ΕΣΡ / «Καμπάνα» 100.000 στο κανάλι του Καρατζαφέρη για το ρεσιτάλ αντισημιτισμού από Πλεύρη μετά από καταγγελία ΕΠΣΕ

Για την υπόθεση αυτή είχαμε υποβάλει την αναφορά στο ΕΣΡ (όπως λέει η απόφαση)* αλλά και μηνυτήρια αναφορά που η Εισαγγελέας Ρατσιστικής Βίας είχε αρχειοθετήσει ως μη ρατσιστική!

Βελόπουλος – Τζήμερος – Τσιάρτας εκθειάζουν ακροδεξιούς καταδικασμένους για ισλαμοφοβία

Lifo υπέρ πατέρα Αντώνιου της Κιβωτού του Κόσμου και κατά ΕΠΣΕ (πριν 4 χρόνια)

Υπουργός Δικαιοσύνης για “γελοία εθνική νομοθεσία” κατά ρατσισμού και “σπουδαίο άνθρωπο” πατέρα Αντώνιο της Κιβωτού του Κόσμου (πριν 4 χρόνια)

Safenet 2023: Αναφορές και αφαιρέσεις αναρτήσεων για ρητορική μίσους στις πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης (Ιανουάριος – Σεπτέμβριος 2023)

Το 24μηνο έργο (2023-2024) «SafeNet: Παρακολούθηση και Αναφορές για Ασφαλέστερα Περιβάλλοντα στο Διαδίκτυο» επιδιώκει να εφαρμόσει μια ολοκληρωμένη και διαθεματική προσέγγιση για την πρόληψη και την καταπολέμηση της μισαλλοδοξίας, του ρατσισμού και της ξενοφοβίας στο διαδίκτυο.

Συμμετέχουν 21 εταίροι, πολλοί από τους οποίους είναι μέλη του Διεθνούς Δικτύου κατά του Κυβερνο Μίσους (INACH), και η ίδια η οργάνωση-ομπρέλα. Πολλοί (όπως και το Ελληνικό Παρατηρητήριο των Συμφωνιών του Ελσίνκι) αποτελούν αξιόπιστες πηγές επισήμανσης παράνομου περιεχομένου (trusted flaggers) και έχουν λάβει μέρος στα προγράμματα παρακολούθησης στο πλαίσιο του Κώδικα Δεοντολογίας της ΕΕ για την αντιμετώπιση της παράνομης ρητορικής μίσους στο διαδίκτυο.

Ακολουθούν τα αποτελέσματα της σχετικής δράσης του Ελληνικού Παρατηρητηρίου των Συμφωνιών του Ελσίνκι για την περίοδο Ιανουαρίου-Σεπτεμβρίου 2023.

Safenet 2023:  Reporting and removal of hate speech content in IT companies (January – October 2023)

The 24-month project “SafeNet: Monitoring and Reporting for Safer Online Environments” seeks to apply a comprehensive and intersectional approach to prevention and fight against intolerance, racism and xenophobia online.

It joins 21 partners, many of them members of the International Network against Cyber Hate (INACH) and the umbrella organisation itself. Many (including Greek Helsinki Monitor) are trusted flaggers and have taken part in the monitoring exercises within the scope of the Code of Conduct on countering illegal hate speech online.

Below are the results of the related activity of all partners for the period January-October 2023.

Results only on Greece and in Greek for the same period are available here.

Τελεσίδικη απόφαση αποζημίωσης για ομοερωτοφοβία

Η ανάλυση της απόφασης που δικαίωσε για τρίτη φορά Andrea Gilbert Gregory Vallianatos και την αξέχαστη Evangelia Vlami που εκπροσωπεί η αδελφή της. Την πρώτη με την ποινική καταδίκη Κώστα Πλεύρη (δικηγόρου) και Δημήτρη Ζαφειρόπουλου (εκδότη) τη δεύτερη με την πρωτόδικη απόφαση αποζημίωσης των θυμάτων από τους δύο και την τρίτη με την επικύρωση της απόφασης για τον εκδότη (ο δικηγόρος είχε πάρει αναβολή). Δεν ξεχνάμε την ανεκτίμητη συνδρομή του αξέχαστου Χρήστου Γραμματίδη στην ποινική διαδικασία και στην αρχή της αστικής δίκης.


Βασίλης Σωτηρόπουλος

ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΗ ΣΕ ΚΑΘΕ ΑΚΤΙΒΙΣΤΗ ΠΟΥ ΠΡΟΣΕΒΑΛΕ ΔΙΚΗΓΟΡΟΣ ΜΕ ΟΜΟΦΟΒΙΚΗ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΤΟΥ ΕΠΙΔΙΚΑΣΕ ΤΟ ΕΦΕΤΕΙΟ ΑΘΗΝΩΝ ΕΙΣ ΒΑΡΟΣ ΤΟΥ ΕΚΔΟΤΗ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑΣ ΠΟΥ ΤΗΝ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕ – Η ΕΥΘΥΝΗ ΤΟΥ ΜΕΣΟΥ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ ΠΟΥ ΑΝΑΠΑΡΑΓΕΙ ΟΜΟΦΟΒΙΚΟ ΛΟΓΟ ΑΝΑΓΝΩΡΙΖΕΤΑΙ ΑΥΤΟΤΕΛΩΣ ΑΠΟ ΤΑ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟ

Το γραφείο μας εκπροσωπεί τρεις ΛΟΑΤΚΙ+ ακτιβιστές που στράφηκαν δικαστικά εναντίον δικηγόρου για ομοφοβικές δηλώσεις του, καθώς και εναντίον εκδότη εφημερίδας που τις δημοσίευσε.

Τα δικαστήρια αναγνωρίζουν αυτοτελή ευθύνη του εκδότη που αναπαράγει ομοφοβικό λόγο στην εφημερίδα του, επιδικάζοντας άλλη αποζημίωση από αυτή που θα οφείλει να καταβάλει ο δικηγόρος (όταν καταστεί τελεσίδικη και η δίκη του αστική καταδίκη) στα θύματα του μισαλλόδοξου ομοφοβικού λόγου.

Επομένως, δεν είναι νομικά έγκυρη η δικαιολογία “μα, εγώ απλώς “κοινοποίησα” κάτι που δημοσίευσε άλλος”.

Επικυρώνοντας πρωτοβάθμια καταδίκη, το Εφετείο Αθηνών καταδίκασε εκδότη εντύπου, ο οποίος αναδημοσίευσε ομοφοβικό κείμενο δικηγόρου με τίτλο “η ομοφυλοφιλία είναι διαστροφή”.

Στο κείμενο γινόταν αναφορά σε τρεις γνωστούς ΛΟΑΤΚΙ+ ακτιβιστές που είχαν καταθέσει εναντίον του δικηγόρου καταγγελία στον Δικηγορικό Σύλλογο Αθηνών.

Ο δικηγόρος απάντησε με ομοφοβικό δημοσίευμα που κρίθηκε προσβλητικό από το δικαστήριο πρωτοδίκως και καταδικάστηκε και ο ίδιος να καταβάλει από 5.000 ευρώ σε καθέναν από τους τρεις ακτιβιστές (ως προς τον δικηγόρο εκκρεμεί η εκδίκαση της έφεσης, ως προς τον εκδότη έχουμε σήμερα την τελεσίδικη απόφαση εφετείου) έντοκα από την υποβολή της αγωγής το έτος 2012. Στο κείμενο αυτό, αναφερόταν, μεταξύ άλλων,:

“οι κίναιδιοι και οι λεσβίες … (είνα) άτομα … γενετησίως διεστραμμένα… σεξουαλικώς ανώμαλα … έκφυλα … η ιδιότης αποτελεί ύβριν δια κάθε άνθρωπον … έχουν ευτελίσει την ωραιότητα του έρωτος … διαπράττουν μεταξύ τους ασελγείς πράξεις και προκαλούν με την ακολασίαν των το δημόσιο αίσθημα που δεν ανέχεται τις αηδείς σαρκικάς αισχρότητάς των … μια λεσβία δεν μπορεί να είναι κυρία, διότι στην έννοια της κυρίας εμπεριέχεται ήθος που δεν μπορεί να το διαθέτει κάποια, η οποία δεν σέβεται την γυναικείαν φύση… οι κίναιδιοι και αι λεσβίαι δεν έχουν σχέσην με τον έρωταν, διότι έρως δεν τελείται με αφύσικους πράξεις όπως είναι η διαστροφή τους.”

Με την απόφαση του 2023 το Εφετείο Αθηνών υποχρεώνει τον εκδότη του εντύπου που καταδικάστηκε να καταβάλλει κι αυτός άλλα 5.000 ευρώ σε καθέναν από τους τρεις θιγόμενους, έντοκα κι αυτός από την επίδοση της αγωγής, δηλαδη, μαζί με τους τόκους πάνω από 9.000 ευρώ σε καθέναν. Το δικαστήριο καταδίκασε επίσης τον εκδότη και στα δικαστικά έξοδα της δίκης, κατ’ εκτίμηση του δικαστηρίου 600 ευρώ.

Το Εφετείο, όπως και το Πρωτοδικείο πιο πριν, αναφέρει στην απόφασή του:

“Οι οξείς αυτοί χαρακτηρισμοί και τως άνω σχόλια συνιστούν αξιολογικές κρίσεις και υποκειμενικές πεποιθήσεις του συντάκτη του άρθρου αναφορικά με τον σεξουαλικό προσανατολισμό των εναγόντων εκδηλώνοντας την πλήρη περιφρόνηση προς το πρόωπό τους και τη συνολική κοινωνικοηθική τους αξία, αν και η ερωτική ζωή και ο σεξουαλικός προσανατολισμός συνιστούν μια από τις πτυχές της προσωπικότητας ενός ατόμου, η οποία (προσωπικότητα) ως συνδυασμός των ιδιαίτερων ψυχικών και πνευματικών χαρακτηριστικών και τρόπων συμπεριφοράς του ατόμου, που καθορίζει τη μοναδικότητά του, προστατεύεται από τα άρθρα 2 παρ. 1 , 4 παρ. 1 , 5 παρ. 1 και 9 παρ. 1 του Συντάγματος που κατοχυρώνουν το απαραβίαστο της ιδιωτικής ζωής των πολιτών και την ελεύθερη ανάπτυξη της προσωπικότητάς τους, ενώ η ως άνω πτύχη της προσωπικότητας δεν μπορεί να αποτελέσει αιτία διακτίσεων από πλευράς της κκρατικής (ή άλλης νομίμως θεσμοθετημένης) εξουσίας (πρβλ. ΣτΕ2003/2018 σκ. 11 δημοσίευση ΝΟΜΟΣ). […] Η κατά τα ανωτέρω προσβολή του δικαιώματος της προσωπικότητας των εφεσίβλητων οφείλεται και στην υπαιτιότητα του δεύτερου εναγομένου – εκκαλολύντος, ως εκδότης και διευθυντή της εφημερίδας, ανεξάρτητα από την υπαιτιότητα του συντάκτη του υπομνήματος, όπως αβάσιμα ισχυρίζεται ο εκκαλών με σχετικό λόγο της έφεσής του. Ειδικότερα, ο τελευταίος, αν και γνώριζε ως εκ της ιδιαίτερης ιδιότητάς του ως εκδότης και διεθυντής της εφημερίδας το περιεχόμενο του δημοσιεύματος, πριν αυτό δημοσιευθεί και ειδικότερα τους υβριστικούς ρατσιστικούς μειωτικούς και προσβλητικούς για την προσωπικότητα των εφεσίβλητων (εναγόντω) χαρακτηρισμούς, εντούτοις ενέκρινε και επέτρεψε τη δημοσίευση αυτούσιου του ως άνω υπομνήματος και μάλιστα υπό τον τίτλο “Η ομοφυλοφιλία είναι διαστροφή” αποδεχόμενος με τον τρόπο αυτό τους έν λόγω χαρακτηρισμους και την εξύβριση των εναγόντων. Επομένως, οι ισχυρισμοί του δεύτερου εναγομένου και ήδη εκκαλούντος τους οποίους επαναφέρει με σχετικολύς λόγους έφεσης ότι εκείνος προέβη απλώς στη δημοσίευση του από 30/11/2009 υπομνήματος των εγγράφων εξηγήσεων του *** προς το ΔΣΑ και ότι η συκοφάντηση των εναγόντων – εφεσιβλήτων ήταν αδύνατο να συμβεί δια του επίδικου δημοσιεύματος, διότι το προαναφερόμενο υπόμνημα είχε ήδη καταστεί γνωστό σε όλους από 30/11/2009 είναι απορριπτέοι ως αβάσιμοι.”

Η υπόθεση οδηγήθηκε στο δικαστήριο μετά από πρωτοβουλία και με την υποστήριξη του Ελληνικού Παρατηρητηρίου των Συμφωνιών του Ελσίνκι, ο εκπρόσωπος του οποίου (Παναγιώτης Δημητράς) κατέθεσε ως μάρτυρας σε όλες τις διαδικασίες.

Επομένως, με αυτή την απόφαση του Εφετείου εκμηδενίζονται τα “επιχειρήματα” των μέσων ενημέρωσης όταν αναπαράγουν ομοφοβικές δηλώσεις, καθώς δεν πρόκειται για “απλή αναπαραγωγή”, αλλά για περαιτέρω διάδοση μισαλλόδοξου λόγου, ο οποίος βλάπτει αυτοτελώς και αποζημιώνεται αυτοτελώς, ανεξάρτητα από την ευθύνη εκείνου που τον ξεστόμισε.