Ρατσιστική επίθεση Δημάρχου Περάματος κατά Ρομά


ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΡΙΟ ΤΩΝ ΣΥΜΦΩΝΙΩΝ ΤΟΥ ΕΛΣΙΝΚΙ
Τ.Θ. 60820, 15304 Γλυκά Νερά, Τηλ. 2103472259 Fax: 2106018760
email: panayotedimitras@gmail.com ιστοσελίδα: https://greekhelsinki.wordpress.com


 Εισαγγελέα Ρατσιστικών Εγκλημάτων στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών

16 Μαΐου 2024

Δήμαρχος Περάματος κατά Ρομά

Κυρία Εισαγγελέα

Για την περίπτωση που δεν έχετε ενημερωθεί για ένα συμβάν, θέτουμε υπόψη σας συνημμένα ένα σχετικό δημοσίευμα της Documento με τίτλο «Ρατσιστικό αίσχος από τον δήμαρχο Περάματος κατά Ρομά: Απειλεί, βρίζει και καταβρέχει με υδροφόρα μικρά παιδιά» διαθέσιμο στο https://www.documentonews.gr/article/perama-o-dimarxos-se-epideixi-ratsismoy-katavrexei-me-ydrofora-mikra-paidia που αρχειοθετήσαμε στο https://archive.ph/byIqy.

Με τιμή

Παναγιώτης Δημητράς
Ελληνικό Παρατηρητήριο των Συμφωνιών του Ελσίνκι
 


16/05/2024

Δήμαρχος καταβρέχει εξαθλιωμένους Ρομά με μάνικα υδροφόρας – Ελενα Ακρίτα: Καταδικάζουμε απερίφραστα τον ρατσισμό του δημάρχου Περάματος

Δήμαρχος καταβρέχει εξαθλιωμένους Ρομά με μάνικα υδροφόρας - Ελενα Ακρίτα: Καταδικάζουμε απερίφραστα τον ρατσισμό του δημάρχου Περάματος

Οι χθεσινές εικόνες με τον δήμαρχο Περάματος να καταβρέχει με τη μάνικα της υδροφόρας του Δήμου τα υπάρχοντα μιας οικογένειας Ρομά και να επιδεικνύει τσαμπουκά σε μια ηλικιωμένη γυναίκα εν είδει σόου και με τη συνοδεία κάμερας, προκαλούν οργή σε όλους τους δημοκράτες συμπολίτες μας.

Ο κ. Λαγουδάκος δίνει συνειδητά χώρο σε απάνθρωπες, ρατσιστικές και ακροδεξιές πρακτικές, σε μια περιοχή μάλιστα που ακόμα επουλώνει τις πληγές της από τη φασιστική δράση της εγκληματικής οργάνωσης της Χρυσής Αυγής.

Ούτε στο Πέραμα ούτε πουθενά αλλού, οι συνέπειες του κοινωνικού αποκλεισμού των Ρομά και των προβλημάτων που αυτός προκαλεί δεν πρόκειται να λυθούν από κακοστημένα ρατσιστικά show που ποθούν να γίνουν viral στα κοινωνικά δίκτυα.

Σε μια σύγχρονη και δημοκρατική χώρα, όπως θέλουμε να λογίζουμε την Ελλάδα, υπάρχουν νόμοι, υπάρχουν κοινωνικές υπηρεσίες, υπάρχουν διαδικασίες και αρμοδιότητες. Όλα αυτά αποτελούν προφανώς ψιλά γράμματα για τον δήμαρχο Περάματος, που αντιλαμβάνεται πως η επίδειξη δύναμης και οι απειλές για το κλείσιμο παιδιών σε ίδρυμα και των γονιών στη φυλακή αρέσουν σε ένα τμήμα των ψηφοφόρων του.

Περιμένουμε την απερίφραστη καταδίκη από την κυβέρνηση της ΝΔ στις πρακτικές του δημάρχου Περάματος, στον οποίο κατά το παρελθόν είχε προσφέρει την προεκλογική της στήριξη.

Για τον Τομέα Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων ΣΥΡΙΖΑ – Π.Σ.
Έλενα Άκριτα, Βουλευτής Επικράτειας
Α’ Αντιπρόεδρος της Επιτροπής Ισότητας, Νεολαίας & Δικαιωμάτων του Ανθρώπου


Από Γραφείο Τύπου ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής

  Δημοσιεύτηκε 16/05/2024 

Aνακοίνωση Τομέα Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων για τον Δήμαρχο Περάματος

Ο Τομέας Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής καταγγέλλει τις απαράδεκτες και απάνθρωπες ενέργειες του Δημάρχου Περάματος, κ. Γιάννη Λαγουδάκου. Ο Δήμαρχος, όχι μόνο κατέβρεξε τα αντικείμενα μιας Ρομά οικογένειας, αλλά και απείλησε τη μητέρα της οικογένειας πως θα οδηγηθεί στη φυλακή και τα παιδιά της σε ίδρυμα, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Στο ίδρυμα σήμερα τα μωρά και εσείς στο μπουζουρού».

Η ανάρτηση του κ. Λαγουδάκου στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, στην οποία αναφέρει ότι «ή θα ξεβρομίσουμε ή θα χολεριάσουμε» αποτελεί μνημείο ακροδεξιού λόγου, προσβάλλει τα ανθρώπινα δικαιώματα και την αξιοπρέπεια των πολιτών, προάγοντας τον ρατσισμό και τη μισαλλοδοξία.

Καλούμε τις αρμόδιες αρχές να διερευνήσουν το περιστατικό και να λάβουν τα απαραίτητα μέτρα για τη προστασία της οικογένειας και την αποκατάσταση της Δικαιοσύνης. Επιπλέον, καλούμε την ΚΕΔΕ να καταδικάσει άμεσα και απερίφραστα το περιστατικό και τέτοιου είδους ενέργειες. 

Το ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής θα συνεχίσει να αγωνίζεται για μια κοινωνία δικαιοσύνης, ισότητας και αλληλεγγύης.

Τομέας Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων


Απανθρωπιά και ακροδεξιό σόου σε live μετάδοση

Οι χθεσινές εικόνες του δημάρχου Περάματος, να καταβρέχει οικογένεια Ρομά σε αυτοσχέδιο καταυλισμό, είναι απόλυτα καταδικαστέες.

Το πρόβλημα του κοινωνικού αποκλεισμού των Ρομά και τα ζητήματα που αυτός προκαλεί, δεν θα αντιμετωπιστούν με ακροδεξιά σόου για λίγη δημοσιότητα στα social media.

Πρακτικές όπως αυτές του κ. Λαγουδάκου δίνουν χώρο και οξυγόνο στην ακροδεξιά και τον ρατσισμό. Αποτελούν την πρώτη ύλη για την στήριξη νεοναζιστικών εγκλημάτων από τα οποία και η περιοχή του Περάματος έχει πληγωθεί τα προηγούμενα χρόνια.

Είναι δίπλα καταδικαστέο να λειτουργεί με αυτό τον ρατσιστικό τρόπο ο δήμαρχος που έχει την πρώτη ευθύνη. Τέλος είναι φανερό ότι ούτε το ζήτημα της διαβίωσης των Ρομά συμπολιτών μας σε ανθρώπινες συνθήκες, ούτε το Πέραμα θα γίνει πιο ανθρώπινη και ασφαλής πόλη με τέτοια ακροδεξιά σόου.

Η καταδίκη των πρακτικών του κ. Λαγουδάκου αποτελεί το ελάχιστο για κάθε δημοκρατικό πολιτική που θέλει να ζει σε μία σύγχρονη δημοκρατική χώρα.


Μόνο ντροπή και θυμό γεννούν οι απαράδεκτες ενέργειες του Δημάρχου Περάματος Λαγουδάκου όπου καταβρεξε οικογένεια Ρομά με ανήλικα παιδιά αφού τους προπηλάκισε με μία απαράδεκτη φρασεολογία. Ενέργειες που τις διαφημίζει μάλιστα με περισσή υπερηφάνεια στο διαδίκτυο.

Ο δήμαρχος Περάματος να αφήσει τα σόου – που μόνο αποτροπιασμό προκαλούν και τροφοδοτούν το ρατσισμό – και να απαντήσει στις επανειλημμένες πρόσπάθειες της Λαϊκής Συσπείρωσης Περάματος για να γίνουν συγκεκριμένες ενέργειες από τον δήμο, την περιφέρεια και το αρμοδιο υπουργείο Κοινωνικής συνοχής και οικογένειας ώστε να εξασφαλιστεί η ασφαλής μετεγκατάσταση αυτών των ανθρώπων και ταυτόχρονα να διασφαλιστεί η ποιότητα ζωής των κατοίκων.

Τέτοιες ενέργειες όχι μόνο δεν λύνουν το πρόβλημα αλλά το μεταφέρουν σε άλλες λαϊκές συνοικίες με τις άθλιες συνθήκες ζωής να συνεχίζονται τόσο για τους Ρομά όσο και για τους κατοίκους.

Όσο για την υδροφόρα της πολιτικής προστασίας και τις μάνικες που τόλμησε να χρησιμοποιήσει εναντίων ανθρώπων, όπως είπε για να ξεβρωμίσει ο τόπος, τον καλούμε να στρέψει τη μάνικα στους πραγματικά υπαίτιους για την υποβάθμιση της πόλης και της ζωής μας που δεν είναι άλλοι από τα μεγάλα επιχειρηματικά συμφέροντα όπως είναι τα καζάνια του θανάτου, η Μονάδα Επεξεργασίας Απορριμμάτων στο Σχιστό, ο Σταθμός Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων στο παλιό νεκροταφείο που απολαμβάνουν την πλήρη στήριξη των κυβερνήσεων και της Ε.Ε. και για τα οποία ο δήμαρχος «τηρεί σιγήν ιχθύος».

Τέλος τονίζουμε ότι στο Πέραμα έχουμε δει ξανά στο παρελθόν αντίστοιχες μαύρες εικόνες, από κάποιους ψευτοπαλικαράδες που κυνηγούσαν εργάτες και φτωχολογιά. Δεν θα τις ξαναζήσουμε. Και δε θα επιτρέψουμε σε κανέναν, να ρίχνει νερό στον μαύρο αυτό μύλο.



Καταδίκη της ρατσιστικής συμπεριφοράς του δεξιού δημάρχου Περάματος απέναντι σε Ρομά

19 Μαϊου 2024

Η ΑΝΤΑΡΣΥΑ καταδικάζει την ρατσιστική συμπεριφορά του δεξιού δημάρχου Περάματος Λαγουδάκου, ο οποίος μέσα σε ένα ρατσιστικό και μισαλλόδοξο παραλήρημα κατέβρεξε με υδροφόρα οικογένειες Ρομά που είχαν στήσει τα πράγματα τους στο δρόμο, προκειμένου να τους εκδιώξει από την περιοχή. Δηλαδή επιχείρησε μέσω του τραμπουκισμού, και όχι κοινωνικών παρεμβάσεων στήριξης, να επιλύσει το σοβαρότατο ζήτημα διαμονής και στέγασης περιθωριοποιημένων και κατατρεγμένων ομάδων.

Η επιβολή του δόγματος “νόμος και τάξη” εκδηλώνεται με τις πιο απάνθρωπες καταδιώξεις φτωχών και κατατρεγμένων ανθρώπων όπως είναι οι Ρομά. Είναι η ίδια πολιτική που στέλνει στο θάνατο πρόσφυγες στο Αιγαίο και τον Έβρο με τις καταδιώξεις, τις αποτροπές και τις επαναπροωθήσεις του Λιμενικού και των συνοριοφυλάκων. Δεν είναι τυχαίο ότι ο εν λόγω δήμαρχος εκλέχθηκε με την υποστήριξη της σημερινής κυβέρνησης, ενώ έχει διατελέσει ξανά δήμαρχος με την υποστήριξη της Νέας Δημοκρατίας. 

Στους τραμπουκισμούς αυτούς προχώρησε ο δήμαρχος με την ανοχή της αστυνομίας που παρέμενε άπρακτη ενώ βρισκόταν στην περιοχή.

Η βάναυση καταπάτηση των θεμελιωδών δικαιωμάτων των Ρομά, είτε από την κυβέρνηση είτε από τους δημάρχους, δεν μπορεί να γίνει ανεκτή. Το εργατικό λαϊκό κίνημα οφείλει να αγωνιστεί ενάντια στη φτωχοποίηση και περιθωριοποίηση των Ρομά, για το γκρέμισμα της κυβέρνησης και της πολιτικής της καταστολής και της φτώχειας.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΙΣ ΡΑΤΣΙΣΤΙΚΕΣ ΠΡΑΚΤΙΚΕΣ ΤΟΥ ΔΗΜΑΡΧΟΥ ΠΕΡΑΜΑΤΟΣ

Η οργή που αισθανόμαστε όλες και όλοι για τις αδιανόητες, άκρως ρατσιστικές ενέργειες του Δημάρχου Περάματος κατά ομάδας αστέγων Ρομά δεν μπορεί να περιγραφεί με λέξεις. Το βίντεο που ο ίδιος ο Δήμαρχος «περήφανα» μοιράστηκε στα κοινωνικά δίκτυα απεικονίζει τον ίδιο να απειλεί, να βρίζει και κατόπιν να καταβρέχει με μάνικα ενήλικες και παιδιά που βρήκαν προσωρινή στέγη σε υπαίθριο χώρο.

Για ποια προστασία των ευάλωτων ομάδων, για ποιες πολιτικές ένταξης, για ποια ανθρώπινα δικαιώματα μπορεί να γίνει λόγος την στιγμή που ο ίδιος ο Δήμαρχος μιας περιοχής κάνει πράξη τον αντιτσιγγανισμό και την απανθρωπιά;

Η ανεπίτρεπτη συμπεριφορά και οι πρακτικές του εν λόγω Δημάρχου, δεν πρέπει να αποτελέσουν απλώς μια ημερήσια είδηση που ως αύριο θα έχει ξεχαστεί. Οι διακρίσεις, ο αντιτσιγγανισμός, οι κοινωνικές ανισότητες που βιώνει ο Ρομά πληθυσμός πρέπει να πάψουν να αποτελούν μόνο τίτλους ειδήσεων και εκθέσεων. Πρέπει επιτέλους να γίνει κατανοητό ότι πρόκειται για ανθρώπινες ζωές και για θεμελιώδη ανθρώπινα δικαιώματα τα οποία καταπατούνται συστηματικά, οδηγώντας σε περιστατικά σαν αυτό.

Καταδικάζουμε απερίφραστα τις ενέργειες του Δημάρχου Περάματος και ευελπιστούμε πως η πολιτεία και οι αρμόδιες αρχές θα παρέμβουν άμεσα.


Ανακοίνωση της Pro Bono Publico για το Περιστατικό στο Πέραμα

Η Pro Bono Publico εκφράζει την έντονη ανησυχία και αποδοκιμασία της για τις ενέργειες του Δημάρχου Περάματος, όπου σε ανάρτηση του ιδίου σε Μέσο Κοινωνικής Δικτύωσης την 14η Μαΐου 2024, αναπαράχθηκε οπτικοακουστικό υλικό όπου καταβρέχει τα υπάρχοντα μιας οικογένειας Ρομά και προαναγγέλλει φυλάκιση στη μητέρα καθώς και αποστολή των παιδιών της σε ίδρυμα.

Οι αιρετοί σε όλα τα επίπεδα διακυβέρνησης λειτουργούν ως θεσμικοί εγγυητές της ασφάλειας των πολιτών και της εφαρμογής του Κράτους Δικαίου. Αυτές οι ενέργειες εντείνουν τον αντιτσιγγανισμό, καθώς και τον φόβο και την ανασφάλεια στις κοινότητες των Ρομά αλλά και σε άλλες ευάλωτες ομάδες, και προάγουν τον κοινωνικό αποκλεισμό, εκθέτοντας την Πολιτεία, και εγκυμονώντας σοβαρούς κινδύνους για την κοινωνική συνοχή και τη διατήρηση της έννομης τάξης.

Η Pro Bono Publico θα προβεί στις απαραίτητες ενέργειες για την ποινική και πειθαρχική διερεύνηση του περιστατικού και την αποκατάσταση της Δικαιοσύνης.

Με εκτίμηση,

Pro Bono Publico


Update

Meta removed the Mayor‘s post with the video on Instagram on 19 May 2024 at 05:08 after Greek Helsinki Monitor reported it for offending with racist speech a Roma woman and then dousing the Roma directly from a water cannon.

Ενημέρωση

Το Meta αφαίρεσε την ανάρτηση στο Instagram του Δημάρχου Περάματος με τη ρατσιστική επίθεση κατά της οικογένειας Ρομά στις 19 Μαϊου 2024 στις 05:08 για παραβίαση των Κανόνων της Κοινότητας του Instagram, μετά από αναφορά του Ελληνικού Παρατηρητηρίου των Συμφωνιών του Ελσίνκι.

If one clicks on the post’s link https://www.instagram.com/p/C69RtImoO6P/ he will get this:

Αν κάποιος κάνει κλικ στο λινκ https://www.instagram.com/p/C69RtImoO6P/ θα δει αυτό:



GREEK MAYOR RACIALLY ABUSES & THREATENS A ROMANI MOTHER AND CHILDREN BEFORE SPRAYING THEM WITH WATER

21 May 2024

By Judit Ignácz

The European Roma Rights Centre (ERRC) strongly condemns the recent actions of Perama’s Mayor, Giannis Lagoudakos, as captured in a disturbing video that was widely circulated online. The ERRC requests competent authorities to investigate Mayor Lagoudakos’s behaviour and inspect the actions and responsibilities of the local police.

In the video, Mayor Lagoudakos is seen engaging in a heated confrontation with a Romani family, threatening a Romani woman with jail and separation from her children, equating their living conditions to those “for pigs” and directing a stream of water from a municipal tank at the Romani family. Lagoudakos can be heard saying: “Give me the hose here,” and a woman responding: “What if my children get hurt?” His response: “If you interfere, you will go to jail!” the mayor of Perama shouts angrily in the video footage. And he adds: “I will tell you what the babies will suffer from. The kids will end up in a shelter, and you will end up behind bars. This barn [nods towards the tent] is not for babies but for pigs. So, it’s not far from cholera…” 

The mayor shamelessly shared the video about the incident on his personal Instagram account, captioning it “Elimination of unsanitary conditions.” His aggressive behaviour and derogatory, dehumanizing comments are a blatant manifestation of racial discrimination, fuelling prejudice against Romani communities. His actions violated their human rights and the basic principles of human dignity and respect, as well as inciting hate, and stigmatising Roma, who are already in marginalised and vulnerable conditions. 

“The ERRC strongly condemns this incident and calls upon the public prosecutor to launch an ex officio investigation into the mayor’s statements and alarming actions, as the victim is visibly a Romani woman. Considering the high likelihood his actions are motivated by racial bias, this crime should be prosecuted as an anti-Roma hate crime” said Jonathan Lee, the ERRC’s Advocacy & Communications Director. 

The ERRC and other Greek civil society organisations are formally addressing Greek authorities, urging them to take immediate action against such apparent disregard for human rights, including filing a criminal complaint before the Prosecutor of First Instance of Athens to ensure that this matter is taken seriously, and that justice is served. 

Housing of Roma in Greece

There are at least 265,000 Romani people in Greece according to figures cited by Minority Rights Group. In recent decades, the Roma have faced forced evictions by the authorities, leaving whole settlements evicted over the years. In 2007, over 100 Romani families were evicted from their decade-long residences in Aghiou Polykarpou Street, Athens, without alternatives from authorities. Denial of the right to adequate housing is a major issue faced by Romani communities. 

Data from 2021 documented by the Ministry of Labour and Social Affairs’ ‘General Secretariat of Social Solidarity and Fight Against Poverty’ found that 87% of Roma in segregated living areas are forced to live in deprivation, in prefabricated homes, with inadequate infrastructure, and a lack of access to drinking water, electricity, heating, and a toilet in their homes. Environmental racism against Romani communities is structural and tied to other forms of racially motivated discrimination and exclusion. 

On 25th March 2014, the ERRC filed a collective complaint against Greece under the Revised European Social Charter for failing to respect Article 16 of the Charter, taking into account that Roma did not effectively enjoy their right to housing, that national legislation discriminated against Roma in housing matters, and that Roma were often subject to forced evictions. 

Mayor Lagoudakos’ duty should be to ensure and provide adequate, decent living conditions to vulnerable groups and Romani communities instead of shaming and blaming them for living in poverty and marginalization. For the 2014-2020 period, Greece was allocated a total of €15.11 billion in EU funds, out of which at least 28.1% should have been spent on the European Social Fund, with at least 20% of that going towards promoting social inclusion and combating poverty. The racialised poverty experienced by Romani families is an enduring reminder of the failure of Greek politicians and policymakers to provide Greek citizens with basic infrastructure and housing. 

Hatred Trending in Greece

There is significant cause for concern over the growing trend of hate crimes against Romani communities, as well as the pattern of police killing Roma in Greece in recent years.

  • In 2023, Greek police shot an unarmed 17-year-old Romani boy, Christos Michalopoulos, after a car chase in the town of Thebes, north of Attica. According to media reports, the car, with four passengers—two boys and two girls aged 15-17—failed to stop when ordered. The police claim that one of the underage passengers tried to snatch the policeman’s gun, which ‘went off’ killing the boy. The victim’s brother claimed that it was the policeman who fired the gun.
  • In 2022, an unarmed 16-year-old Romani boy, Kostas Frangoulis, died of his wounds after being shot in the head by a police officer during a chase over an unpaid 20 euro gas station bill. The fatal shooting sparked three nights of rioting and protests in Greece.
  • In 2021, in Perama, seven Greek motorcycle police officers in pursuit of a stolen car opened fire on the three unarmed Romani occupants of the vehicle, killing an unarmed 18-year-old, Nikos Sabanis, and seriously wounding a 16-year-old. A video recording distinctly reveals 30 to 40 shots, and a radio conversation between the police operational center and the attending officers shows that the officers identified three Roma in the vehicle. The police press release claiming injuries to seven officers, a 20-year-old deceased with a criminal record, and minor injuries to a shot minor were disproven. In reality, no officers were hurt; the deceased was an 18-year-old without a criminal record, and the 16-year-old boy was seriously injured. In an open letter to the Greek Prime Minister, the European Parliament Anti-Racism and Diversity Intergroup (ARDI) and the ERRC urged the authorities to investigate the possibility of racial motivation behind the disproportionate use of force, expressed concern at the national news coverage which triggered a wave of anti-Roma sentiment, with the prosecutor referring to Roma as a ‘social menace’.
  • In 2019, a 52-year-old Romani man was murdered in Solomos, Greece. According to police, the incident happened when two Romani men, aged 52 and 54, allegedly tried to steal some chickens from the property of a 35-year-old non-Romani man. The owner of the property saw the two men in his yard and opened fire on them with a hunting rifle, killing the Romani man.
  • In 2018, a 13-year-old Romani girl was shot dead in a racist incident in the camp near the town of Amfissa when a 34-year-old butcher drove into the camp and fired a shotgun from his truck. The bullet allegedly missed its intended victim and struck the thirteen-year-old girl.
  • In 2017, several human rights organizations (the ERRC, Greek Helsinki Monitor (GHM), Solidarity Now, Minority Rights Group Greece (MRG-G), and the Coordinated Organizations and Communities for Roma Human Rights in Greece (SOKADRE))—a network of 30 Roma communities and 5 Greek NGOs working on Roma rights—called for immediate action to ensure the safety of Romani families in Menidi, Athens, after angry mobs stormed a Roma neighborhood following the tragic death of an 11-year-old boy who was killed by a stray bullet, which according to the media, may have been fired by a Romani person. A video posted online by far-right groups shows arson attacks on the home of the Romani suspect, with people marching and chanting slurs such as “gypos, cunts, pigs, murderers.” The video ends with a threat of more violence against the Roma in Menidi. Despite the threats of further violence, no arrests were made.

Across Europe, politicians and public figures promote racist public statements, hate speech, and incitement of hatred against Roma. Hate speech often manifests into hate crimes, the Greek MEP Giannis Lagos was sentenced to 13 years in prison for directing Golden Dawn, a far-right party described by Greek courts as ‘a criminal organisation’ that has been linked to several acts of political violence. Utilizing his immunity as an MEP, Lagos left Greece for Brussels on the day of the verdict to avoid arrest. 

The ERRC stands in solidarity with Romani communities in Perama and throughout Greece. The ERRC and its partner organisations remain committed to fighting against racial discrimination and ensuring that the rights and dignity of all individuals are respected and protected. The responsibility of the authorities to respond and prevent such incidents is integral to promoting an inclusive and respectful society. They can no longer ignore or normalise the consistent occurrence of hate crimes against Romani communities in Greece.


Leave a comment