08/11/2019: Εισαγγελική έρευνα για ρατσιστικό οχετό Βρασνών προκάλεσε η μηνυτήρια αναφορά ΕΠΣΕ

Ερευνα για τον ρατσιστικό οχετό των ΒρασνώνΕUROKINISSI / ΗΛΙΑΣ ΜΑΡΚΟΥ

efsyn.gr

 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ 

Έρευνα για τον ρατσιστικό οχετό των Βρασνών

Οι ασχήμιες των Βρασνών στο μικροσκόπιο του εισαγγελέα. Επείγουσα προκαταρκτική εξέταση παρήγγειλε χθες ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Θεσσαλονίκης, Στέφανος Ζαρκαντζιάς, για αδικήματα κακουργηματικού χαρακτήρα που σχετίζονται με ρατσιστική βία και τρομοκράτηση!

Προηγήθηκε αναφορά του Παρατηρητηρίου των Συμφωνιών του Ελσίνκι προς τα τμήματα Ρατσιστικής Βίας Αθηνών και Θεσσαλονίκης της ΕΛ.ΑΣ. για τις αντιδράσεις αυτοδιοικητικών και κατοίκων στην άφιξη προσφύγων το βράδυ της 22ης Οκτωβρίου 2019.

Την υπόθεση ανέθεσε ο κ. Ζαρκαντζιάς στον αντεισαγγελέα Πρωτοδικών, Γιώργο Νούλη, που ήδη έχει διαβιβάσει τις σχετικές παραγγελίες στους διοικητές των δυο αστυνομικών τμημάτων με αρμοδιότητα στα θέματα ρατσιστικής βίας Αθηνών και Θεσσαλονίκης.

Εκτός της αναφοράς του Παρατηρητηρίου, η έρευνα συμπεριλαμβάνει σειρά δημοσιευμάτων γύρω από τα γεγονότα της «νύχτας της ντροπής», μεταξύ των οποίων και εκείνο της «Εφημερίδας των Συντακτών».

Στο στόχαστρο μπαίνουν συγκεκριμένα πρόσωπα, μεταξύ των οποίων ένας αντιδήμαρχος του Δήμου Βόλβης που φέρεται να απηύθυνε δημόσια ρατσιστικό λόγο όπως προκύπτει από σχετικό βίντεο που περιλαμβάνεται στην παραγγελία.

Σε αυτό εμφανίζεται να λέει ότι «δεν θα καταστραφούμε εμείς για να ασκήσουν τη μαύρη πολιτική τους κάποιοι οι οποίοι κυβερνούν, γι’ αυτό δεν έχουν καμία θέση οι μετανάστες εδώ…». Ευθύνες αναζητώνται όμως και στους ιδιοκτήτες των ξενοδοχείων όπου επρόκειτο να φιλοξενηθούν οι πρόσφυγες και στη συνέχεια αρνήθηκαν να το κάνουν.

Η εισαγγελική παραγγελία εντέλλεται να ερευνηθούν τα αδικήματα της παράνομης βίας κατά συρροή και από κοινού με ρατσιστικά κίνητρα που σχετίζεται με την τρομοκράτηση με απειλές των ξενοδόχων, οι οποίοι έλυσαν τις μισθώσεις με τον Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης (ΔΟΜ).

Επίσης με τη δημόσια υποκίνηση μίσους ή βίας από κοινού, με βάση τον αντιρατσιστικό νόμο, που αφορά εμπρηστικές δηλώσεις αντιδημάρχου του Δήμου Βόλβης.

Σύμφωνα με την παραγγελία, στο πλαίσιο της έρευνας θα κληθούν να καταθέσουν ο καταγγέλλων εκπρόσωπος του Παρατηρητηρίου, εκπρόσωποι του ΔΟΜ, που είχε υπογράψει τα νόμιμα συμφωνητικά με τους ξενοδόχους, δημοσιογράφοι και αστυνομικοί του τμήματος Βόλβης, προκειμένου να ερευνηθεί αν ενήργησαν στο πλαίσιο των νόμιμων καθηκόντων τους, ώστε να συνταχθούν οι απαιτούμενες δικογραφίες προς την Εισαγγελία.


 

Εισαγγελική παρέμβαση για τα γεγονότα στα Βρασνά

Προκαταρκτική έρευνα για τα γεγονότα που εκτυλίχθηκαν τον προηγούμενο μήνα

ΤοΒΗΜΑ Team

Εισαγγελική παρέμβαση για τα γεγονότα στα Βρασνά | tovima.gr

Της εισαγγελικής παρέμβασης προηγήθηκε έγγραφη καταγγελία του Ελληνικού Παρατηρητηρίου των Συμφωνιών του Ελσίνκι, που έφτασε στο γραφείο του προϊσταμένου της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Στέφανου Ζαρκαντζιά. Λαμβάνοντας υπ’ όψιν και σχετικά δημοσιεύματα που φιλοξενήθηκαν σε ηλεκτρονικά και έντυπα Μέσα, ο κ. Ζαρκαντζιάς έδωσε εντολή σε εισαγγελέα πρωτοδικών να παραγγείλει επείγουσα προκαταρκτική εξέταση.

Σύμφωνα με δικαστικές πηγές, δύο είναι τα αδικήματα που θα εξεταστεί εάν στοιχειοθετούνται: αφενός αυτό της παράνομης βίας κατά συρροή, από κοινού, με ρατσιστικά κίνητρα και αφετέρου αυτό της δημόσιας υποκίνησης μίσους ή βίας. Για την πρώτη πράξη θα ερευνηθεί, εάν οι αντιδράσεις των κατοίκων είχαν ως αποτέλεσμα να ματαιωθούν συμφωνίες/συμβάσεις με ξενοδόχους της περιοχής, ενώ σε ό,τι αφορά τη δεύτερη πράξη, οι αστυνομικοί του τμήματος ρατσιστικής βίας θα εξετάσουν, εάν δηλώσεις εκπροσώπων της τοπικής κοινωνίας «ξεσήκωσαν» τους κατοίκους.

Κατά τις ίδιες πηγές, στο πλαίσιο της έρευνας θα κληθούν να καταθέσουν -μεταξύ άλλων- εκπρόσωποι του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης που έχουν επιφορτιστεί με το έργο της ασφαλούς τοποθέτησης αιτούντων άσυλο σε ξενοδοχεία και διαμερίσματα στην ενδοχώρα και του Ελληνικού Παρατηρητηρίου των Συμφωνιών του Ελσίνκι. Εξάλλου, θα ζητηθούν τυχόν αναφορές που έκανε για τα περιστατικά το τοπικό αστυνομικό τμήμα Βόλβης ώστε να περιληφθεί το περιεχόμενό τους στην έρευνα.

Υπενθυμίζεται ότι, κατόπιν των αντιδράσεων, οι 200 μετανάστες και πρόσφυγες που προέρχονταν από τη Σάμο και επρόκειτο να εγκατασταθούν στα Βρασνά, αποφασίστηκε να μεταφερθούν στη Χαλκίδα.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ


One thought on “08/11/2019: Εισαγγελική έρευνα για ρατσιστικό οχετό Βρασνών προκάλεσε η μηνυτήρια αναφορά ΕΠΣΕ

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: