15/03/2019: Μηνυτήρια αναφορά για σημερινή επίθεση στο ξενοδοχείο Βερόρη στα Βίλια που φιλοξενεί πρόσφυγες από τη Συρία

ΠΡΟΣ ΤΟ ΤΜΗΜΑ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗΣ ΡΑΤΣΙΣΤΙΚΗΣ ΒΙΑΣ

 

15 Μαρτίου 2019


Κυρίες/Κύριοι,

Σας υποβάλλουμε άλλη μια μηνυτήρια αναφορά, στα πλαίσια του προγράμματος του Παρατηρητηρίου Ρατσιστικών Εγκλημάτων, με αντικείμενο σημερινή βίαιη επίθεση εξαγριωμένου πλήθους κατά του Ξενοδοχείου Βερόρη στα Βίλια όπου κατοικούν πρόσφυγες από τη Συρία την οποία επιβεβαιώσαμε σε επικοινωνία μας με το ΑΤ Βιλίων στις 19:45. Υπήρξαν ζημιές αλλά, όπως μας είπαν, όχι τραυματίες.

Αιτούμεθα να ασκηθεί ποινική δίωξη κατά των συμμετεχόντων ή τουλάχιστον των επικεφαλής στα πλαίσια του αυτοφώρου, ώστε να αποτραπεί επανάληψη παρόμοιων βίαιων επεισοδίων.

***

Παρακαλούμε για τις ενέργειές σας καθώς και να μας ενημερώσετε για τον αριθμό πρωτοκόλλου που θα δώσετε στη μήνυση αυτή.
 
Με τιμή,

Παναγιώτης Δημητράς

Ελληνικό Παρατηρητήριο των Συμφωνιών του Ελσίνκι
διεύθυνση: ΤΘ 60820 – 15304 Γλυκά Νερά
———————————————————————————————————————————
Επικαιροποίηση:
Σάβ, 16 Μαρ 2019 στις 12:30 π.μ.

Κύριοι/Κυρίες

Σε συνέχεια της μηνυτήριας αναφοράς αναπαράγουμε το δημοσίευμα της Εφημερίδας των Συντακτών που προσωποποιεί στη Δήμαρχο Μάνδρας – Ειδυλλίας Γιάννα Κριεκούκη και τους δημοτικούς συμβούλους που πήραν την αναφερόμενη ρατσιστική απόφαση τους δράστες ή/και ηθικούς αυτουργούς της σημερινής ρατσιστικής βίας.

Ξενοφοβική υποδοχή σε ευάλωτους πρόσφυγες στα Βίλια

eurokinissi

Ξενοφοβική υποδοχή σε ευάλωτους πρόσφυγες στα Βίλια

Επικαλούμενοι πρόσφατη ξενοφοβική απόφαση του δημοτικού συμβουλίου να μη γίνουν δεκτοί πρόσφυγες στην περιοχή, περίπου 100 κάτοικοι πραγματοποίησαν συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από το ξενοδοχείο, που βρίσκεται στην είσοδο της πόλης, φωνάζοντας συνθήματα κατά της παρουσίας των προσφύγων.

Σύμφωνα με πληροφορίες της «Εφ.Συν.», ορισμένοι πέταξαν πέτρες προς το ξενοδοχείο, με αποτέλεσμα να σπάσει η τζαμαρία της εισόδου, ενώ οι πρόσφυγες παρακολουθούσαν εμβρόντητοι και φοβισμένοι από τα μπαλκόνια.

Σύμφωνα με αστυνομικές πηγές, ανάμεσα στους συγκεντρωμένους ήταν η δήμαρχος Μάνδρας – Ειδυλλίας Γιάννα Κριεκούκη κι άλλα μέλη της δημοτικής αρχής. Οι αστυνομικές πηγές σημειώνουν ότι οι συγκεντρωμένοι μίλησαν με τους υπεύθυνους του ξενοδοχείου και αποχώρησαν.

Το πρόγραμμα Filoxenia του ΔΟΜ ξεκίνησε να υλοποιείται το φθινόπωρο και αφορά την προσωρινή φιλοξενία ευάλωτων ανθρώπων που έχουν ζητήσει άσυλο και που έχουν έρθει στην ενδοχώρα από τα νησιά σε συνολικά 6.000 θέσεις σε ξενοδοχεία σε όλη την Ελλάδα.

***

Με τιμή,


Παναγιώτης Δημητράς

Ελληνικό Παρατηρητήριο των Συμφωνιών του Ελσίνκι
διεύθυνση: ΤΘ 60820 – 15304 Γλυκά Νερά
 
———————————————————————————————————————————
Επικαιροποίηση:
Σάβ, 16 Μαρ 2019 στις 2:35 μ.μ.
Κύριοι/Κυρίες

Σε συνέχεια των δύο αναφορών επισυνάπτουμε video με τις ζημιές που προκλήθηκαν το οποίο ανάρτησαν πρόσφυγες στο https://www.facebook.com/watch/?v=564685057360003

***

Με τιμή

Παναγιώτης Δημητράς

Ελληνικό Παρατηρητήριο των Συμφωνιών του Ελσίνκι
διεύθυνση: ΤΘ 60820 – 15304 Γλυκά Νερά

3 thoughts on “15/03/2019: Μηνυτήρια αναφορά για σημερινή επίθεση στο ξενοδοχείο Βερόρη στα Βίλια που φιλοξενεί πρόσφυγες από τη Συρία

  1. Panayote Dimitras 05/03/2024 / 9:42 pm

    Η δίκη απέδειξε για άλλη μια φορά πως χωρίς δικηγόρο για τα θύματα ρατσιστικών επιθέσεων και χωρίς την παρουσία τους στο δικαστήριο είναι σχεδόν απίθανο να υπάρξει καταδίκη. Εισαγγελέας και Πρόεδρος κατάλαβαν πως κατηγορούμενος αντιδήμαρχος και μάρτυρας υπεράσπισης τοπική σύμβουλος ήταν αναξιόπιστοι και σχεδόν το εκδήλωσαν με τις ερωτήσεις τους και το εκδήλωσαν με εισαγγελική πρόταση και δικαστική απόφαση αθώωσης λόγω αμφιβολιών. Τεράστια και καταγγελτέα η ευθύνη του ΔΟΜ (Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης) που είχε βάλει τους πρόσφυγες στο ξενοδοχείο στα Βίλια αλλά δεν έκανε τίποτε ούτε κατά ούτε κυρίως μετά τη βίαιη επίθεση που δέχθηκαν (η υπόθεση οδηγήθηκε σε δίκη μόνο μετά από μηνυτήρια αναφορά του ΕΠΣΕ).

    Like

Leave a comment