ θα “σταθεροποιούσε” τα Σκόπια. Αλλά φτάσαμε πια στο σημείο, εμείς, οι φιλο-ατλαντιστές, να αναρωτιόμαστε: Το ίδιο το ΝΑΤΟ, ποιος θα το σταθεροποιήσει; Δεχθήκαμε λοιπόν στις Πρέσπες ένα ψέμα. Αναγνωρίσαμε έναν αλυτρωτισμό που δημιουργεί προβλήματα τόσο με μας όσο και με άλλα κράτη της περιοχής. Που προκαλεί ήδη τριβές, μέσα στα κράτη και ανάμεσα στα κράτη – τριβές που δεν υπήρχαν πριν! Και που μέσα στα ίδια τα Σκόπια προκαλεί πλέον σοβαρούς τριγμούς. Αυτό δεν είναι πολιτική σταθερότητας. Είναι το ακριβώς αντίθετο: Πολιτική από-σταθεροποίησης. Το ερώτημα είναι, βέβαια, τι κάνουμε από δω και στο εξής. Το πολιτικό ερώτημα είναι πώς θα αποδεσμευτούμε, χωρίς να πληρώσουμε κόστος. Κι αυτό δεν είναι εύκολο, δεν γίνεται από τη μία μέρα στην άλλη – πάντως γίνεται. Γιατί πρόκειται για συμφωνία που δεν περπατάει, ούτε μέσα, ούτε έξω, ούτε στα Βαλκάνια, ούτε στην Ευρώπη. Κατανοώ αυτό που λέει ο Πρωθυπουργός: ότι δεν μπορούμε να αποδεσμευτούμε από τη Συμφωνία αυτή από τη μια μέρα στην άλλη, με το έτσι θέλω. Όμως, δεν μπορούμε και να ωραιοποιούμε μια Συμφωνία που εμείς οι ίδιοι την έχουμε καταγγείλει ως «επιζήμια» και «απαράδεκτη». Και που επί πλέον, δεν περπατάει».

Μιλώντας για τα ελληνοτουρκικά ο Αντώνης Σαμαράς έκανε λόγο για ευθεία απειλή από την Αγκυρα. «Στη Θράκη κλιμακώνουν τις προκλήσεις, ενώ ταυτόχρονα στέλνουν μιλιούνια λαθρομεταναστών και από τον Έβρο. Σε ολόκληρο το Αιγαίο, καταθέτουν χάρτες στον ΟΗΕ που αμφισβητούν ευθέως τα κυριαρχικά μας δικαιώματα.Φτάσανε να συνάπτουν συμφωνίες για την ΑΟΖ της Κρήτης, με μια σκιώδη κυβέρνηση της Λιβύης – που η ίδια ελέγχει ελάχιστο μέρος της χώρας της. Δεν μιλάνε πια για νοτίως του Καστελόριζου. Μιλάνε για ανατολικά και νοτίως της Κρήτης. Αυτά μόνο τις τελευταίες μέρες. Και συνεχίζουν, βέβαια, τις ασφυκτικές πιέσεις σε ολόκληρη τη θαλάσσια περιοχή της Κύπρου» είπε τονίζοντας πως χρειάζεται νέα πολιτική απέναντι στην Τουρκία. « Η επίκληση του Διεθνούς Δικαίου, από μόνη της, δεν αρκεί, και κινήσεις κατευνασμού, δεν ωφελούν. Κάποιοι φαντάζονται ότι θα «λύσουν» και τις διαφορές μας με την Τουρκία, με τον ίδιο τρόπο που δήθεν «έλυσαν» και το Μακεδονικό. Πέρσι υπουργοί του ΣΥΡΙΖΑ μας έλεγαν να μην είμαστε “μοναχοφάηδες”. Στα δικά μας κυριαρχική δικαιώματα. Δηλαδή μίλαγαν για πλήρη υποχώρηση της Ελλάδας. Είχα πει λίγο πριν τη Συμφωνία των Πρεσπών, ότι σήμερα ζητούν να υποχωρήσουμε στις αλυτρωτικές απαιτήσεις της πιο αδύναμης χώρας – δηλαδή των Σκοπίων! Και αύριο θα μας ζητήσουν να υποχωρήσουμε απέναντι στον επεκτατισμό της πιο ισχυρής χώρας – της Τουρκίας. Δηλαδή, όπως μας τα λένε, η Ελλάδα, πρέπει να υποχωρεί πάντα, απέναντι σε όλους: είτε απέναντι στους πιο αδύναμους είτε στους πιο ισχυρούς. Γιατί δεν το λένε ανοικτά; Θέλουν την Ελλάδα, να γίνει ο εύκολος σάκος του μπόξ για κάθε απαίτηση, κάθε γείτονα».

Ο πρώην πρωθυπουργός, στο λόγο του, έκανε και αναφορά στην περίοδο διακυβέρνησης της ΝΔ, το 2012-2014, λέγοντας ότι η χώρα κέρδισε 45 θέσεις στη διεθνή κατάταξη ανταγωνιστικότητας. «Τέτοιο άλμα ανταγωνιστικότητας, σε τόσο λίγο χρόνο, δεν είχε γίνει ποτέ. Στα επόμενα πέντε χρόνια, επί ΣΥΡΙΖΑ, η χώρα έχασε τις μισές θέσεις- και βρέθηκε πάλι πίσω» υπογράμμισε ο πρώην πρωθυπουργός και συνέχισε λέγοντας:«Να μη μας κουνάνε, λοιπόν, το δάχτυλο όσοι έκλεισαν τις τράπεζες και μας ξανάβαλαν στα μνημόνια» ενώ για την κυβέρνηση Μητσοτάκη εκτίμησε ότι «έχει κάνει ήδη, σε λίγο μόλις χρόνο, πολύ σημαντικά βήματα για την Οικονομία».

Τέλος, ο Αντώνης Σαμαράς απέρριψε κάθε λογική συναίνεσης με τον ΣΥΡΙΖΑ και δήλωσε ότι η συναίνεση έγινε πραγματικότητα ανάμεσα στο 2012 και το 2014.


Αποτέλεσμα εικόνας για ant1 news

30 Νοεμβρίου 2019

Πλακιωτάκης στον ΑΝΤ1 για το Μεταναστευτικό:
έχουμε παράνομη εισβολή στην Ελλάδα
(βίντεο)

Ο Υπουργός Ναυτιλίας τόνισε ότι η Κυβέρνηση αντιδρά με ψυχραιμία και αποφασιστικότητα στη συμφωνία Τουρκίας – Λιβύης.

Πλακιωτάκης στον ΑΝΤ1 για το Μεταναστευτικό: έχουμε παράνομη εισβολή στην Ελλάδα (βίντεο)

Ο Υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Γιάννης Πλακιωτάκης, μιλώντας στην ενημερωτική εκπομπή του ΑΝΤ1, «Πρωινοί Τύποι», αναφερόμενος στη συμφωνία Τουρκίας – Λιβύης για τα θαλάσσια σύνορα, τόνισε ότι η Ελλάδα αντιδρά με ψυχραιμία και αποφασιστικότητα.

Όπως είπε ο κ. Πλακιωτάκης, η Τουρκία ήταν και παραμένει απομονωμένη και συνεχίζει την συνηθισμένη της τακτική της παραβίασης του Διεθνούς Δικαίου. Σε ότι αφορά τη συγκεκριμένη συμφωνία, η ελληνική πλευρά δεν έχει ακόμη ακριβή γνώση του περιεχομένου της και γι’ αυτό έχει επιδώσει τελεσίγραφο στον πρέσβη της Λιβύης στην Αθήνα.

Υποστήριξε επίσης, ότι η Τουρκία συνεχίζει να χρησιμοποιεί το Μεταναστευτικό για την επίτευξη των δικών της γεωπολιτικών στρατηγικών, αλλά σε αυτό έχει ευθύνη και η ΕΕ που ανέχεται αυτή την τακτική της Άγκυρας.

Αναφερόμενος στο μείζον ζήτημα του προσφυγικού – Μεταναστευτικού, τόνισε ότι η Κυβέρνηση έχει ολοκληρωμένο σχέδιο και επεσήμανε την ενίσχυση των περιπολιών, αλλά και την αποσυμφόρηση των νησιών. Υπογράμμισε ότι πρέπει να γίνουν κλειστά κέντρα κράτησης για τους μετανάστες και δήλωσε ότι τίθεται θέμα «παράνομης εισβολής» στη χώρα, με τις ροές να έχουν αυξηθεί το τελευταίο χρονικό διάστημα κατά 200%.

Ξεκαθάρισε βέβαια ότι τα κλειστά κέντρα αφορούν μόνο όσους δεν έχουν προσφυγικό προφίλ και ότι η Ελλάδα σέβεται απόλυτα το Διεθνές Δίκαιο σε αντίθεση με την Τουρκία που προχωράει συνεχώς σε προκλήσεις, παραβιάζοντας το κατάφωρα.

Τόνισε δε ότι οι καταγγελίες από την πλευρά της Τουρκίας ότι οι Έλληνες λιμενικοί φτάνουν στο σημείο να πυροβολούν τους πρόσφυγες, είναι παντελώς αβάσιμες και εκτοξεύονται μόνο και μόνο για να «σκεπάσουν» τις παρανομίες της Άγκυρας.

Τέλος και αναφερόμενος στη συνολική εικόνα της Κυβέρνησης μέχρι αυτή τη στιγμή, υπογράμμισε ότι το μεγάλο της πλεονέκτημά σε σχέση με την προηγούμενη του ΣΥΡΙΖΑ, είναι ότι έχει αποδείξει την αξιοπιστία της, εφαρμόζοντας στο ακέραιο όσα υποσχέθηκε προεκλογικά.


O Ύπατος Αρμοστής του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες Filippo Grandi μαζί με τον Εκπρόσωπο της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες στην Ελλάδα Philippe Leclerc στη συνέντευξη τύπου στην Αθήνα. © UNHCR/Achilleas Zavallis

Ο Ύπατος Αρμοστής του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες Filippo Grandi κάλεσε την Ελλάδα να θέσει σε εφαρμογή επείγοντα μέτρα για την αντιμετώπιση του σοβαρού υπερσυνωστισμού στα νησιά του Αιγαίου και τόνισε την ανάγκη για Ευρωπαϊκή αλληλεγγύη, έπειτα από τριήμερη επίσκεψή του σε Λέσβο και Αθήνα.

Κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου με την ολοκλήρωση της επίσκεψής του, ο Ύπατος Αρμοστής υπογράμμισε τέσσερις προτεραιότητες, τις οποίες συζήτησε με την ελληνική κυβέρνηση.

Ο κ. Grandi έκανε έκκληση για επείγουσα βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης, αντιμετώπιση του υπερπληθυσμού στα νησιά, διασφάλιση μια δίκαιης και αποτελεσματικής διαδικασίας ασύλου καθώς και διασφάλιση της προστασίας των 5.000 ασυνόδευτων παιδιών που βρίσκονται στην Ελλάδα, τα περισσότερα από τα οποία ζουν σε επισφαλείς συνθήκες.

«H χώρα πρέπει να προχωρήσει και να ανταποκριθεί στις σοβαρές προκλήσεις με τις οποίες είναι αντιμέτωπη», ανέφερε ο Ύπατος Αρμοστής.

Στη Λέσβο, ο κ. Grandi είπε ότι βρήκε «εξαιρετικά δυσάρεστες» συνθήκες στο κέντρο υποδοχής στη Μόρια, το οποίο φιλοξενεί 16.100 αιτούντες άσυλο – επτά φορές πάνω από τη χωρητικότητά του.

Ο Ύπατος Αρμοστής καλωσόρισε σε γενικές γραμμές τα ανακοινωθέντα μέτρα της ελληνικής κυβέρνησης για την ανακούφιση της κατάστασης στη Λέσβο και σε άλλα νησιά που έχουν επηρεαστεί, όπως τη δέσμευση για μεταφορά 20.000 ανθρώπων στην ενδοχώρα. Κάλεσε την Ελλάδα να επιταχύνει τον ρυθμό εν όψει του χειμώνα και να διασφαλίσει την ύπαρξη κατάλληλης στέγασης και πρόσβασης σε υπηρεσίες στην ενδοχώρα.

Ο Ύπατος Αρμοστής καλωσόρισε επίσης τις προθέσεις της κυβέρνησης να επιταχύνει τις διαδικασίες ασύλου. Ωστόσο, προειδοποίησε ότι οι ταχύτερες διαδικασίες για τον προσδιορισμό του νομικού καθεστώτος των ανθρώπων δεν θα πρέπει να αποβαίνει σε βάρος των εγγυήσεων και των προτύπων, ενώ υπενθύμισε ότι η πλειοψηφία των ανθρώπων που έφτασαν στα ελληνικά νησιά φέτος ήταν πρόσφυγες, κυρίως από τη Συρία και το Αφγανιστάν.

Ο κ. Grandi εξέφρασε την υποστήριξή του για το σχέδιο του Πρωθυπουργού να θέσει σε δράση μια νέα πολιτική για την προστασία των παιδιών προσφύγων και μεταναστών που βρίσκονται μόνα στην Ελλάδα, και παρότρυνε την κοινωνία των πολιτών να παίξει ενεργό ρόλο στην εφαρμογή της.

«Υπάρχει στη χώρα μια κατάσταση έκτακτης ανάγκης για τα παιδιά που είναι σε κίνηση», σχολίασε ο κ. Grandi. «Θα πρέπει να διασφαλιστεί, με όση περισσότερη προσοχή γίνεται, ότι στεγάζονται κατάλληλα σε ασφαλείς χώρους και ότι δεν εκτίθενται σε κίνδυνο.»

Πέρα από τις επείγουσες προτεραιότητες, ο κ. Grandi υπογράμμισε την ανάγκη για μακροπρόθεσμες λύσεις που να βοηθούν στην ένταξη των προσφύγων στην ελληνική κοινωνία με την ενεργό συμμετοχή των δήμων και μη-κυβερνητικών οργανώσεων.

Μέσα από το πρόγραμμα ESTIA, το οποίο χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η Ύπατη Αρμοστεία και η ελληνική κυβέρνηση παρέχουν στήριξη σε κάποιους από τους πλέον ευάλωτους αιτούντες άσυλο – πολλοί από τους οποίους αναγνωρίζονται ως πρόσφυγες στη συνέχεια – παρέχοντας 25.500 θέσεις σε διαμερίσματα σε όλη την Ελλάδα, σε συνεργασία με δήμους και ΜΚΟ. Περίπου 80.000 αιτούντες άσυλο και πρόσφυγες λαμβάνουν μηνιαία οικονομική υποστήριξη με προπληρωμένες κάρτες μέσω του ίδιου προγράμματος. O Ύπατος Αρμοστής κάλεσε την Ε.Ε. να συνεχίσει τη στήριξή της στο πρόγραμμα ESTIA σε επαρκές επίπεδο μέσα στο 2020.

Ο κ. Grandi επαίνεσε την ανθρωπιά, την παραδειγματική αλληλεγγύη και τη φιλοξενία που έχουν επιδείξει οι τοπικές κοινωνίες και τόνισε την ανάγκη για λύσεις ώστε να μετριαστεί ο αντίκτυπος στις κοινότητες υποδοχής.

Εξέφρασε επίσης την ανησυχία του για την αύξηση στην Ευρώπη του αντι-προσφυγικού αισθήματος, της ξενοφοβικής γλώσσας και της εχθρικής στάσης απέναντι σε πρόσφυγες και αιτούντες άσυλο.

«Όταν εκφράζεις μίσος, όταν φωνάζεις, τι καταφέρνεις στην ουσία; Συνεχίζεις να μένεις με το πρόβλημα και έχεις στενέψει τα περιθώρια για να βρεθούν πραγματικές λύσεις», υπογράμμισε.

Ο κ. Grandi κάλεσε την Ευρώπη να στηρίξει τις προσπάθειες της Ελλάδας να ενισχύσει το σύστημα ασύλου της χώρας, να συνεχίσει να παρέχει πόρους στην Ελλάδα και να διευρύνει τα μέτρα αλληλεγγύης ανοίγοντας θέσεις μετεγκατάστασης για ευάλωτους αιτούντες άσυλο, ιδίως ασυνόδευτα παιδιά.

«Δεσμεύτηκα στην κυβέρνηση ότι θα υποστηρίξω δυναμικά την Ελλάδα στους ευρωπαϊκούς και διεθνείς θεσμούς», τόνισε ο κ. Grandi.

Τέλος, ο κ. Grandi δεσμεύτηκε ότι η Υ.Α. θα συνεχίζει να στηρίζει την Ελλάδα στην ανταπόκρισή της στο προσφυγικό και κάλεσε την κυβέρνηση να επωφεληθεί από την παρουσία της Υ.Α. και να αξιοποιήσει την εμπειρία και την τεχνογνωσία της.

 


 

ΕΚΘΕΣΗ
του Νιλς Μούιζνιεκς
Επιτρόπου του Συμβουλίου της Ευρώπης
για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου
Μετά την επίσκεψή του στην Ελλάδα
από τις 28 Ιανουαρίου έως την 1η Φεβρουαρίου 2013

(…) «Ο Επίτροπος Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων λυπάται πολύ που στην ελληνική πολιτική έχει χρησιμοποιηθεί συχνά γλώσσα που στιγματίζει μετανάστες, ακόμη και από πολιτικούς υψηλού επιπέδου. Για παράδειγμα, τον Νοέμβριο 2012 ο Πρωθυπουργός μίλησε δημόσια για μια «ανακατάληψη» που είναι σε εξέλιξη από τις ελληνικές αρχές των κέντρων των πόλεων που είχαν «καταληφθεί» από παράνομους μετανάστες και είχαν παραδοθεί στις «παράνομες δραστηριότητές» τους.

Νωρίτερα, τον Σεπτέμβριο 2012, αναφέρθηκε ευρύτατα ότι με πρωτοβουλία του Πρωθυπουργού θα υπάρξει ένας νέος νόμος που θα αναγνωρίζει το καθεστώς της παράνομης μετανάστευσης ως επιβαρυντική περίσταση στη διάπραξη ποινικών αδικημάτων. Ο Επίτροπος τονίζει ότι, εάν ψηφιστεί, θα πρόκειται για μια διάταξη που προωθεί προφανώς τις διακρίσεις κατά παράβαση διεθνών και εθνικών προτύπων για τα δικαιώματα του ανθρώπου.

Τον Αύγουστο 2012, ο Υπουργός Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη δήλωσε ότι εξαιτίας της παράνομης μετανάστευσης «η χώρα χάνεται. Από την κάθοδο των Δωριέων, 4.000 χρόνια πριν, ουδέποτε η χώρα δεν δέχθηκε τόσο μεγάλης έκτασης εισβολή…Πρόκειται για βόμβα στα θεμέλια της κοινωνίας και του κράτους».

Οι δηλώσεις αυτές έγιναν στα πλαίσια της επιχείρησης «Ξένιος Ζευς», που ξεκίνησε τον Ιούλιο 2012 και περιέλαβε ελέγχους, με βάση το «εθνοτικό προφίλ», του νομικού καθεστώτος των μεταναστών από την αστυνομία στους δρόμους.

Ο όρος «βόμβα» χρησιμοποιήθηκε επίσης δημοσίως τον Ιούλιο 2012 από τον ίδιο Υπουργό όταν αναφέρθηκε στο κέντρο της Αθήνας όπου πολλοί παράτυποι μετανάστες και αιτούντες άσυλο συχνά ενοικιάζουν και κατοικούν σε υπερπλήρη διαμερίσματα με απαράδεκτες συνθήκες διαβίωσης, στερούμενοι οποιασδήποτε δημόσιας υπηρεσίας κοινωνικής πρόνοιας. Δύο ημέρες αργότερα στον ιστότοπό της, η “Χρυσή Αυγή” αναφέρθηκε στη δήλωση του Υπουργού κ. Δένδια ως «δικαίωση των θέσεων» του κόμματος.»



***

Παρακαλούμε για τις ενέργειές σας καθώς και να μας ενημερώσετε για τον αριθμό πρωτοκόλλου που θα δώσετε στη μήνυση αυτή.

Με τιμή,

 

Παναγιώτης Δημητράς
Ελληνικό Παρατηρητήριο των Συμφωνιών του Ελσίνκι
email: panayotedimitras@gmail.com
διεύθυνση: ΤΘ 60820 – 15304 Γλυκά Νερά

2 thoughts on “02/12/2019: Μηνυτήρια αναφορά για ξενοφοβικές δηλώσεις Α. Σαμαρά – Γ. Πλακιωτάκη

Leave a comment