10/11/2018: Μηνυτήρια αναφορά κατά Τάκη Τσουκαλά για ρατσιστικό παραλήρημά κατά του Θανάση Αντετοκούνμπο

Ρατσιστικό παραλήρημα του Τσουκαλά: «Πίθηκος ο Αντετοκούνμπο»!
 

Ελληνική τηλεόραση είναι, ο καθένας ό,τι θέλει λέει. Ο Τάκης Τσουκαλάς στη χθεσινοβραδινή εκπομπή σε ένα ξέσπασμα του αποκάλεσε μάλιστα πίθηκο τον Θανάση Αντετοκούνμπο.

Δείτε το video…

Σας επισυνάπτουμε το άρθρο και σε pdf όπως και το video.

Παρακαλούμε για τις ενέργειές σας, καθώς και να μας ενημερώσετε για τον αριθμό πρωτοκόλλου που θα δώσετε στη μήνυση αυτή.
Με τιμή,

Παναγιώτης Δημητράς
Ελληνικό Παρατηρητήριο των Συμφωνιών του Ελσίνκι
διεύθυνση: ΤΘ 60820 – 15304 Γλυκά Νερά
 
———————————————————————————————————

Η Μαρία Γιαννακάκη, γ.γ. Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, διαβίβασε στο ΕΣΡ και τον Άρειο Πάγο το βίντεο με το ρατσιστικό υβρεολόγιο του «δημοσιογράφου» Τάκη Τσουκαλά

Η επιστολή της Μαρίας Γιαννακάκη, γ.γ. Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, προς την εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, Ξ. Δημητρίου, και τον πρόεδρο του ΕΣΡ, Θ. Κουτρουμάνο:

 

Ο αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και επικεφαλής της ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρης Παπαδημούλης, σχολιάζει στο μήνυμά του την πρωτοβουλία της Μ. Γιαννακάκη:


gavros.gr

Η απάντηση του Τάκη Τσουκαλά

Η απάντηση του Τάκη Τσουκαλά
Δευτέρα, 12 Νοεμβρίου 2018
 

Με αφορμή τα όσα έχουν γίνει και ακολούθησαν την εκπομπή της περασμένης Παρασκευής «Άντε Γεια» κι ένα σχόλιο που έγινε, η απάντηση του Τάκη Τσουκαλά είναι η εξής:

«Με αφορμή τη συνεχή προσπάθεια από τους εκπροσώπους του απόπατου της δημοσιογραφίας για τη δημιουργία εντυπώσεων από το πουθενά και την εμπλοκή του ονόματος μου σε κατά φαντασίαν και ανύπαρκτες ρατσιστικές επιθέσεις ξεκαθαρίζω τα εξής:

Δεν αναφέρθηκα ποτέ με ρατσιστική διάθεση σε φυλετικά χαρακτηριστικά, αλλά χαρακτήρισα και καυτηρίασα τη συμπεριφορά ενός αθλητή που τιμωρήθηκε δυο φορές μάλιστα από τους διαιτητές με παρατήρηση και τεχνική ποινή.

Γνωρίζω πολύ καλά ποιο μέσο έχει προσπαθήσει να αναγάγει σε ρατσιστικό θέμα το συγκεκριμένο περιστατικό και τους προειδοποιώ ότι θα ακολουθήσω τη νόμιμη δικαστική οδό ως απάντηση στην προσπάθεια συκοφάντησής μου».


Nooz

Γιαννακάκη για σχόλια Τσουκαλά: Απολύτως ξεκάθαρη η αντιρατσιστική νομοθεσία

 
 

«Η αντιρατσιστική νομοθεσία είναι πάρα πολύ ξεκάθαρη, δεν μιλάει μόνο για προτροπή σε βία, ότι ρατσιστικός λόγος είναι η προτροπή σε βία, αλλά είναι και η προτροπή σε διακρίσεις» σχολίασε η γενική γραμματέας Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, Μαρία Γιαννακάκη, μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό του ΑΠΕ-ΜΠΕ, «Πρακτορείο 104,9 FM», για την παρέμβαση της προς την Εισαγγελία του ‘Αρειου Πάγου και προς το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης (ΕΣΡ), με αφορμή σχόλιο του παρουσιαστή εκπομπής αθλητικού περιεχομένου Τ. Τσουκαλά, για τον καλαθοσφαιριστή του Παναθηναϊκού, Θανάση Αντετονκούμπο.

«Είναι θέμα ουσίας, δεν είναι θέμα πολιτικής ορθότητας» είπε η κ. Γιαννακάκη και συνέχισε: «Μιλάμε για υπόνοιες διάπραξης ποινικού αδικήματος».

«Δεν κρίνω εγώ, για αυτό το παρέπεμψα (το θέμα) στον εισαγγελέα, ως μη όφειλα, γιατί ξέρετε αυτά είναι αυτεπάγγελτα. Η αντιρατσιστική νομοθεσία προνοεί για αυτεπάγγελτες διώξεις, αλλά, εντάξει, μπορεί να μην είχε υποπέσει στην αντίληψη κάποιου εισαγγελέα. Για αυτό είμαστε εμείς εδώ. Δεν είναι θέμα κόσμιας συμπεριφοράς, δεν είναι θέμα δημοσίων σχέσεων, θέμα “αχ συγνώμη είμαι λίγο θυμωμένος και σας έθιξα”» είπε η κ. Γιαννακάκη και πρόσθεσε: «Υποχρέωση μου είναι να μην μπαίνω στην ουσία του ζητήματος. Η διάκριση των εξουσιών είναι πυλώνας της δημοκρατίας».

Η κ. Γιαννακάκη επεσήμανε ακόμη ότι «το περιεχόμενο και η ποιότητα των προγραμμάτων είναι θέμα του ΕΣΡ», στο οποίο παρέπεμψε επίσης το απόσπασμα του σχολιασμού και το οποίο -όπως είπε- έχει και τη γνώση και την εμπειρία και «δεν χρειάζεται υποδείξεις, πρώτο και κύριο, γιατί είναι ανεξάρτητη αρχή θεμελιωμένη από το Σύνταγμα».

Ανέφερε ωστόσο ότι -ως Πειραιώτισσα και ως μητέρα πρώην αθλητή ιστιοπλοΐας της συγκεκριμένης ομάδας- (θεωρεί πως) δεν εκφράζει τον κόσμο του Ολυμπιακού, ούτε η συγκεκριμένη εκπομπή, ούτε αυτού του είδους η συμπεριφορά και φρασεολογία.

«Η συντριπτική πλειονότητα του κόσμου του Ολυμπιακού και δημοκρατικές ευαισθησίες έχουν και κοινωνικές ευαισθησίες. Και οι ίδιοι οφείλουν να ξεσηκωθούν απέναντι σε αυτόν τον οπαδισμό που με το πρόσχημα του συνθήματος: “η ομάδα πάνω απ’ όλα” σπέρνει μίσος, ρατσισμό» και τους στιγματίζει όλους.

Η κ. Γιαννακάκη διευκρίνισε ότι η ελευθερία της άποψης και η ελευθερία του λόγου είναι διαφορετικό πράγμα από την προσβολή της προσωπικότητας, των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και θεμελιωδών αξιών.

«Πρέπει να είμαστε ιδιαιτέρως προσεκτικοί. Η δημοκρατία είναι μεγαλόθυμη ανέχεται και απόψεις οι οποίες είναι μη αρεστές σε αυτήν, είναι προσβλητικές για αυτήν, όμως δεν μπορεί ποτέ να δεχθεί την άσκηση ενός δικαιώματος, που είναι η ελευθερία του λόγου, σε βάρος άλλων δικαιωμάτων» υπογράμμισε.



Left.gr

Ο υπεύθυνος επικοινωνίας της ΠΑΕ Ολυμπιακός «επιτέθηκε» με ύβρεις σε όσους αντέδρασαν στο ακραία ρατσιστικό ξέσπασμα του Τάκη Τσουκαλά εναντίον του Θανάση Αντετοκούνμπο

Παρά τις αντιδράσεις αλλά και την μεγαλοπρεπή «τάπα» του  Γιάννη Αντετοκούνμπο στον ρατσισμό, ο Κώστας Καραπαπάς έσπευσε να υπερασπιστεί τον οπαδό των «ερυθρολεύκων», Τάκη Τσουκαλά χρησιμοποιώντας ανάλογο ύφος σε ανάρτησή του στο instagram:

Υπενθυμίζουμε πως η γενική γραμματέας Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, Μαρία Γιαννακάκη έστειλε επιστολή προς την εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, Ξένη Δημητρίου, και τον πρόεδρο του ΕΣΡ, Αθανάσιο Κουτρουμάνο, ζητώντας τη διερεύνηση για «ενδεχόμενη ύπαρξη ποινικώς κολάσιμων πράξεων». Παράλληλα, το ΕΣΡ κάλεσε σε απολογία το κανάλι Extra στις 20 Νοεμβρίου για την προσβλητική αναφορά του Τάκη Τσουκαλά προς το πρόσωπο του Θανάση Αντετοκούμπο.

«Καμία ανοχή στον ρατσισμό και το μίσος», το μήνυμα του Αλέξη Τσίπρα

Σεβασμός και περηφάνια για τους ανθρώπους που γεννήθηκαν, μεγάλωσαν εδώ και έκαναν την Ελλάδα, δική τους πατρίδα. Καμία ανοχή στο ρατσισμό και το μίσος, το μήνυμα του Αλέξη Τσίπρα για τον Θανάση Αντετοκούνμπο

Το δικό του μήνυμα στήριξης στον Θανάση Αντετοκούνμπο και την οικογένεια του, μετά την πρόσφατη ρατσιστική επίθεση που δέχτηκε, για την οποία υπήρξε νωρίτερα τοποθέτηση του αδερφού του, Γιάννη Αντετοκούνμπο, έστειλε την Πέμπτη ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας.

Ο πρωθυπουργός επέλεξε έναν ιδιαίτερο τρόπο για να το κάνει. Με ανάρτησή του στους λογαριασμούς του στο Instagram και στο facebook, «ανέβασε» φωτογραφία του, στην οποία φοράει τη γαλανόλευκη φανέλα «Αντετοκούνμπο». «Σεβασμός και περηφάνια για τους ανθρώπους που γεννήθηκαν, μεγάλωσαν εδώ και έκαναν την Ελλάδα, δική τους πατρίδα. Καμία ανοχή στον ρατσισμό και το μίσος», υπογραμμίζει ο κ. Τσίπρας.

Μάλιστα, στην ανάρτησή του ο πρωθυπουργός έχει κάνει «tag» τα τέσσερα αδέρφια Αντετοκούνμπο, Θανάση, Γιάννη, Κώστας και Αλέξανδρο.


Η Καθημερινή

Αντετοκούνμπο και υβριστές

Π16.11.2018

Εχει δίκιο η Αλκηστις Πρωτοψάλτη στην ιντερνετική επιστολή της προς την οικογένεια Αντετοκούνμπο: «Με την άψογη συμπεριφορά σας, όχι μόνο στα παρκέ του αθλητισμού αλλά και στην κοινωνία, αλλάξατε πολλά μυαλά». Αυτό το βλέπουμε πια και στα σχόλια που γράφονται στο Διαδίκτυο κάτω από κάθε είδηση για τα κατορθώματα του Γιάννη Αντετοκούνμπο στο ΝΒΑ: τα υμνητικά είναι πολύ περισσότερα από τα χλευαστικά ή τα ευθέως ρατσιστικά. Το ερώτημα όμως αν η αλλαγή αυτή οφείλεται σε τίμιο αναστοχασμό ή προκύπτει από ωφελιμιστικούς υπολογισμούς, ακόμα και εθνικιστικής χροιάς («ε, τι να κάνουμε, αφού δοξάζει την Ελλάδα μας, ας πούμε ότι τον ανεχόμαστε»), δεν έχει εύκολη απάντηση.

Επειδή πάντως υπάρχουν ακόμα πάρα πολλά μυαλά που δεν άλλαξαν, και μάλλον δεν θ’ αλλάξουν ποτέ, η επόμενη φράση της Πρωτοψάλτη μόνο μερικώς αληθεύει: «Το δηλητήριο του ρατσισμού δεν μπορεί να σας κάνει απολύτως τίποτα, γιατί έχετε ποτιστεί με το αντίδοτο της αγάπης μας». Οι Αντετοκούνμπο δεν μπορεί παρά να φαρμακώνονται, διαπιστώνοντας ότι οι Μιχαλολιάκοι δεν στεγάζονται μόνο στη Χρυσή Αυγή. Δεν μπορεί παρά να δηλητηριάζονται βλέποντας την εθνικοφροσύνη να κηρύσσει προδότη τον Γιάννη, επειδή δεν αρνείται –τι πιο τίμιο– τη νιγηριανή καταγωγή του. Κι ας ξέρουν ότι πολλοί Ελληνες τους αγαπούν και τους τιμούν σαν συμπατριώτες τους, χωρίς να εξαρτούν την αγάπη τους από τις αθλητικές τους επιδόσεις. Τους σέβονται για τον πόλεμό τους ν’ αντέξουν σε ξένο τόπο, αλλά και για τον σεβασμό που ομολογημένα νιώθουν γι’ αυτόν τον τόπο, παρότι κάποιοι από τους «ιδιοκτήτες» του, όχι λίγοι, τους αντιμετώπισαν με όλη την περιφρόνηση που τρέφουν οι ανώτεροι λευκοί για τους «πιθήκους».

Ενας εξ όλων είναι ο τηλεοπτικός χυδαιολόγος και νταής κ. Τάκης Τσουκαλάς. Η πρόσφατη επίθεσή του κατά του Θανάση έχει μία από τις ρίζες της στο ότι ο μπασκετμπολίστας παίζει στον θανάσιμο αντίπαλο του Ολυμπιακού, τον ΠΑΟ. Η πιο βαθιά και γερή ρίζα της όμως είναι άλλη, «ελληνική». Μάρτυρας όσα είχε πει παλιότερα: «Το παίζει και Ελληνας ο καραγκιόζης ο Αντεμπακούμπο. Οι Ελληνες δεν κάνουν καραγκιοζιλίκια. Αυτός δεν ξέρω τι ρόλο παίζει. Εγώ δεν τον έχω για Ελληνα. Εσείς κάντε τον και Πρόεδρο τις Δημοκρατίας».

Δεν είναι κακή ιδέα κι αυτή. Πρώτα όμως να χαρούμε στην Εθνική και τους τέσσερις Αντετοκούνμπο: Γιάννη, Θανάση, Κώστα, Αλέξανδρο. Και πλέι μέικερ τον Τάιρελ Ντόρσεϊ. Τότε ίσως πούμε «άντε γεια» στους Τσουκαλάκους του τόπου.


——————————————————————————————————

Newpost

ΕΣΡ για Τσουκαλά: Χωρίς πρόγραμμα το «Νέο Κανάλι» για μία ημέρα και 30.000 ευρώ πρόστιμο

του Χρήστου Ξανθάκη

11 Δεκεμβρίου 2018

ΕΣΡ για Τσουκαλά: Χωρίς πρόγραμμα το «Νέο Κανάλι» για μία ημέρα και 30.000 ευρώ πρόστιμο

Facebook Twitter Whatsapp

Είναι η πρώτη φορά που το ΕΣΡ επιβάλλει έστω και για μία ημέρα διακοπή προγράμματος σε τηλεοπτικό σταθμό.

Τη διακοπή λειτουργίας για μία ημέρα, και συγκεκριμένα στις 10 Ιανουαρίου 2019, αποφάσισε το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης για τον τηλεοπτικό σταθμό «Νέο Κανάλι» (πρώην «Extra Channel), για το ρατσιστικό σχόλιο του Τάκη Τσουκαλά, που είχε αποκαλέσει «πίθηκο» τον Θανάση Αντετοκούνμπο

Παράλληλα, το ΕΣΡ επέβαλε στο κανάλι και πρόστιμο 30.000 ευρώ για ρατσιστικό λόγο, προσβολή προσωπικότητας και χαμηλής ποιότητας πρόγραμμα. Το πρόστιμο διαιρείται σε 15.000 ευρώ για ρατσιστικό σχόλιο και σε 15.000 ευρώ για προσβολή προσωπικότητας.

Σημειώνεται πως τα πρόστιμα δεν είναι υψηλά λόγω έμπρακτης μεταμέλειας του καναλιού και διακοπής της εκπομπής, ενώ είναι η πρώτη φορά που το ΕΣΡ επιβάλλει έστω και για μία ημέρα διακοπή προγράμματος σε τηλεοπτικό σταθμό.

Πάντως, οι υπεύθυνοι του καναλιού αναμένεται να προσφύγουν στο Συμβούλιο της Επικρατείας, το οποίο θα συναινέσει ή θα απορρίψει το μέτρο του ΕΣΡ.

4 thoughts on “10/11/2018: Μηνυτήρια αναφορά κατά Τάκη Τσουκαλά για ρατσιστικό παραλήρημά κατά του Θανάση Αντετοκούνμπο

  1. Petros C. Koutras 12/11/2018 / 11:35 am

    Αναρωτιέμαι, γιατί πολλοί, για να εκδηλώσουν την αγάπη τους σε κάτι, πρέπει να δείξουν τόσο μίσος και κακία σε κάτι άλλο ;;;;

    Αληθινά λυπάμαι !!!!

    Like

Leave a comment