20/01/2019: Μηνυτήρια αναφορά κατά Δημιουργίας Ξανά, Θάνου Τζήμερου και άλλων για αντιτσιγγανική ρητορική μίσους

ΠΡΟΣ ΤΟ ΤΜΗΜΑ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗΣ ΡΑΤΣΙΣΤΙΚΗΣ ΒΙΑΣ

 

20 Ιανουαρίου 2019


Κυρίες/Κύριοι

Σας υποβάλλουμε άλλη μια μηνυτήρια αναφορά, στα πλαίσια του προγράμματος του Παρατηρητηρίου Ρατσιστικών Εγκλημάτων, με αντικείμενο την αντιτσιγγανική ρητορική μίσους του Θάνου Τζήμερου, και του κόμματος “Δημιουργία Ξανά” και όσων σχολιάζουν ρατσιστικά κάτω από τη δήλωσή του, η οποία επαναλαμβάνεται στο Facebook προφίλ του, στη σελίδα του εκεί, όπως και στη σελίδα του κόμματος. Πέρα από την ειρωνεία με την οποία ο ίδιος επιχαίρει για έναν νεκρό, για τον οποίο δεν ξεχνάει να επισημάνει πως είναι Ρομά (αντιστρέφοντας και τους όρους για τον τρόπο αντιμετώπισης των μειονοτικών ομάδων από την αστυνομία και την κοινή γνώμη, υπονοώντας ότι δεν είναι στιγματισμένες αλλά αντίθετα σε όσο περισσότερες ανήκεις -πχ. όντας οροθετικός ή  ΛΟΑΤΚΙ- έχεις ευνοϊκότερη μεταχείριση) η ρατσιστική του/τους πρόθεση φαίνεται καθαρά και από τον ορυμαγδό ρατσιστικών σχολίων τα οποία προκάλεσαν και, χωρίς καν αντιρρήσεις, φιλοξενούν, παρά και την επισήμανση που τους έγινε (από τον εκπαιδευτικό και ακτιβιστή Πέτρο Σαπουντζάκη, στο post όπου η δήλωση αναπαράγεται από το κόμμα αλλά και στην αναδημοσίευση στο δικό του προφίλ).

 Όλα τα αναφερόμενα συνιστούν μέσω διαδικτύου υποκίνηση, πρόκληση, διέγερση, προτροπή σε πράξεις ή ενέργειες που μπορούν να προκαλέσουν διακρίσεις, μίσος ή βία κατά προσώπου ή ομάδας προσώπων, που προσδιορίζονται με βάση τη φυλή και την εθνική ή εθνοτική καταγωγή, από αρχηγό πολιτικού κόμματος, άρα με τις προβλεπόμενες από το νόμο επιβαρυντικές συνθήκες.

Λόγω της σημασίας των αναρτήσεων αυτών που στοχοποιούν μιαν ολόκληρη εθνοτική ομάδα του πληθυσμού προτείνουμε να κληθούν ως μάρτυρες η Γενική Γραμματέας Ανθρώπινων Δικαιωμάτων Μαρία Γιαννακάκη και η Ειδική Γραμματέας για την Κοινωνική Ένταξη των Ρομά Κατερίνα Γιάντσιου.

https://www.facebook.com/petoras/posts/10156481254229902  

screenshot-www.facebook.com-2019.01.20-13-59-01.jpg

https://www.facebook.com/thanos.tzimeros/posts/2242531852447977

tzimeros180119
tzimeros180119sel
tzimeros180119dx

***

Παρακαλούμε για τις ενέργειές σας καθώς και να μας ενημερώσετε για τον αριθμό πρωτοκόλλου που θα δώσετε στη μήνυση αυτή.
 
Με τιμή,

Παναγιώτης Δημητράς

Ελληνικό Παρατηρητήριο των Συμφωνιών του Ελσίνκι 
διεύθυνση: ΤΘ 60820 – 15304 Γλυκά Νερά

 

Leave a comment