15/02/2019: Επιστολή σε Υπουργό και Γενική Γραμματέα Υπουργείου Δικαιοσύνης για τροπολογίες υπέρ πλήρως αυτεπάγγελτης και χωρίς παράβολα δίωξης ρατσιστικών και άλλων εγκλημάτων

Κύριο Μιχάλη Καλογήρου
Υπουργό Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρώπινων Δικαιωμάτων

Κυρία Μαρία Γιαννακάκη
Γενική Γραμματέα Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και
Πρόεδρο του Εθνικού Συμβουλίου κατά του Ρατσισμού και της Μισαλλοδοξίας

15 Φεβρουαρίου 2019

Κύριε Υπουργέ
Κυρία Γενική Γραμματέα

Στο υπό συζήτηση νομοσχέδιο του Υπουργείου Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρώπινων Δικαιωμάτων αιτούμεθα να περιληφθούν τροπολογίες για την αυτεπάγγελτη και χωρίς παράβολα δίωξη των ρατσιστικών και μερικών άλλων εγκλημάτων σε όλες τις μορφές τους και σε όλα τα ένδικα μέσα.

Σήμερα, το άρθρο 5 του Ν. 927/79 προβλέπει Οι πράξεις που περιγράφονται στον παρόντα νόμο, καθώς και τα εγκλήματα που τελούνται συνεπεία αυτών, διώκονται αυτεπαγγέλτως. Ο παθών, κατά την υποβολή της έγκλησης, όπως και όταν παρίσταται ως πολιτικώς ενάγων, δεν καταβάλλει το σχετικό παράβολο υπέρ του Δημοσίου.”

Αυτεπαγγέλτως διώκονται επίσης τα αδικήματα διακριτικής μεταχείρισης που προβλέπουν το άρθρο 11 του Ν. 4443/2016 και το άρθρο 361Β ΠΚ. Όμως δεν διώκονται αυτεπαγγέλτως τα ρατσιστικά εγκλήματα όπως ορίζονται από το άρθρο 81Α ΠΚ.

Με βάση το άρθρο 40 Ν. 4446/2016 “δεν απαιτείται κατάθεση παραβόλου έγκλησης (50 ευρώ) για τα εγκλήματα κατά της γενετήσιας ελευθερίας και οικονομικής εκμετάλλευσης της γενετήσιας ζωής και τα εγκλήματα κατά της ενδοοικογενειακής βίας και τα εγκλήματα ρατσιστικών διακρίσεων (άρθρα 81Α και 361Β του Ποινικού Κώδικα) και τα εγκλήματα παραβιάσεων της ίσης μεταχείρισης.” 

Παρόμοια απαλλαγή όμως δεν υπάρχει για το παράβολο πολιτικής αγωγής (40 ευρώ) καθώς και για το παράβολο προσφυγής κατ’ άρθρο 48 ΚΠΔ (250 ευρώ). 

Απαλλαγή από το (δυσβάστακτο έως απαγορευτικό) παράβολο προσφυγής κατ’ άρθρο 48 ΚΠΔ δεν υπάρχει ούτε για τα αδικήματα του Ν. 927/79.

Αιτούμεθα λοιπόν:

1. να επεκταθεί η αυτεπάγγελτη δίωξη και στα αδικήματα που διώκονται με βάση το άρθρο 81Α ΠΚ.

2. να προστεθεί η απαλλαγή από το παράβολο πολιτικής αγωγής στα αδικήματα για τα οποία ισχύει η απαλλαγή από το παράβολο έγκλησης, δηλαδή “τα εγκλήματα κατά της γενετήσιας ελευθερίας και οικονομικής εκμετάλλευσης της γενετήσιας ζωής και τα εγκλήματα κατά της ενδοοικογενειακής βίας και τα εγκλήματα ρατσιστικών διακρίσεων (άρθρα 81Α και 361Β του Ποινικού Κώδικα) και τα εγκλήματα παραβιάσεων της ίσης μεταχείρισης.”

3. να θεσμοθετηθεί απαλλαγή από το παράβολο προσφυγής για όλα τα αδικήματα για τα οποία προβλέπεται απαλλαγή από το παράβολο έγκλησης, δηλαδή τα αδικήματα που διώκονται με το Ν. 927/79 και “τα εγκλήματα κατά της γενετήσιας ελευθερίας και οικονομικής εκμετάλλευσης της γενετήσιας ζωής και τα εγκλήματα κατά της ενδοοικογενειακής βίας και τα εγκλήματα ρατσιστικών διακρίσεων (άρθρα 81Α και 361Β του Ποινικού Κώδικα) και τα εγκλήματα παραβιάσεων της ίσης μεταχείρισης.”

Με τις τροπολογίες αυτές θα υλοποιηθεί η διαφαινόμενη αλλά μέχρι τώρα αποσπασματικά εκπεφρασμένη βούληση του νομοθέτη να μην υπάρχει επιβάρυνση των θυμάτων ρατσιστικών διακρίσεων, εγκλημάτων κατά της γενετήσιας ελευθερίας και οικονομικής εκμετάλλευσης της γενετήσιας ζωής και εγκλημάτων κατά της ενδοοικογενειακής βίας.

Με τιμή

Παναγιώτης Δημητράς
Ελληνικό Παρατηρητήριο των Συμφωνιών του Ελσίνκι
Ένωση Ουμανιστών Ελλάδας 

 

One thought on “15/02/2019: Επιστολή σε Υπουργό και Γενική Γραμματέα Υπουργείου Δικαιοσύνης για τροπολογίες υπέρ πλήρως αυτεπάγγελτης και χωρίς παράβολα δίωξης ρατσιστικών και άλλων εγκλημάτων

Leave a comment