18/03/2019: Μηνυτήρια αναφορά κατά προπονητή Βαγγέλη Αλεξανδρή για ακραίες αντισημιτικές δηλώσεις

ΠΡΟΣ ΤΟ ΤΜΗΜΑ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗΣ ΡΑΤΣΙΣΤΙΚΗΣ ΒΙΑΣ


18 Μαρτίου 2019


Κυρίες/Κύριοι,

Σας υποβάλλουμε άλλη μια μηνυτήριααναφορά, στα πλαίσια του προγράμματος του Παρατηρητηρίου Ρατσιστικών Εγκλημάτων, με αντικείμενο τις ακραίες αντισημιτικές δηλώσεις του προπονητή Βαγγέλη Αλεξανδρή εις βάρος του προπονητή  Ντέιβιντ Μπλατ, μαζί με την καταδικαστική ανακοίνωση του ΚΙΣ:    

Screenshot_2019-03-18-21-26-50-234_com.google.android.gm.png

 

Αλγεινή εντύπωση προκαλούν οι δηλώσεις του «βετεράνου» προπονητή Βαγγέλη Αλεξανδρή για τον συνάδελφό του, Ντέιβιντ Μπλατ, τον οποίο χαρακτήρισε ψεύτη επειδή όπως τόνισε «έχει εβραϊκό αίμα μέσα του»!

Ο Έλληνας προπονητής κλήθηκε να σχολιάσει στο sportdog.gr την ήττα του Ολυμπιακού από την Αρμάνι Μιλάνο αλλά και γενικώς την εικόνα των «αιωνίων» και του ελληνικού πρωταθλήματος και προκάλεσε αρνητική εντύπωση με τις δηλώσεις του για τον Αμερικανο-ισραηλινό τεχνικό των Πειραιωτών, για τον οποίο είπε ότι ψεύδεται, αφού το έχει στο αίμα του.

«Με εξέπληξε αυτό που είπε, γιατί ένας προπονητής του μεγέθους του Μπλατ, με τις γνώσεις και τις γνωριμίες του, δεν μπορεί να λειτουργεί έτσι. Πιστεύω ότι γνωρίζει τα πάντα, δεν είναι χθεσινός, αλλά, αν λάβουμε υπόψη ότι έχει και εβραϊκό αίμα μέσα του, θεωρώ ότι ψεύδεται με αυτό που είπε», ήταν τα σχόλια του Βαγγέλη Αλεξανδρή, που στη συνέχεια «κατακεραύνωσε» τόσο τον Ολυμπιακό, όσο και τον Παναθηναϊκό, ενώ χαρακτήρισε ανέκδοτο το ελληνικό μπάσκετ.

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΥ ΚΙΣΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΤΙΣΗΜΙΤΙΚΗ ΔΗΛΩΣΗ ΤΟΥ Β. ΑΛΕΞΑΝΔΡΗ    
Οι δηλώσεις του γνωστού πρώην καλαθοσφαιριστή και προπονητή Βαγγέλη Αλεξανδρή για τον προπονητή της ομάδας μπάσκετ του ‘Ολυμπιακού’ Ντέιβιντ Μπλατ, με αναφορά στο ‘εβραϊκό του αίμα’ ως στοιχείο που υποδηλώνει ότι ‘ψεύδεται’ (!) προσβάλλει πρώτα απ’ όλα τον ελληνικό αθλητισμό και το αθλητικό πνεύμα που σκοπό έχει να ενώνει τους λαούς και όχι να τους διχάζει.

Το Κεντρικό Ισραηλιτικό Συμβούλιο Ελλάδος εκφράζει την αγανάκτηση του Ελληνικού Εβραϊσμού γιατί η δήλωση αυτή εμπεριέχει τα πλέον ποταπά αντισημιτικά στερεότυπα που διαιωνίζουν το μίσος κατά των Εβραίων.

Ελπίζουμε ότι τα αντανακλαστικά του κόσμου του αθλητισμού θα λειτουργήσουν και θα αποδοκιμάσουν με σαφήνεια τέτοιου είδους απαράδεκτες δηλώσεις, ο δε κ. Αλεξανδρής θα αναγνωρίσει το λάθος του και θα ζητήσει συγνώμη.

Σε μια περίοδο που διεθνείς αθλητικές ομοσπονδίες οργανώνουν εκστρατείες κατά του ρατσισμού και του αντισημιτισμού, στη χώρα μας δεν μπορούν να γίνονται ανεκτές αναφορές που καλλιεργούν και οξύνουν τον φανατισμό και το μίσος στα γήπεδα.

Αθήνα, 18 Μαρτίου 2019

Κεντρικό Ισραηλιτικό Συμβούλιο Ελλάδος

….

Παρακαλούμε για τις ενέργειές σας καθώς και να μας ενημερώσετε για τον αριθμό πρωτοκόλλου που θα δώσετε στη μήνυση αυτή.
 
Με τιμή,

Παναγιώτης Δημητράς

Ελληνικό Παρατηρητήριο των Συμφωνιών του Ελσίνκι 
διεύθυνση: ΤΘ 60820 – 15304 Γλυκά Νερά

Leave a comment