Διάβημα σε Εισαγγελία Αρείου Πάγου για δίωξη ομοερωτοφοβίας – Άρνηση συνάντησης από Υπουργείο Δικαιοσύνης

 ghm athpr thesspr letterhead


Διάβημα σε Εισαγγελία Αρείου Πάγου για δίωξη ομοερωτοφβίας
– Άρνηση συνάντησης από Υπουργείο Δικαιοσύνης

 5 Ιουνίου 2017

Εν όψει την φετινών εκδηλώσεων του Athens Pride και του Thessaloniki Pride οι οργανώτριες μαζί με το Ελληνικό Παρατηρητήριο των Συμφωνιών του Ελσίνκι συναντήθηκαν την 1 Ιουνίου 2017 με τον Αντιεισαγγελέα του Αρείου Πάγου Αθανάσιο Κατσιρώδη για να του εκθέσουν την επικρατούσα ατιμωρησία για ομοερωτοφοβικό λόγο που έχει προκαλέσει επικριτικές συστάσεις από τους αρμόδιους φορείς του ΟΗΕ και του Συμβουλίου της Ευρώπης σε βάρος της Ελλάδας. Ζήτησαν από την Εισαγγελία του Αρείου Πάγου να συμβάλει με τον καταλληλότερο τρόπο στην υλοποίηση των συστάσεων αυτών ώστε να υπάρξει επιτέλους αποτελεσματική δίωξη των ομοερωτοφοβικών εγκλημάτων στην Ελλάδα, περιλαμβανόμενης ενδεχόμενης έκδοσης εγκυκλίου προς τις εισαγγελικές αρχές και ανάσυρσης από το αρχείο των δικογραφιών που σχηματίσθηκαν συνήθως με πρωτοβουλία της Εισαγγελέα για τα Ρατσιστικά Εγκλήματα στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών αλλά αρχειοθετήθηκαν από άλλους εισαγγελικούς λειτουργούς.

Υπέβαλαν δε το υπόμνημα που ακολουθεί στο οποίο τεκμηριώνεται πως όταν καταγγελλόμενοι για ομοερωτοφοβία είναι λαϊκοί, εφαρμόζονται οι νόμοι του κοσμικού κράτους και, ακόμα και αν οι καταγγελλόμενοι επικαλούνται δήθεν θέσεις της Εκκλησίας, διώκονται και ενίοτε καταδικάζονται για ομοερωτοφοβία. Αν όμως οι καταγγελλόμενοι είναι κληρικοί κάποιοι εισαγγελείς επικαλούνται δήθεν θέσεις της Εκκλησίας (που δεν υπάρχουν αφού κανένας ποτέ δεν προσκόμισε επίσημο έγγραφο της Ιεράς Συνόδου με αυτές) για να μην ασκηθεί δίωξη, ακόμα και σε υποθέσεις μετά από μηνυτήριες αναφορές για τις οποίες η αρμόδια Εισαγγελέας Ρατσιστικής Βίας σχημάτισε δικογραφίες με βάση τις δηλώσεις αυτές, αλλά άλλοι εισαγγελικοί λειτουργοί προχώρησαν σε αρχειοθετήσεις.

Ανάλογη συνάντηση για την εβδομάδα 29 Μαΐου – 2 Ιουνίου 2017 ζητήθηκε από τον Υπουργό Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρώπινων Δικαιωμάτων Σταύρο Κοντονή και τη Γενική Γραμματέα Ανθρώπινων Δικαιωμάτων στο Υπουργείο Δικαιοσύνης Μαρία Γιαννακάκη, που αρνήθηκαν να συναντηθούν με τις ΜΚΟ. Επικαλέσθηκαν απουσία τους στις Βρυξέλλες μεταξύ 31 Μαΐου και 2 Ιουνίου 2017 και φόρτο εργασίας για την προετοιμασία του ταξιδιού αυτού στις 29 και 30 Μαΐου 2017. Αυτό όμως δεν εμπόδισε τη Γενική Γραμματέα Ανθρώπινων Δικαιωμάτων στο Υπουργείο Δικαιοσύνης Μαρία Γιαννακάκη να παραστεί σε δημόσια εκδήλωση της Νεολαίας του ΣΥΡΙΖΑ στις 30 Μαΐου 2017.  Η άρνηση συνάντησης επιβεβαιώθηκε άλλωστε και από το γεγονός ότι ζητήθηκε στη συνέχεια από τις ΜΚΟ (στις 15 Μαΐου 2017) να προσδιορισθεί οποιαδήποτε άλλη ημερομηνία για τη συνάντηση, αίτημα που παρέμεινε μέχρι σήμερα αναπάντητο. Κατόπιν αυτού, Athens Pride, Thessaloniki Pride και Ελληνικό Παρατηρητήριο των Συμφωνιών του Ελσίνκι καλούν δημόσια τον Υπουργό Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρώπινων Δικαιωμάτων και τη Γενική Γραμματέα Ανθρώπινων Δικαιωμάτων να μελετήσουν το υπόμνημα που υποβλήθηκε στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου και, ως εκπρόσωποι της ελεγχόμενης διεθνώς ελληνικής κυβέρνησης, να απαντήσουν ποιες ενέργειες θα κάνουν για να υπάρξει επιτέλους αποτελεσματική δίωξη της ομοερωτοφοβίας στην Ελλάδα.


ghm athpr thesspr letterhead


Υπόμνημα προς την Εισαγγελία του Αρείου Πάγου 

Θέμα: Ατιμωρησία για ομοερωτοφοβία παρά μεγάλο αριθμό αναφορών σε εισαγγελίες

 1 Ιουνίου 2017

 Εισαγωγή

Οι ΜΚΟ Athens Pride και Thessaloniki Pride συνεργάζονται με το Ελληνικό Παρατηρητήριο των Συμφωνιών του Ελσίνκι και υποστηρίζουν το Παρατηρητήριο Ρατσιστικών Εγκλημάτων στα πλαίσια του οποίου έχει υποβληθεί σημαντικός αριθμός μηνύσεων για ομοερωτοφοβικό λόγο και ομοερωτοφοβική βία. Δυστυχώς, μέχρι σήμερα καμιά από τις μηνύσεις αυτές, ή και οποιεσδήποτε άλλες μηνύσεις για ομοερωτοφοβικό λόγο, δεν έχει οδηγήσει τους φερόμενους δράστες σε δίκη, ενώ έχουν αντίθετα εκδοθεί πράξεις αρχειοθέτησης που συνιστούν κατά την άποψή μας (και όχι μόνο τη δική μας άποψη) ατιμωρησία.

Αντίθετα, η Thessaloniki Pride έχει δεχθεί (μέχρι στιγμής) έξι μηνύσεις για βλασφημία στη βάση αφίσας – παρωδίας από τρίτο άτομο της επίσημης αφίσας του Φεστιβάλ Υπερηφάνειας του 2016 (Σχετικό 1). Χωρίς να έχει ευθύνη για την αφίσα – παρωδία, η οποία πάντως κάθε άλλο παρά βλάσφημη είναι. Δεδομένου ότι το περιεχόμενό τους είναι παρόμοιο και ακραία ομοερωτοφοβικό, επισυνάπτεται η μία, του Μητροπολίτη Αμβρόσιου (Σχετικό 2).

Ανησυχίες και συστάσεις ΟΗΕ και Συμβουλίου Ευρώπης για ομοερωτοοφβία και ατιμωρησία

Στις 26 Απριλίου 2017, δημοσιεύθηκε η Ετήσια Έκθεση του Επιτρόπου για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα στο Συμβούλιο της Ευρώπης Nils Muižnieks. Σε αυτή μεταξύ άλλων ο Επίτροπος αναφέρει: «Σημειώνοντας με σοβαρή ανησυχία την αύξηση των καταγεγραμμένων εγκλημάτων μίσους στην Ελλάδα, ιδιαίτερα ομοερωτοφοβικού χαρακτήρα, ο Επίτροπος τόνισε την ανάγκη να ενισχυθεί η εφαρμογή του ισχύοντος νόμου κατά των εγκλημάτων μίσους, να συγκεντρωθούν και να αναλυθούν πιο συστηματικά τα στοιχεία για τα εγκλήματα μίσους και να υπάρξει ευαισθητοποίηση του πληθυσμού. Υπογράμμισε επίσης τη σημασία της παροχής συστηματικής, συνεχούς κατάρτισης για την καταπολέμηση των διακρίσεων σε όργανα επιβολής του νόμου, εισαγγελείς και δικαστές». Επίσης, τον Αύγουστο 2016, «Η Επιτροπή [του ΟΗΕ για την Εξάλειψη των Φυλετικών Διακρίσεων] καλεί το συμβαλλόμενο κράτος να λάβει μέτρα αποτελεσματικής πρόληψης, καταπολέμησης και τιμωρίας της ρατσιστικής ρητορικής μίσους και των ρατσιστικών εγκλημάτων μίσους». Νωρίτερα, το Νοέμβριο 2015, η Επιτροπή του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα αποφάνθηκε ότι «Το συμβαλλόμενο κράτος οφείλει να αναθεωρήσει τη νομοθεσία του ώστε να διασφαλίζεται ότι οποιασδήποτε μορφής υποστήριξη εθνικού, φυλετικού ή θρησκευτικού μίσους θα απαγορεύεται δια νόμου και ότι όλες οι περιπτώσεις ρατσιστικά υποκινούμενης βίας θα διερευνώνται συστηματικά, ότι οι δράστες θα διώκονται και θα τιμωρούνται, και ότι θα παρέχεται η ενδεδειγμένη αποζημίωση στα θύματα». Το Φεβρουάριο 2015, «Η ECRI [Ευρωπαϊκή Επιτροπή κατά του Ρατσισμού και της Μισαλλοδοξίας] συνιστά στις αρχές να συζητήσουν με την ηγεσία της Ορθόδοξης Εκκλησίας τον τρόπο με τον οποίο η Εκκλησία μπορεί να χρησιμοποιήσει την ηθική της υπόσταση για την πρόληψη και την καταπολέμηση των ομιλιών μίσους, καθώς και κατά των ΛΟΑΤ. Η ECRI συνιστά στις αρχές να κάνουν μια δημόσια δήλωση που καταδικάζει τις ομο-/τρανσφοβικές ομιλίες μίσους. Συνιστά επίσης σε όλα τα πολιτικά κόμματα να λάβουν σταθερή δημόσια θέση κατά του ομο-/τρανσφοβικού λόγου από τους εκπροσώπους τους.»

Αίτημα προς την Εισαγγελία Αρείου Πάγου

Παρακαλείται η Εισαγγελία Αρείου Πάγου να συμβάλει με τον καταλληλότερο τρόπο στην υλοποίηση των συστάσεων αυτών ώστε να υπάρξει επιτέλους αποτελεσματική δίωξη των ομοερωτοφοβικών εγκλημάτων στην Ελλάδα, περιλαμβανόμενης ενδεχόμενης έκδοσης εγκυκλίου προς τις εισαγγελικές αρχές και αιτήματος ανάσυρσης από το αρχείο των δικογραφιών που σχηματίσθηκαν συνήθως με πρωτοβουλία της Εισαγγελέα για τα Ρατσιστικά Εγκλήματα στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών αλλά αρχειοθετήθηκαν από άλλους εισαγγελικούς λειτουργούς, που θα παρουσιασθούν στη συνέχεια.

                                                                      Με εκτίμηση

Παναγιώτης Δημητράς     Andrea Gilbert              Θάνος Βλαχογιάννης
Εκπρόσωπος ΕΠΣΕ     Εκπρόσωπος Athens Pride Εκπρόσωπος Thessaloniki Pride



Ιστορικό εγκλήσεων και μηνυτήριων αναφορών για ομοερωτοφοβία
 

  1. Οι δύο και μοναδικές καταδικαστικές αποφάσεις για ομοερωτοφοβία (2011)

Τον Οκτώβριο και Νοέμβριο 2011, το Εφετείο Αθηνών καταδίκασε δύο φορές τον Κώστα Πλεύρη (τη δεύτερη μαζί με τον εκδότη του Ελεύθερου Κόσμου Δημήτρη Ζαφειρόπουλο) για ομοερωτοφοβία στη βάση του άρθρου του Ποινικού Κώδικα για εξύβριση (καθώς ο αντιρατσιστικός νόμος δεν περιλάμβανε τότε τη δίωξη της ομοερωτοφοβίας), μετά από εγκλήσεις του ΕΠΣΕ. Λόγω της επελθούσας στη συνέχεια υφ’ όρων παραγραφής οι εφέσεις δεν εκδικάσθηκαν. Εκκρεμούν σχετικές αγωγές κατά του Κώστα Πλεύρη στα πολιτικά δικαστήρια. Ακολουθούν εδώ περιλήψεις και επισυνάπτονται οι αποφάσεις (Σχετικό 3 και Σχετικό 4). Με τις δύο αποφάσεις που ουδέποτε ανατράπηκαν, η Ελληνική Δικαιοσύνη, και μάλιστα σε επίπεδο Εφετείου Αθηνών, αποφάνθηκε πως αποτελεί εξύβριση κάθε ισχυρισμός πως «οι ανήκοντες στην κοινωνική ομάδα των ομοερωτικών ατόμων είναι «γενετησίως διεστραμμένα», «σεξουαλικώς ανώμαλα», και «έκφυλα» άτομα, των οποίων η ιδιότης αποτελεί ύβριν δια κάθε άνθρωπον», κτλ. Άρα, μετά την συμπερίληψη της δίωξης για ομοερωτοφοβία στον αντιρατσιστικό νόμο 927/1979, ανάλογοι υβριστικοί ισχυρισμοί διώκονται πλέον ως ρατσιστικοί ιδίως με το άρθρο 1 του νόμου αυτού.

 apofasi katadikis plevri 31-10-2011 page 1

apofasi katadikis plevri elkosmou 11-11-2011 page 1a
apofasi katadikis plevri elkosmou 11-11-2011 page 1b
apofasi katadikis plevri elkosmou 11-11-2011 page 1capofasi katadikis plevri elkosmou 11-11-2011 page 1dapofasi katadikis plevri elkosmou 11-11-2011 page 1e

  1. Αρχειοθέτηση μήνυσης κατά Μητροπολίτη Σεραφείμ (2011)

Το ίδιο έτος 2011, όμως, η Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών και η Εισαγγελία Εφετών Αθηνών, με τις διατάξεις ΕΓ-104-2012/361/9Δ/2011 (Σχετικό 5) και 455/2011 (Σχετικό 6) αντίστοιχα, έθεσαν στο αρχείο ανάλογη μήνυση του ΕΠΣΕ για εξύβριση κατά του Μητροπολίτη Πειραιά Σεραφείμ ο οποίος σε συνέντευξή του «θεωρεί τις ομοερωτικες επαφές ως τρομερές διαστρεβλώσεις της ανθρώπινης αξιοπρέπειας που έχουν τρομακτικές συνέπειες τόσο στη σωματική όσο και στην ψυχική υγεία», θεωρώντας πως η συνέντευξη «δεν συνιστά εξύβριση … αλλά αξιολογικές κρίσεις για την ομοφυλοφιλία», «διάδοση … των στοχασμών του σε σχέση με το κοινωνικό ζήτημα της ομοφυλοφιλίας» [έμφαση στο πρωτότυπο]. Η θεώρηση των ομοερωτικών σχέσεων ως «κοινωνικού ζήτηματος» και όχι, όπως προβλέπει ο νομοθέτης, ως σεξουαλικού προσανατολισμού προσβολή του οποίου συνιστά εξύβριση (όπως αποφάσισε δύο φορές το Εφετείο Αθηνών το 2011 –βλπ. 1 παραπάνω), διάκριση και ρατσισμό, είναι προσβλητική, ομοερωτοφοβική και άρα ρατσιστική!

  1. Αρχειοθέτηση δύο μηνυτήριων αναφορών κατά Μητροπολίτη Άνθιμου (2016)

 Στις 29 Ιουλίου 2016, η Εισαγγελία Πρωτοδικών Θεσσαλονίκης με τη διάταξη Α16/17618 (Σχετικό 7) αρχειοθετεί μηνυτήρια αναφορά του ΕΠΣΕ κατά του Μητροπολίτη Θεσσαλονίκης Άνθιμου για ομοερωτοφοβικές δηλώσεις στις 13 Δεκεμβρίου 2015 όταν αποκάλεσε, και μάλιστα από τον άμβωνα, το γάμο ομόφυλων ζευγαριών και την ανατροφή από αυτά παιδιών (που υπάρχουν σε πολλές χώρες – όλες με χριστιανική παράδοση) «τρελά φαινόμενα» και πρόσθεσε «ούτε τα ζώα δεν έχουν τέτοιες διαθέσεις». Η Εισαγγελία θεώρησε πως «σκοπός» των δηλώσεων ήταν «η θεολογική και ιδεολογική του τοποθέτηση, υπό την ιδιότητά του ως Ιεράρχη της Εκκλησίας της Ελλάδας, σε γενικότερου ενδιαφέροντος κοινωνικά και εθνικά θέματα» [sic] και πρόσθεσε πως «η διαφορετική ιδεολογική τοποθέτηση του καθενός περί των αντιλήψεων του άλλου, που ουσιαστικώς αποτελεί την ουσία της κρινόμενη διαφοράς, δεν αποτελεί αντικείμενο ποινικής αξιολόγησης» [sic]. Η προσβολή ατόμων λόγω του σεξουαλικού προσανατολισμού τους συνιστά εξύβριση (όπως αποφάσισε δύο φορές το Εφετείο Αθηνών το 2011 –βλπ. 1 παραπάνω) και όχι «διαφορετική ιδεολογική τοποθέτηση για την αντίληψη του άλλου»!

Στις 18 Οκτωβρίου 2016 η Εισαγγελία Πρωτοδικών Θεσσαλονίκης με τη διάταξη ΕΓ52-15/584 (Σχετικό 8) έθεσε στο αρχείο μηνυτήρια αναφορά του Thessaloniki Pride κατά του Μητροπολίτη Θεσσαλονίκης Άνθιμου για πάμπολλες ομοερωτοφοβικές δηλώσεις του κατά την περίοδο 2012-2015 με τις οποίες δήλωνε την αντίθεσή του στο Thessaloniki Pride. Το 2012 υπονόησε πως θα υπάρξει βίαιη αντίδραση και ζήτησε να αποτραπεί η εκδήλωση (προφανώς και με βίαιο και προσβλητικό τρόπο που συνέβη επανειλημμένα), αποκάλεσε την ομοφυλοφιλία «αμαρτία» κατά τους «κανόνες της εκκλησίας» και την εκδήλωση «δημόσια πρόκληση» και «αποτρόπαιη εικόνα στη Θεσσαλονίκη». Ανάλογες δηλώσεις έκανε το 2013, το 2014 όταν πρόσθεσε πως η ομοφυλοφιλία «είναι μια διαστροφή της ανθρώπινης υπάρξεως» και το 2015 όταν πρόσθεσε πως οι ομοφυλόφιλοι πρέπει να «απαλλαγούν από το πάθος τους και να επιστρέψουν στη φυσιολογική ζωή» και πως η ομοφυλοφιλία «είναι στοιχείο διαφθοράς και κάμψεως της ελληνικής κοινωνίας, βλέπετε τι γίνεται με τα άλλα θρησκεύματα που σκοτώνουν τέτοιους ανθρώπους [sic]… είναι στοιχείο διαφθοράς, σήψεως και κάμψεως της υποστάσεως της κοινωνίας της ευρωπαϊκής… πρέπει να απολογηθούμε γιατί απορρίπτουμε τη διαστροφή». Η Εισαγγελία Πρωτοδικών Θεσσαλονίκης στη διάταξη αυτή στη συνέχεια αναλύει και υιοθετεί την κατά την άποψή της «θέση της ορθόδοξης χριστιανικής πίστης για την ομοφυλοφλία έννοια ταυτόσημη με την αμαρτία … δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή από την Εκκλησία… παράβαση του φυσικού νόμου… διαστροφή που υπέστη το ανθρώπινο γένος με το προπατορικό αμάρτημα» κτλ.! Αφιερώνει μια σελίδα στο θέμα αυτό, συμπεριφερόμενη ως θεολογικό δικαστήριο άλλης εποχής και όχι εισαγγελική αρχή ενός κοσμικού κράτους του 21ου αιώνα το οποίο αναγνωρίζει, σέβεται και προστατεύει τον ομοερωτικό σεξουαλικό προσανατολισμό και με το νόμο και τη νομολογία του διώκει κάθε προσβολή του. Η Εισαγγελία Πρωτοδικών Θεσσαλονίκης καταλήγει πως «όλα όσα εξέφρασε ο … Μητροπολίτης Θεσσαλονίκης Άνθιμος είναι σαφές ότι αποτελούν την επίσημη, σταθερή και αδιασάλευτη θέση της ορθόδοξης εκκλησίας απέναντι στην ομοφυλοφιλία, η οποία σύμφωνα με τις βιβλικές αναφορές θεωρείται «αμαρτία» και ως επιλογή βλάπτει τη σωτηρία του ανθρώπου και ως εκ τούτου ουδείς δύναται να απαιτεί από τον μηνυόμενο υπό τη συγκεκριμένη ιδιότητά του, ως Μητροπολίτη Θεσσαλονίκης, να αγνοήσει ή να εγκαταλείψει τις χριστιανικές διδαχές, άλλωστε δε εκφράστηκε από αυτόν στο πλαίσιο της θρησκευτικής του αποστολής και των καθηκόντων του, η οποία συνίσταται στην επαγρύπνηση και στην καθοδήγηση των πιστών στα σοβαρά πνευματικά ζητήματα και τις σύγχρονες προκλήσεις»! Τη διάταξη αυτή επικύρωσε η Εισαγγελία Εφετών Θεσσαλονίκης στις 2 Δεκεμβρίου 2016. Είναι αδιανόητο μια εισαγγελική αρχή να αγνοεί το νόμο της πολιτείας και τη νομολογία και να θεωρεί πως θρησκευτικοί λειτουργοί (που είναι δημόσιοι υπάλληλοι άρα έχουν υποχρέωση να εφαρμόζουν το νόμο της πολιτείας η οποία έχει την υποχρέωση να τους ελέγχει αν τον παραβαίνουν) μπορούν ανεξέλεγκτα να ερμηνεύουν όπως επιθυμούν τα θρησκευτικά κείμενα ώστε να προσβάλει ατιμωρητί άτομα με βάση το σεξουαλικό προσανατολισμό τους με τρόπο που προκαλεί μίσος και διακρίσεις σε βάρος τους και να επιδιώκει να γίνονται διακρίσεις σε βάρος τους.

  1. Αρχειοθέτηση μηνυτήριας αναφοράς κατά Μητροπολίτη Μαντινείας (2016)

 Στις 4 Νοεμβρίου 2016 η Εισαγγελία Πρωτοδικών Τρίπολης με τη διάταξη 749/2016 (Σχετικό 9) έθεσε στο αρχείο μηνυτήρια αναφορά του ΕΠΣΕ κατά του Μητροπολίτη Μαντινείας Αλέξανδρού για ομοερωτοφοβικές δηλώσεις του στις 23 Δεκεμβρίου 2015 αποκαλώντας την ομοφυλοφιλία «παρά φύση κίνηση καταδικαστέα», «κουσούρι που δεν μπορεί να το εμφανίζει δημόσια και να μην ντρέπεται αλλά πρέπει να κατανοεί ότι είναι άνθρωπος της ανωμαλίας και η ανωμαλία καταδικάζεται από τη ζωή και την κοινωνία και φυσικά από το νόμο του Θεού» και τους ομοφυλόφιλους «άρρωστοι και έχουν πάθος και θα πρέπει να προσπαθήσουν να θεραπευόσουν την αρρώστιά τους» που πρέπει «να αλλάξουν τακτική και να γίνουν τίμια μέλη της κοινωνίας μας». Η Εισαγγελία Πρωτοδικών Τρίπολης αποφάνθηκε πως «οι επίδικες δηλώσεις αποτελούν έκφραση του δόγματος της Χριστιανικής Ορθόδοξης Εκκλησίας η οποία έκφραση καλύπτεται συνταγματικά από τη διάταξη του άρθρου 14 παρ. 1 του Συντάγματος». Τη διάταξη αυτή επικύρωσε η Εισαγγελία Εφετών Ναυπλίου στις 9 Νοεμβρίου 2016.

  1. Εισαγγελική πρόθεση δίωξης του βουλευτή Νίκου Νικολόπουλου

Στις 2 Νοεμβρίου 2016 η Βουλή απέρριψε αίτημα της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών για την άσκηση ποινικής δίωξης κατά του βουλευτή Νίκου Νικολόπουλου, μετά από μηνυτήρια αναφορά από την Ομοφυλοφιλικη και Λεσβιακή Κοινότητα Ελλάδας (ΟΛΚΕ), την Athens Pride και την Thessaloniki Pride για ομοερωτοφοβική δήλωσή του σε τηλεοπτική εκπομπή στις 6 Νοεμβρίου 2014, όταν είχε πει μεταξύ άλλων «δεν είναι δυνατό να εμφανίζεται η ελληνική κοινωνία ως αποδεχόμενη κατά πλειοψηφία μιας συμπεριφοράς που δεν την επιθυμεί και δεν την εύχεται στα παιδιά της και στους φίλους της. Είναι δυνατόν να μην ομολογούν όσα ο ευαγγελικός λόγος θέλει, δεσποτάδες, και άλλοι τινές πνευματικοί άνδρες, είναι επίσης δυνατό συντηρητικά κόμματα, όπως η Νέα Δημοκρατία, που πιστεύουν στις αρχές τις χριστιανικές, να φέρνουν τέτοια νομοσχέδια; Γιατί το twitter δεν έγινε σε κενό χρόνο, το twitter έγινε όταν ήρθε αυτός ο νόμος που έφερε τέτοιες διατάξεις σ’ αυτήν εδώ τη χώρα. Αυτό που εγράφη για ποια Ευρώπη εμείς αγωνιζόμαστε και σε ποια Ευρώπη θέλουμε να ‘μαστε, έγινε όταν μπήκε ακριβώς στη βουλή το νομοσχέδιο που θα νομιμοποιούσε όλες αυτές τις ιδιαίτερες συμπεριφορές. Και τότε μοιράστηκα με όσους παρακολουθούν στο διαδίκτυο τον εξής προβληματισμό : «από την Ευρώπη των εθνών, από την Ευρώπη των κρατών, εμείς θέλουμε να πάμε σε ποια Ευρώπη, στην Ευρώπη των «μπιπ» (ενν. «πουσταριών»)»

Η πρόθεση άσκησης δίωξης με τον αντιρατσιστικό νόμο 927/1979 από την Εισαγγελία για τις δηλώσεις αυτές που σε ένα βαθμό είναι λιγότερο προσβλητικές από εκείνες των προαναφερθέντων Μητροπολιτών καταδεικνύει πως τελικά γίνεται διακριτική μεταχείριση των πολιτών. Αν οι μηνυόμενοι είναι λαϊκοί, εφαρμόζονται οι νόμοι του κοσμικού κράτους και, ακόμα και αν επικαλούνται δήθεν θέσεις της Εκκλησίας όπως ο Νίκος Νικολόπουλος, διώκονται και ενίοτε καταδικάζονται για ομοερωτοφοβία. Αν οι μηνυόμενοι είναι κληρικοί κάποιοι εισαγγελείς επικαλούνται δήθεν θέσεις της Εκκλησίας (που δεν υπάρχουν αφού κανένας ποτέ δεν προσκόμισε επίσημο έγγραφο της Ιεράς Συνόδου με αυτές) για να μην ασκηθεί δίωξη, ακόμα και σε υποθέσεις μετά από μηυνυτήριες αναφορές του ΕΠΣΕ για τις οποίες η αρμόδια Εισαγγελέας Ρατσιστικής Βίας σχημάτισε δικογραφίες με βάση τις δηλώσεις αυτές, αλλά άλλοι εισαγγελικοί λειτουργοί προχώρησαν σε αρχειοθετήσεις.

Έτσι, στο όνομα των δήθεν θέσεων της Εκκλησίας, κληρικοί (που όμως είναι και δημόσιοι υπάλληλοι) μπορούν να κηρύσσουν μίσος και να απαιτούν διακρίσεις σε βάρος των ομοερωτικών ατόμων ατιμωρητί. Για αυτό και παρακαλείται η Εισαγγελία του Αρείου Πάγου να ζητήσει την ανάσυρση από το αρχείο των δικογραφιών αυτών και την ανάθεσή τους σε άλλες εισαγγελικές αρχές, κατά προτίμηση στην Εισαγγελία Ρατσιστικής Βίας στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών, ώστε να ασκηθούν ποινικές διώξεις κατά των Μητροπολιτών Θεσσαλονίκης και Μαντινείας για τα ίδια αδικήματα για τα οποία ασκήθηκαν διώξεις (ή υπήρξε πρόθεση άσκησης που εμπόδισε η Βουλή) κατά του Κώστα Πλεύρη και του Νίκου Νικολόπουλου.

  1. Ομοερωτοφοβική απόφαση Ειρηνοδίκη Αθηνών

Επισυνάπτουμε (Σχετικό 10) τη διαταγή 323/2016 του Ειρηνοδικείου Αθηνών, όπως έφτασε στο ΕΠΣΕ (δηλαδή με απόκρυψη των στοιχείων του/της δικαστή/τίνας). Με την απόφαση αυτή απορρίφθηκε η αίτηση για έκδοση διάταξης για την αναγνώριση του σωματείου Αθηναϊκό Μουσείο Κουήρ Τεχνών (AMOQA). Σκοπός του σωματείου είναι η ανάδειξη της ΛΟΑΤΚΙ (Λεσβιακής, Ομοφυλοφιλικής, Αμφισεξουαλικής, Τρανσεξουαλικής, Κουίρ και Ιντερσεξουαλικής) και φεμινιστικής ιστορίας και πολιτιστικής παραγωγής.

Ο/η δικαστής/ίνα απέρριψε την αίτηση επειδή θεώρησε πως ο σκοπός αυτός υποκρύπτει άλλο σκοπό και ειδικότερα τη «διάδοση της ομοφυλοφιλίας». Η απόφαση αυτή είναι προδήλως και εξόφθαλμα ρατσιστική και ειδικότερα ομοερωτοφοβική, έμμεσα αν όχι άμεσα υπονοώντας πως η ομοερωτική ταυτότητα πρέπει να κρύβεται μέσα σε ντουλάπια και όχι να αναδεικνύεται ή να προβάλλεται μέσα από εκδηλώσεις και δράσεις – κάτι που ο/η δικαστής/ίνας αποκαλεί «διάδοση της ομοφυλοφιλίας» η οποία για αυτόν/ή προφανώς είναι απορριπτέα αν όχι επικίνδυνη όπως για παράδειγμα η «διάδοση κολλητικών ασθενειών».

Με τη διαταγή αυτή ο/η δικαστής/ίνα προκάλεσε διακρίσεις σε βάρος των μελών του σωματείου και των ομοερωτικών ατόμων γενικότερα, πράξη που τιμωρείται από το άρθρο 1 παράγραφοι 1 – 3 – 5 του Ν. 927/79, καθώς και υπέπεσε σε παράβαση καθήκοντος με σκοπό να βλάψει τα μέλη του σωματείου και γενικότερα τα ομοερωτικά άτομα, δηλαδή άτομα η επιλογή των οποίων έγινε λόγω των χαρακτηριστικών σεξουαλικού προσανατολισμού, ταυτότητας ή χαρακτηριστικών φύλου πράξη που τιμωρείται από το άρθρο 259 ΠΚ σε συνδυασμό με το άρθρο 81Α ΠΚ.

Παρακαλείται η Εισαγγελία του Αρείου Πάγου να προκαλέσει ακύρωση της διαταγής αυτής του Ειρηνοδικείου Αθηνών με το νομικά προσφορότερο τρόπο και τον πειθαρχικό ή/και ποινικό έλεγχο του/της δικαστικού λειτουργού που εκδήλωσε πρόδηλες ομοερωτοφοβικές απόψεις ασυμβίβαστες με το αξίωμά της και προσβλητικές της έννομης τάξης.

[Τα αναφερόμενα 10 σχετικά έγγραφα υποβλήθηκαν στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου]

One thought on “Διάβημα σε Εισαγγελία Αρείου Πάγου για δίωξη ομοερωτοφοβίας – Άρνηση συνάντησης από Υπουργείο Δικαιοσύνης

Leave a comment