09/03/2020: Καταδίκη Σώρρα για μισαναπηρισμό και αντισημιτισμό

Στις 9 Μαρτίου 2020, το Β’ Μονομελές Πλημμελειοδικείο Αθηνών καταδίκασε τον Αρτέμη Σώρρα σε φυλάκιση 2 ετών και πρόστιμο 15.000 ευρώ για μισαναπηρισμό και αντισημιτισμό (παραβιάσεις του αντιρατσιστικού νόμου), συνεκδικάζοντας δύο δίκες σε βάρος του.

Με δεδομένο το πόσο σπάνια καταδικάζονται κατηγορούμενοι για παραβίαση του αντιρατσιστικού νόμου μέσω ρητορικής μίσους, ακόμα και όταν υπάρχουν μάρτυρες κατηγορίας και δικηγόροι πολιτικής αγωγής/υποστήριξης της κατηγορίας, η απόφαση αυτή είναι σχεδόν μοναδική για τα ελληνικά δικαστικά χρονικά.

Ο μάρτυρας κατηγορίας και μηνυτής Ιωάννης Βαρδακαστάνης, Πρόεδρος της ΕΣΑμεΑ, και απουσίαζε και δεν ήθελε να υποστηρίξει την κατηγορία με δικηγόρο, όπως του επιτρέπει ο νόμος. Άλλωστε, στη συνέχεια η ΕΣΑμεΑ δεν έδωσε καμιά δημοσιότητα στη δίκη και στην καταδίκη!

Όπως άλλωστε δεν κάλυψαν τη δίκη και καταδίκη ούτε όλα τα ΜΜΕ, αφού προφανώς οι δικαστικοί συντάκτες/τριες δεν ασχολούνται με δίκες για παρόμοιες υποθέσεις ρατσισμού, ενώ ασχολούνται με τις δίκες του Αρτέμη Σώρρα που αφορούν άλλες κατηγορίες. Και ας είχε δοθεί δημοσιότητα στην παραπομπή του σε δίκη με απ’ ευθείας κλήση στις 21 Ιανουαρίου 2017 για μισαναπηρισμό.

Έτσι, η δίκη έγινε μόνο με το δικηγόρο υπεράσπισης (που εκπροσωπούσε τον απόντα κατηγορούμενο) και το μάρτυρα υπεράσπισης, τον υποψήφιο ευρωβουλευτή του κόμματος Ελλήνων Συνέλευσις, ΑμεΑ και Βορειοηπειρώτη Θανάση Ρωμαίο. ‘Ομως, τόσο η εισαγγελέας όσο και η δικαστής έκαναν σωστά τη δουλειά τους και τελικά κατέληξαν στην καταδικαστική απόφαση.

Όταν είχε γίνει η παραπομπή του σε δίκη, είχε δημοσιευθεί πως:

Συγκεκριμένα, ο Αρτέμης Σώρρας αναμένεται να δικαστεί για το πλημμέλημα της υποκίνησης μίσους με ρατσιστικό λόγο που αφορά παραβίαση διατάξεων του άρθρου 1 του ν.927/79(αντιρατσιστικός νόμος).

Οι αξιόποινες πράξεις φέρονται να αφορούν:

*Συνέντευξη του Αρτέμη Σώρρα στις 8 Σεπτεμβρίου 2016 στο διαδικτυακό τόπο Ριζόπουλος Πόστ. Σε αυτήν μεταξύ άλλων είχε πει ότι “είναι ύβρις για του Ολυμπιακούς Αγώνες να βλέπεις ανάπηρους να κάνουν παραολυμπιάδα.”

*Η δεύτερη πράξη αφορά ανάρτηση στο facebook, με ημερομηνία 9 Σεπτεμβρίου 2016 στην οποία ανέφερε ότι δεν παίρνει πίσω ούτε μία λέξη από την προηγούμενη συνέντευξή του και επιπλέον ότι θεωρεί “τεράστια προσβολή και βεβήλωση για όλους τους ανθρώπους Έλληνες οι παραολυμπιακοί αγώνες που τα ζώα μας επιβάλλουν στον πλανήτη μας.”

Το Ελληνικό Παρατηρητήριο των Συμφωνιών του Ελσίνκι (ΕΠΣΕ) που παρακολούθησε τόσο τη δίκη όσο και την προηγηθείσα εξέλιξη της υπόθεσης διαπίστωσε πως η εισαγγελέας που χειρίστηκε τη δικογραφία αυτή διαπίστωσε στη συνέχεια πως, στην ανάρτησή του στο Facebook της 9 Σεπτεμβρίου 2016, ο Αρτέμης Σώρρας όχι μόνο αναδημοσίευσε την αρχική συνέντευξή του και επέμεινε σε αυτή, αλλά είχε επί πλέον εκφράσει και αντισημιτικές απόψεις για τις οποίες σχηματίσθηκε δεύτερη δικογραφία που οδήγησε σε παραπομπή σε δεύτερη δίκη η οποία αποφασίστηκε να συνεκδικασθεί με την πρώτη δίκη:

ΕΣΕΙΣ ΡΕ ΖΩΑΑΑΑΑΑ ΥΠΑΝΘΡΩΠΟΙ ΔΗΜΟΥΡΓΗΣΑΤΕ ΤΟ ΓΕΝΟΣ ΤΩΝ ΑΝΑΠΗΡΩΝ ΜΕ ΤΗΝ ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΠΟΥ ΜΑΣ ΔΗΛΗΤΗΡΙΑΖΕΤΕ ΜΕ ΤΑ ΕΒΡΑΙΟΦΑΡΜΑΚΑ ΠΟΥ ΜΑΣ ΕΠΙΒΑΛΕΤΕ ΜΕ ΤΟ ΝΕΡΟ ΠΟΥ ΜΑΣ ΔΗΛΗΤΗΡΙΑΖΕΤΕ ΜΕ ΤΟΝ ΤΡΟΠΟ ΠΟΥ ΜΑΣ ΕΠΙΒΑΛΑΤΕ ΚΑΙ ΧΤΙΣΑΤΕ ΤΙΣ ΚΑΤΟΙΚΙΕΣ ΜΑΣ ΤΟΥΣ ΑΝΥΠΑΡΚΤΟΥΣ ΔΡΟΜΟΥΣ ΜΑΣ ΜΕ ΤΙΣ ΜΗΧΑΝΕΣ ΠΟΥ ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΑΤΕ ΓΙΑ ΝΑ ΚΑΒΑΛΑΜΕ ΜΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΛΛΕΙΨΕΙΣ ΣΕ ΟΛΑ ΤΑ ΕΠΙΠΕΔΑ ΤΟΥ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟΥ ΙΣΤΟΥ ΜΕ ΟΛΑ ΤΑ ΨΥΧΟΦΑΡΜΑΚΑ ΠΟΥ ΜΑΣ ΕΠΙΒΑΛΑΤΕ ΚΑΙ ΤΡΕΛΑΝΑΤΕ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ ΜΑΣ ΜΕ ΟΛΑ ΤΑ ΕΒΡΑΙΟΔΟΓΜΑΤΑ ΚΑΙ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΓΥΦΤΟΕΒΡΑΙΚΕΣ ΑΙΡΕΣΕΙΣ ΣΑΣ ΚΑΙ ΚΑΘΕ ΕΙΔΟΣ ΜΑΓΓΑΝΕΙΑΣ ΚΑΙ ΓΕΛΟΙΟΤΗΤΑΣ ΠΟΥ ΜΑΣ ΠΡΟΣΦΕΡΑΤΕ ΩΣ ΘΕΟΠΝΕΥΣΤΟ ΖΩΑΑΑΑ ΕΕΕΕ ΖΩΑΑΑ ΔΗΜΙΟΥΡΓΟΝΤΑΣ ΑΝΑΠΗΡΟΥΣ ΣΩΜΑΤΙΚΑ ΚΑΙ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΑ (…)

Τι δουλειά έχει να πάει [η Ολυμπιακή φλόγα] … στο κράτος των υπανθρώπων, που έγινε ο πρώτος ναός του Σολομώντα και όπου εκεί δεν ζουν άνθρωποι και που δήθεν η πρωτεύουσα είναι ο άγιος Παύλος, ένας Εβραίος Σιωνιστής!

Εισαγγελέας και δικαστής δεν δέχθηκαν τη συνήθη θέση των κατηγορούμενων ακροδεξιών ρατσιστών πως δεν εννοούσαν αυτό για το οποίο κατηγορούνταν, πως στο κατηγορητήριο έγινε αποσπασματική επιλογή φράσεων που αλλοίωνε το νόημα, πως δεν αναφέρονταν σε ομάδα προσώπων (Εβραίους) αλλά σε ιδεολογία (“το σιωνισμό”), ότι δεν επέκριναν με ύβρεις ομάδα προσώπων αλλά τους κυβερνήτες που έχουν εξουσία, κτλ.

Χαρακτηριστική είναι η ερμηνεία της ακόλουθης φράσης της συνέντευξης από το κατηγορητήριο: “Είναι Ύβρις για τους Ολύμπιους Αγώνες να βλέπεις όλους τους ανάπηρους όλους και να κάνουν Παραολυμπιάδα. Αυτό είναι τεράστια προσβολή για τον Άνθρωπο και σήμερα όλα τα υβρίδια και όλα αυτά τα ζώα φτιάχνουν τον πλανήτη των αναπήρων. Τι δουλειά έχει λοιπόν ένας ανάπηρος να κάνει Παραολυμπιακούς;”  Τα υβρίδια κατά το δικηγόρο του δεν είναι οι ανάπηροι αλλά η υπερκυβέρνηση που ελέγχει τα πάντα και τους Ολυμπιακούς Αγώνες…

Leave a comment