03/07/2019: Μηνυτήρια αναφορά κατά Κώστα Κυρανάκη, υποψήφιου βουλευτή ΝΔ, για αντιτσιγγανική ρητορική μίσους

ΠΡΟΣ ΤΟ ΤΜΗΜΑ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗΣ ΡΑΤΣΙΣΤΙΚΗΣ ΒΙΑΣ
 
3 Ιουλίου 2019


Κυρίες/Κύριοι,

Σας υποβάλλουμε άλλη μια μηνυτήρια αναφορά, στα πλαίσια του προγράμματος του  Παρατηρητηρίου Ρατσιστικών Εγκλημάτων, κατά του Κώστα Κυρανάκη, υποψήφιου βουλευτή της ΝΔ, για αντιτσιγγανική ρητορική μίσους καθώς σε διάλογό του στο Twitter προσέβαλε ρατσιστικά τους Ελληνες Ρομά, καθησυχάζοντας προηγούμενο σχολιαστή που “ανησυχούσε” πως οι “γύφτοι” δικαιούνται υποσχόμενο (από τη ΝΔ) επίδομα, λέγοντας ουσιαστικά πως δεν το δικαιούνται το επίδομα επειδή “Το επίδομα θα δίνεται σε Ελληνόπουλα” άρα θεωρώντας πως οι Ρομά δεν είναι Έλληνες, καθώς και αποδεχόμενος το ρατσιστικό χαρακτηρισμό περί γύφτων του σχολιαστή. Παραθέτουμε επίσης καταδικαστικές δηλώσεις του ρατσισμού του εκ μέρους της Ειδικής Γραμματέως Κοινωνικής Ένταξης των Ρομά, Κατερίνας Γιάντσιου και του Κινήματος Αλλαγής. Όλα τα παραπάνω συνιστούν δημόσια υποκίνηση μίσους μέσω του διαδικτύου.

 

24.06.2019 | 12:44

 

Έναν… ενδιαφέροντα διάλογο για το επίδομα των «2.000 ευρώ για κάθε Ελληνόπουλο» είχε ο υποψήφιος βουλευτής της ΝΔ Κώστας Κυρανάκης, με χρήστες του Twitter.

Ποστάροντας συνέντευξή του στο Reader.gr, για τα επιδόματα που τάζει η ΝΔ, ο Κώστας Κυρανάκης έγραψε: «Θέλουμε πραγματικά να διευκολύνουμε όλες τις εργαζόμενες μητέρες που πασχίζουν σήμερα να κρατήσουν την ισορροπία μέσα στην οικογένειά τους, στη δουλειά, στις υποχρεώσεις του σπιτιού. Θα καθιερώσουμε άμεσα αφορολόγητο 1.000 ευρώ για κάθε νέο μέλος ελληνικής οικογένειας, καθώς και 2.000 ευρώ επίδομα για κάθε Ελληνόπουλο».

Έσπευσε όμως να… ξεκαθαρίσει, θυμίζοντας έντονα τη… σοβαρή Χρυσή Αυγή, ότι πρόκειται για επίδομα που θα δίνεται μόνο σε Έλληνες, σε παιδιά, όπως έγραψε, που γεννιούνται από Έλληνες γονείς.

Και, μάλιστα, έσπευσε να το διευκρινίσει απαντώντας, χωρίς καμία αντίδραση, σε ρατσιστικό και φυλετικό σχόλιο χρήστη, ο οποίος του έγραψε: «Το πρώτο σβήστε το. Είναι κίνητρο να γεννούν οι γυφτοι. Ανεβάστε μόνο αφορολόγητο και δώστε βοήθεια με βρεφονηπιακούς και χώρους για φυλαξη.»

Αντί δηλαδή ο Κώστας Κυρανάκης να καταδικάσει ή έστω να… αγνοήσει το απαράδεκτο σχόλιο περί «κινήτρου για να γεννούν οι γύφτοι», ένιωσε την… ανάγκη να… εξηγήσει ότι «το επίδομα θα δίνεται σε Ελληνόπουλα» για να απαντήσει, στη συνέχεια, σε άλλο σχόλιο, ότι εννοεί «παιδιά που γεννιούνται από Έλληνες γονείς».

Και απέφυγε… τεχνηέντως στη συνέχεια να απαντήσει σε σχόλιο που του ανέφερε «Άρα για όλα τα παιδιά που εγγράφονται στα δημοτολόγια. Fair enough. Ευχαριστώ για την απάντηση», όπως και να «ξεκαθαρίσει» ότι οι Ρομά είναι Έλληνες πολίτες…

Εκτός αν θεωρεί ότι δεν είναι Έλληνες πολίτες ή αν δεν καταλαβαίνει τι εστί καταγωγή και τι υπηκοότητα…

5d109ca7825e633ad16a9d045d109cbb825e633ad16a9d05

  FireShot Capture 087 - Edit Post ‹ RACIST CRIMES WATCH - Παρατηρητηριο Ρατσιστικων Εγκληματω_ - wordpress.com


Left.gr

«Δημιουργεί κατάπληξη ότι υποψήφιος βουλευτής ενός κόμματος του δημοκρατικού τόξου, παραγνωρίζει την ιδιότητα των Ρομά ως Ελλήνων πολιτών με ιστορική και μακρόχρονη παρουσία στην χώρα, ήδη από τον 15ο αιώνα»

 

77b11a2c098527cd4f0d53f615f9edc8ff2270c4

Με αφορμή την απάντηση, σε φυλετικά σχόλια χρηστών του διαδικτύου για τους Ρομά, του υποψήφιου βουλευτή της Ν.Δ. Κωνσταντίνου Κυρανάκη, ότι το επίδομα παιδιού θα δίνεται μόνο «για παιδιά που γεννιούνται από Έλληνες γονείς», η Ειδική Γραμματέας Κοινωνικής Ένταξης των Ρομά, Αικατερίνη Γιάντσιου προέβη στην εξής ανακοίνωση:

Δημιουργεί κατάπληξη ότι υποψήφιος βουλευτής ενός κόμματος του δημοκρατικού τόξου, παραγνωρίζει την ιδιότητα των Ρομά ως Ελλήνων πολιτών με ιστορική και μακρόχρονη παρουσία στην χώρα, ήδη από τον 15ο αιώνα.

Όσοι ευελπιστούν να αναλάβουν θέσεις ευθύνης οφείλουν να γνωρίζουν την υποχρέωση, που πηγάζει από το κράτος δικαίου και τις διεθνείς συμβάσεις, για την παροχή κοινωνικής προστασίας στο σύνολο των πολιτών και ιδιαίτερα των ευάλωτων ομάδων.

Πολιτευόμενα πρόσωπα δεν νοείται να προβαίνουν σε δηλώσεις που φανερώνουν συναίνεση σε ρατσιστικά σχόλια τα οποία στιγματίζουν και περιθωριοποιούν ένα κομμάτι του πληθυσμού.

Αντιθέτως, οφείλουν να προάγουν τα συνταγματικά κατοχυρωμένα δικαιώματα και να προστατεύουν τους πλέον ευάλωτους, αποδεικνύοντας έμπρακτα την συνεισφορά τους στην κοινωνική συνοχή και ασφάλεια της χώρας.

———————————————————————————————

enikos.gr

ΚΙΝΑΛ κατά Κυρανάκη: Προωθεί καθημερινά μία ακροδεξιά ατζέντα

8:16 μμ, Τετάρτη 26 Ιουν 2019

Πυρά κατά του Κώστα Κυρανάκη εξαπολύει το Κίνημα Αλλαγής, με αφορμή τις πρόσφατες δηλώσεις του για το επίδομα των 2.000 ευρώ, που προκάλεσαν αντιδράσεις.

Το ΚΙΝΑΛ σημειώνει ότι ο υποψήφιος βουλευτής της ΝΔ προωθεί καθημερινά μία “ακροδεξιά ατζέντα” και καλεί την αξιωματική αντιπολίτευση να απαντήσει, εάν οι απόψεις του είναι προσωπικές ή γίνονται με την πλήρη ανοχή του Κυριάκου Μητσοτάκη.


“Σε καθημερινή βάση, ο κ. Κυρανάκης, υποψήφιος βουλευτής της ΝΔ και πρώην εκπρόσωπος του κόμματος, προωθεί μια Ακροδεξιά ατζέντα. Πέραν όμως της απαράδεκτης λογικής του, υπάρχει ένα κρίσιμο ερώτημα. Αυτές είναι προσωπικές του απόψεις όποτε πρέπει να αποδοκιμαστούν από την ΝΔ ή γίνονται με την πλήρη ανοχή του κ. Μητσοτάκη για ευνόητους λόγους;”, σημειώνει σε σχόλιο το ΚΙΝΑΛ.

***
 
Παρακαλούμε για τις ενέργειές σας καθώς και να μας ενημερώσετε για τον αριθμό πρωτοκόλλου που θα δώσετε στη μήνυση αυτή.
Με τιμή,

Παναγιώτης Δημητράς
Ελληνικό Παρατηρητήριο των Συμφωνιών του Ελσίνκι
email: panayotedimitras@gmail.com
διεύθυνση: ΤΘ 60820 – 15304 Γλυκά Νερά

One thought on “03/07/2019: Μηνυτήρια αναφορά κατά Κώστα Κυρανάκη, υποψήφιου βουλευτή ΝΔ, για αντιτσιγγανική ρητορική μίσους

Leave a comment