11/04/2020: Μηνυτήρια αναφορά για βίαιη επίθεση αστυνομικών σε 22χρονο ΑμεΑ στην Ηλεία και άρνηση Εισαγγελίας και ΑΤ να δεχτούν έγκληση θύματος

ΠΡΟΣ ΤΗ ΓΕΝΙΚΗ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΔΥΤΙΚΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ
 
11 Απριλίου 2020

Κυρίες/Κύριοι,
 

Σας υποβάλλουμε άλλη μια μηνυτήρια αναφορά, κατ’ άρθρο 42 ΚΠΔ, στα πλαίσια του προγράμματος του Παρατηρητηρίου Ρατσιστικών Εγκλημάτων, για τη βίαιη και απρόκλητη επίθεση αστυνομικών σε 22χρονο με νοητική αναπηρία που δεν μπορούσε να μιλήσει, το απόγευμα της Πέμπτης 9 Απριλίου 2020, στο Λευκοχώρι Γαστούνης στον νομό Ηλείας. Η μηνυτήρια αυτή αναφορά, εκτός των δραστών, στρέφεται και τόσο κατά των αστυνομικών στο ΑΤ Γαστούνης όσο και κατά της Εισαγγελέα Αμαλιάδας που καταγγέλλονται πως έδιωξαν τη μητέρα του θύματος για να την αποτρέψουν από το να καταθέσει έγκληση εκ μέρους του γιού της. Παραθέτουμε σχετικό άρθρο που περιλαμβάνει και ηχητικά αποσπάσματα με τα καταγγελόμενα από τη Διευθύντρια του ΕΕΕΕΚ (Εργαστηρίου Ειδικής Επαγγελματικής Εκπαίδευσης Κατάρτισης) Πύργου Ηλείας στο οποίο φοιτά το θυυμα καθώς και από τη μητέρα του και τέλος οργισμένη ανακοίνωση και επιστολή της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ατόμων με Αναπηρία προς τον Υπουργό Προστασίας του Πολίτη, κ. Μ. Χρυσοχοΐδη. Με δεδομένη την αναπηρία του θύματος, τα πολλαπλά εγκλήματα πρέπει επιπλέον, να ερευνηθούν οπωσδήποτε και ως εγκλήματα με ρατσιστικά χαρακτηριστικά (άρθρο 82Α ΠΚ) και φυσικά όχι από τις καταγγελλόμενες αρχές της Γαστούνης και της Αμαλιάδας.

 

Documento

FireShot Capture 016 - Edit Post ‹ RACIST CRIMES WATCH - Παρατηρητηριο Ρατσιστικων Εγκληματω_ - wordpress.com
Φωτογραφία αρχείου

 

Μάκης Νοδάρος

10.04.2020 | 15:21

Πρωτοφανής και περίεργη η στάση της Αστυνομικής Διεύθυνσης Ηλείας και της Εισαγγελίας Αμαλιάδας …

Θύμα άγριου ξυλοδαρμού από «τσαμπουκάδες αστυνομικούς» της Αστυνομικής Διεύθυνσης Ηλείας, έπεσε χθες το βράδυ έξω από το σπίτι του στο Λευκοχώρι Γαστούνης Ηλείας, ένας 22χρονος νεαρός άτομο με ειδικές ανάγκες. Το πρωτοφανές περιστατικό το οποίο επιχειρεί να υποβαθμίσει και να κρατήσει «μυστικό» η ΕΛ.ΑΣ, συνέβη μπροστά στα έντρομα μάτια των συγχωριανών του 22χρονου νεαρού ΑμεΑ αλλά και της τραγικής μητέρας του η οποία ουρλιάζοντας παρενέβη κατά των αστυνομικών για να σώσει το παιδί της .

Η μητέρα του 22χρονου μετέβη σήμερα για υποβάλλει μηνυτήρια αναφορά στην Εισαγγελία της Αμαλιάδας αλλά – σύμφωνα με τις καταγγελίες των συγγενών της – η εισαγγελέας δεν την δέχτηκε!

Όπως έγινε γνωστό οι αστυνομικοί που περιπολούσαν στην περιοχή Λευκοχωρίου Γαστούνης χθες το βράδυ, εξέλαβαν ως διαρρήκτη τον άτυχο 22χρονο που βρισκόταν έξω από το σπίτι του, τον κυνήγησαν, τον ακινητοποίησαν με χειροπέδες και τον ξυλοφόρτωσαν παρότι ο ίδιος λόγω της αναπηρία του δεν μπορούσε να τους μιλήσει.

Έχουμε όλοι σοκαριστεί

Ο 22χρονος είναι μαθητής στο Εργαστήρι Ειδικής Επαγγελματικής Εκπαίδευσης Κατάρτισης (ΕΕΕΕΚ Πύργου Ηλείας).

Συγκλονισμένη η διευθύντρια του σχολείου μιλώντας στο Ionion Fm και στην εκπομπή «Αποκαλύψεις» του δημοσιογράφου Μάκη Νοδάρου περιέγραψε το πρωτοφανές συμβάν.

Οπως είπε μεταξύ άλλων: «Ενημερώθηκα για το πρωτοφανές περιστατικό και ζήτησα εξηγήσεις από τον διοικητή της ΟΠΚΕ και μου είπε ότι δεν είναι αρμόδιος να με ενημερώσει. Το παιδί αυτό φοιτά στο δικό μας σχολείο και είναι άτομο με βαριά νοητική αναπηρία. Ζήτησα αμέσως ενημέρωση από την Αστυνομική Διεύθυνση Ηλείας και μου είπαν ότι δεν γνώριζαν τίποτα για το περιστατικό. Ενημέρωσα και τον διευθυντή της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ηλείας. Το παιδί αυτό μετά τον ξυλοδαρμό του βρίσκεται σε πολύ άσχημη ψυχολογική κατάσταση . Δεν είναι δυνατόν να ξυλοκοπείται ένα παιδί χωρίς λόγο και με ορατό το πρόβλημα νοητικής στέρησης . Εχουμε όλοι σοκαριστεί.Το παιδί δεν μπορούσε προφανώς να πει το όνομά του στην κατάσταση που βρίσκεται και δεν μπορώ να καταλάβω γιατί οι αστυνομικοί το χτύπησαν τόσο πολύ… Είναι το πιο ήσυχο παιδί που έχουμε στο ΕΕΕΕΚ . Βγήκε να κάνει την βόλτα του έξω από το σπίτι του και δέχθηκε την αστυνομική βια…»

ΑΚΟΥΣΤΕ ΤΗΝ ΔΝΤΡΙΑ ΤΟΥ ΕΕΕΕΚ Πύργου:

Μητέρα 22χρονου ΑΜΕΑ: «Τον πατούσαν και τον χτυπούσαν κάτω … χωρίς αιτία»

Στο Ionion Fm και στην εκπομπή «Αποκαλύψεις» του Μάκη Νοδάρου μίλησε και η Φ.Μ. μητέρα του 22χρονου:

«Βάλανε χωρίς λόγο κάτω παιδί μου οι αστυνομικοί της ΟΠΚΕ και το χτύπησαν χωρία αιτία έξω από το σπίτι μας. Τον πατάγανε με το πόδι… τον χτυπήσανε με κλωτσιές και μπουνιές… δύο αστυνομικοί της ΟΠΚΕ. Το συμβάν έγινε περίπου στις 8.30 το βράδυ. Είχα ταϊσει το παιδί μου και αυτό βγήκε έξω να πάρει λίγο αέρα… να περπατήσει όπως κάνει κάθε μέρα να πετάξει στον κάδο τα σκουπίδια όπως κάνει κάθε μέρα. Όταν τον είδαν τον κυνήγησαν, του πέρασαν χειροπέδες και τον έβαλαν κάτω. Του ζητούσαν να τους πει ποιος είναι. Εκείνο δεν μπορούσε γιατί δεν μιλάει. Αρχισα να φωνάζω ..μαζεύτηκε κόσμος. Τον θεώρησαν οι αστυνομικοί ύποπτο… στα πέντε μέτρα μακριά από το σπίτι μας . Τον πέταξαν κάτω του έσκισαν την φόρμα , έχει αιμάτωμα στο χείλος , τραύματα στα γόνατα …του έδωσαν γροθιά στο κεφάλι και τον πατούσαν στο στήθος για να τους πει ποιός είναι. Και όταν ζήτησα εξηγήσεις μας είπαν ειρωνικά συγνώμη ενώ δεν μας έδωσαν τα ονόματά τους… Πήγαμε και στο ΑΤ Γαστούνης και μας έδιωξαν.»

ΑΚΟΥΣΤΕ ΤΗΝ ΜΗΤΕΡΑ ΤΟΥ 22χρονου ΑμεΑ:

 

Η πρωτοφανής αστυνομική αυθαιρεσία και η βία κατά του νεαρού ΑμεΑ καταγγέλθηκε και στο Διαδίκτυο από τους συγχωριανούς του θύματος. Όπως χαρακτηριστικά έγραψε μετά το συμβάν κάτοικος της περιοχής:

«Για άλλη μια φορά η κοινωνία μας δείχνει το άσχημο πρόσωπο της για αλλη μια φορά η αστυνομία κάνει κατάχρηση εξουσίας σε ένα άτομο το οποίο είναι με ειδικές ανάγκες ορίστε λοιπόν κάποιες φωτογραφίες από τα σημερινά γεγονότα τα οποία έλαβαν χώρα στο χωριό του ΛΕΥΚΟΧΩΡΙΟΥ. Που θα φτάσει πλέον η κατάσταση με κάποιους ανίκανους αστυνομικούς να φέρουν εις πέρας την αποστολή και τον όρκο που έχουν δώσει στη χώρα. (Του έβαλαν χειροπέδες τον ξυλοκοπουσαν και στο τέλος το μόνο που είπαν ως δικαιολογία ήταν δεν το γνωρίζαμε και ότι κάναμε λάθος. Παρακαλώ κάντε όλοι μια κοινοποίηση!»

FireShot Capture 018 - Edit Post ‹ RACIST CRIMES WATCH - Παρατηρητηριο Ρατσιστικων Εγκληματω_ - wordpress.com

Πηγή: apokalypseis.com/

—————————————————————————————–

εσαμεα
ΕΣΑΜΕΑ
Η οργάνωση εκπροσώπησης των ατόμων με αναπηρία στην ελληνική πολιτεία και κοινωνία
11.04.2020

Αρ. Πρωτ.: 520

Απαράδεκτο περιστατικό αστυνομικής βίας σε άτομο με νοητική αναπηρία

Την άμεση διερεύνηση ενός απαράδεκτου περιστατικού αστυνομικής βίας σε άτομο με νοητική αναπηρία, το απόγευμα της Πέμπτης 9 Απριλίου 2020, στο Λευκοχώρι Γαστούνης, όπως αυτό διαπιστώνεται από πλήθος δημοσιευμάτων και με μαρτυρίες τόσο της μητέρας του παιδιού όσο και από άλλους αυτόπτες μάρτυρες, ζητά η ΕΣΑμεΑ με οργισμένη επιστολή της στον υπουργό ΠΡΟ.ΠΟ. Μ. Χρυσοχοΐδη.
Η καταγγελία αναφέρει ότι αστυνομικά όργανα (ομάδα ΟΠΚΕ), υπεύθυνα για την τήρηση των μέτρων περιορισμένης κυκλοφορίας προέβησαν σε άσκηση σωματικής και ψυχολογικής βίας απέναντι σε άτομο με νοητική αναπηρία, 5 μέτρα από το σπίτι του, ο οποίος είναι μαθητής στο Εργαστήρι Ειδικής Επαγγελματικής Εκπαίδευσης Κατάρτισης (ΕΕΕΕΚ Πύργου Ηλείας). Συγκλονισμένη η διευθύντρια του σχολείου μιλώντας στον Τύπο περιέγραψε το πρωτοφανές συμβάν: «Ενημερώθηκα για το πρωτοφανές περιστατικό και ζήτησα εξηγήσεις από τον διοικητή της ΟΠΚΕ και μου είπε ότι δεν είναι αρμόδιος να με ενημερώσει. Το παιδί αυτό φοιτά στο δικό μας σχολείο και είναι άτομο με βαριά νοητική αναπηρία. Ζήτησα αμέσως ενημέρωση από την Αστυνομική Διεύθυνση Ηλείας και μου είπαν ότι δεν γνώριζαν τίποτα για το περιστατικό. Ενημέρωσα και τον διευθυντή της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ηλείας. Το παιδί αυτό μετά τον ξυλοδαρμό του βρίσκεται σε πολύ άσχημη ψυχολογική κατάσταση. Δεν είναι δυνατόν να ξυλοκοπείται ένα παιδί χωρίς λόγο και με ορατό το πρόβλημα νοητικής στέρησης . Έχουμε όλοι σοκαριστεί .Το παιδί δεν μπορούσε προφανώς να πει το όνομά του στην κατάσταση που βρίσκεται και δεν μπορώ να καταλάβω γιατί οι αστυνομικοί το χτύπησαν τόσο πολύ… Είναι το πιο ήσυχο παιδί που έχουμε στο ΕΕΕΕΚ. Βγήκε να κάνει την βόλτα του έξω από το σπίτι του και δέχθηκε την αστυνομική βία».
Το συγκεκριμένο περιστατικό προκαλεί αγανάκτηση σε όλο το αναπηρικό κίνημα της χώρας. Τα μέτρα περιορισμού και μειωμένης κυκλοφορίας που έχουν παρθεί για την αντιμετώπιση του κορονοϊού δεν αποτελούν καμία δικαιολογία και δεν υποβαθμίζουν καθόλου το περιστατικό, πόσο μάλλον όταν η βία προέρχεται από όργανα που έχουν ως αποστολή την προστασία και την ασφάλεια των πολιτών.
Δε δεχόμαστε και δε θα ανεχθούμε οποιαδήποτε άσκηση σωματικής, ψυχολογικής και λεκτικής βίας απέναντι σε άτομο με αναπηρία, από όπου και εάν προέρχεται. Η ΕΣΑμεΑ ζητά την άμεση διερεύνηση του περιστατικού και την παραδειγματική τιμωρία των ενόχων. Επιστολή απέστειλε και η Περιφερειακή Ομοσπονδία Ατόμων με Αναπηρία Δυτικής Ελλάδας και Νοτίων Ιονίων Νήσων για το θέμα.

docx Το δελτίο Τύπου σε μορφή MS Word (465.16 KB) όπως αυτό διαπιστώνεται από πλήθος δημοσιευμάτων και με μαρτυρίες τόσο της μητέρας του παιδιού όσο και από άλλους αυτόπτες μάρτυρες, ζητά η ΕΣΑμεΑ με οργισμένη επιστολή της στον υπουργό ΠΡΟ.ΠΟ. Μ. Χρυσοχοΐδη.

Η καταγγελία αναφέρει ότι αστυνομικά όργανα (ομάδα ΟΠΚΕ), υπεύθυνα για την τήρηση των μέτρων περιορισμένης κυκλοφορίας προέβησαν σε άσκηση σωματικής και ψυχολογικής βίας απέναντι σε άτομο με νοητική αναπηρία, 5 μέτρα από το σπίτι του, ο οποίος είναι μαθητής στο Εργαστήρι Ειδικής Επαγγελματικής Εκπαίδευσης Κατάρτισης (ΕΕΕΕΚ Πύργου Ηλείας). Συγκλονισμένη η διευθύντρια του σχολείου μιλώντας στον Τύπο περιέγραψε το πρωτοφανές συμβάν: «Ενημερώθηκα για το πρωτοφανές περιστατικό και ζήτησα εξηγήσεις από τον διοικητή της ΟΠΚΕ και μου είπε ότι δεν είναι αρμόδιος να με ενημερώσει. Το παιδί αυτό φοιτά στο δικό μας σχολείο και είναι άτομο με βαριά νοητική αναπηρία. Ζήτησα αμέσως ενημέρωση από την Αστυνομική Διεύθυνση Ηλείας και μου είπαν ότι δεν γνώριζαν τίποτα για το περιστατικό. Ενημέρωσα και τον διευθυντή της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ηλείας. Το παιδί αυτό μετά τον ξυλοδαρμό του βρίσκεται σε πολύ άσχημη ψυχολογική κατάσταση. Δεν είναι δυνατόν να ξυλοκοπείται ένα παιδί χωρίς λόγο και με ορατό το πρόβλημα νοητικής στέρησης . Έχουμε όλοι σοκαριστεί .Το παιδί δεν μπορούσε προφανώς να πει το όνομά του στην κατάσταση που βρίσκεται και δεν μπορώ να καταλάβω γιατί οι αστυνομικοί το χτύπησαν τόσο πολύ… Είναι το πιο ήσυχο παιδί που έχουμε στο ΕΕΕΕΚ. Βγήκε να κάνει την βόλτα του έξω από το σπίτι του και δέχθηκε την αστυνομική βία».
Το συγκεκριμένο περιστατικό προκαλεί αγανάκτηση σε όλο το αναπηρικό κίνημα της χώρας. Τα μέτρα περιορισμού και μειωμένης κυκλοφορίας που έχουν παρθεί για την αντιμετώπιση του κορονοϊού δεν αποτελούν καμία δικαιολογία και δεν υποβαθμίζουν καθόλου το περιστατικό, πόσο μάλλον όταν η βία προέρχεται από όργανα που έχουν ως αποστολή την προστασία και την ασφάλεια των πολιτών.
Δε δεχόμαστε και δε θα ανεχθούμε οποιαδήποτε άσκηση σωματικής, ψυχολογικής και λεκτικής βίας απέναντι σε άτομο με αναπηρία, από όπου και εάν προέρχεται. Η ΕΣΑμεΑ ζητά την άμεση διερεύνηση του περιστατικού και την παραδειγματική τιμωρία των ενόχων. Επιστολή απέστειλε και η Περιφερειακή Ομοσπονδία Ατόμων με Αναπηρία Δυτικής Ελλάδας και Νοτίων Ιονίων Νήσων για το θέμα.
—————————————————————————————————–
εσαμεα

Αθήνα: 11/04/2020

ΠΡΟΣ:
Υπουργό Προστασίας του Πολίτη, κ. Μ. Χρυσοχοΐδη

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ:
– Γραφείο Πρωθυπουργού της χώρας
– Γραφείο Υπουργού Επικρατείας, κ. Γ. Γεραπετρίτη
– Γραφείο Υφυπουργού Προστασίας του Πολίτη, κ. Ν. Χαρδαλιά
– Γραφείο Υφυπουργού Προστασίας του Πολίτη, κ. Ελ. Οικονόμου
– Γραφείο Γ. Γραμματέα. Δημόσιας Τάξης, κ. Κ. Τσουβάλα
– Γραφείο Γ. Γραμματέα Προστασίας του Πολίτη, κ. Β. Παπαγεωργίου
– Γραφείο Αρχηγού Ελληνικής Αστυνομίας, Αντιστράτηγου, κ. Μ. Καραμαλάκη
– Γραφείο Γενικού Επιθεωρητή Νοτίου Ελλάδας, Αντιστράτηγου, κ. Κ. Λαγουδάκη
– Γενική Περιφερειακή Αστυνομική Διεύθυνση Δυτικής Ελλάδας
– Γραφείο Δημάρχου Πηνειού, κ. Αν. Μαρίνο
– Πανελλήνια Ομοσπονδία Σωματείων Γονέων και Κηδεμόνων Ατόμων με Αναπηρία (Π.Ο.Σ.Γ.Κ.ΑμεΑ)
– Περιφερειακή Ομοσπονδία Ατόμων με Αναπηρία Δυτικής Ελλάδας (Π.ΟΜ.Α.μεΑ Δυτικής Ελλάδας)
– Φορείς-Μέλη Π.ΟΜ.Α.μεΑ Δυτικής Ελλάδας

Ενημέρωση της Ε.Σ.Α.μεΑ. για απαράδεκτο περιστατικό κακοποίησης ατόμου με νοητική υστέρηση από αστυνομικά όργανα

Κύριε Υπουργέ,

Η Εθνική Συνομοσπονδία Ατόμων με Αναπηρία (Ε.Σ.Α.μεΑ.) αποτελεί τον τριτοβάθμιο κοινωνικό και συνδικαλιστικό φορέα των ατόμων με αναπηρία, των ατόμων με χρόνιες παθήσεις και των οικογενειών τους στη χώρα, και είναι ο επίσημα αναγνωρισμένος Κοινωνικός Εταίρος της ελληνικής Πολιτείας σε ζητήματα αναπηρίας και χρόνιων παθήσεων.

Η Ε.Σ.Α.μεΑ., με έκπληξη ενημερώθηκε από την Περιφερειακή Ομοσπονδία Ατόμων με Αναπηρία Δυτικής Ελλάδας (Π.ΟΜ.Α.μεΑ Δυτικής Ελλάδας), που είναι φορέας-μέλος της, αλλά και από δημοσιεύματα του Τύπου (παραθέτουμε σχετικούς συνδέσμους), για απαράδεκτο περιστατικό αστυνομικής βίας που ασκήθηκε σε βάρος ατόμου με αναπηρία, και συγκεκριμένα, για την άσκηση από αστυνομικά όργανα (ομάδα ΟΠΚΕ) υπεύθυνα για την τήρηση των μέτρων περιορισμένης κυκλοφορίας σωματικής και ψυχολογικής βίας σε έφηβο με νοητική υστέρηση. Όπως ενημερωθήκαμε, το περιστατικό αυτό έλαβε χώρα την Πέμπτη, 9 Απριλίου 2020, στο Λευκοχώρι Γαστούνης.
Εκδήλωση συμπεριφορών, όπως αυτή που περιγράφεται παραπάνω, και μάλιστα από επίσημα όργανα της πολιτείας, μόνο οργή μας προκάλεσε, καθώς συνιστά καταπάτηση θεμελιωδών ανθρωπίνων δικαιωμάτων, μεταξύ των οποίων και θεμελιώδη δικαιώματα που κατοχυρώνονται με τη Σύμβαση του Οργανισμού των Ηνωμένων Εθνών για τα Άτομα με Αναπηρίες, που η χώρα μας, μαζί με το Προαιρετικό της Πρωτόκολλο, κύρωσε με τον Ν. 4074/2012. Η άσκηση οποιασδήποτε μορφής βίας, κακομεταχείρισης και κακοποίησης σε βάρος ατόμων με αναπηρία είναι πλήρως ασύμβατη με όσα προβλέπει η εν λόγω Σύμβαση, και ειδικότερα σύμφωνα με τα άρθρα:
– Άρθρο 15: ΑΠΑΛΛΑΓΗ ΑΠΟ ΒΑΣΑΝΙΣΤΗΡΙΑ Ή ΣΚΛΗΡΗ, ΑΠΑΝΘΡΩΠΗ Ή ΤΑΠΕΙΝΩΤΙΚΗ ΜΕΤΑΧΕΙΡΙΣΗ Ή ΤΙΜΩΡΙΑ
– Άρθρο 16: ΑΠΑΛΛΑΓΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΚΜΕΤΑΛΛΕΥΣΗ, ΤΗ ΒΙΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΚΑΚΟΜΕΤΑΧΕΙΡΙΣΗ
– Άρθρο 17: ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΗΣ ΑΚΕΡΑΙΟΤΗΤΑΣ ΤΟΥ ΑΤΟΜΟΥ
Κύριε Υπουργέ,
Κατανοούμε την ανάγκη προστασίας των πολιτών από τη διάδοση του κορωνοϊού. Κατανοούμε την ανάγκη επιβολής αυστηρών περιοριστικών μέτρων κυκλοφορίας που έχουν επιβληθεί από την ελληνική πολιτεία. Μέτρα που ασφαλώς και είναι αναγκαία, αλλά έχουν εξαιρετικά αρνητικό αντίκτυπο σε άτομα με αναπηρία, χρόνιες παθήσεις και τις οικογένειές τους, και σε καμία περίπτωση δε δικαιολογούν περιστατικά όπως αυτό που αναφέρθηκε παραπάνω. Δε δεχόμαστε και δε θα ανεχθούμε οποιαδήποτε μορφή άσκησης βίας, από όπου κι αν προέρχεται, πόσο μάλλον από τις επίσημες αρχές του κράτους.
Απευθυνόμαστε σε εσάς, κάνοντας έκκληση για άμεση προσωπική σας παρέμβαση με σκοπό τη διερεύνηση του εν λόγω περιστατικού και την απόδοση ανάλογων ευθυνών για την διάπραξη ενός τόσο σοβαρού και απαράδεκτου πειθαρχικού παραπτώματος εις βάρος πολίτη, και δη πολίτη με αναπηρία.
Σας ευχαριστούμε εκ των προτέρων.

Συνημμένα:
1. Επιστολή Π.ΟΜ.Α.μεΑ Δυτικής Ελλάδας υπ. αρίθ. 140/11.04.2020
2. Σύνδεσμοι Δημοσιευμάτων:
– https://tvxs.gr/news/ellada/ileia-astynomikoi-perasan-gia-diarrikti-22xrono-amea-kai-ton-ksylokopisan
– https://apokalypseis.com/?p=10443
– https://www.gazzetta.gr/plus/koinwnia/article/1464883/astynomikoi-stin-ileia-htypisan-amea-giati-ton-perasan-gia-diarrikti

***
Παρακαλούμε για τις ενέργειές σας καθώς και να μας ενημερώσετε για τον αριθμό πρωτοκόλλου που θα δώσετε στη μήνυση αυτή.
Με τιμή,

Παναγιώτης Δημητράς
Ελληνικό Παρατηρητήριο των Συμφωνιών του Ελσίνκι
email: panayotedimitras@gmail.com
διεύθυνση: ΤΘ 60820 – 15304 Γλυκά Νερά


Επικαιροποιήσεις 12/04/2020:

Documento

Ισχυρίζονται λοιπόν οι συνδικαλιστές αστυνομικοί της Ηλείας, χωρίς να ντρέπονται, ότι ο 22χρονος ΑμεΑ που ξυλοφόρτωσαν πρόσφατα οι συνάδελφοί τους στο Λευκοχώρι Γαστούνης Ηλείας, έπεσε μόνος του (!!!) . Οχι πάνω στη ζαρντινιέρα αλλά στον δρόμο.

Και ότι οι αστυνομικοί της ΟΠΚΕ ! τον κυνήγησαν διότι τον θεώρησαν ύποπτο μέσα στην νύχτα. Και στα πλαίσια της αυτοάμυνας και της αυτοπροστασίας τον ακινητοποίησαν! Ποιόν; Όχι τον θρυλικό Παλαιοκώστα! Αλλά τον 22χρονο Γιάννη. Αυτόν που ποτέ δεν μπόρεσε στην ζωή του να αρθρώσει μια λέξη ούτε να τρέξει, λόγω της βαριάς νοητικής του στέρησης. Αυτόν που είχε την ατυχία να βγει μια βόλτα έξω από το σπίτι του όταν τον τάισε η άμοιρη η μάνα του και να πέσει πάνω στους ένστολους τσαμπουκάδες.

Αλήθεια σε ποιους νομίζουν ότι απευθύνονται;

Με ένα εκτενές , εμετικό και συκοφαντικό ως προς το πρόσωπό μου κείμενο – παραλήρημα 1.700 λέξεων που μοίρασε στα «φίλια» προς αυτή ΜΜΕ ακολουθώντας παλιές γνωστές τακτικές,  η Ένωση Αστυνομικών Υπαλλήλων Ηλείας, αντί να ζητήσει δημόσια συγνώμη από την οικογένεια του 22χρονου , επιχειρεί να δικαιολογήσει τους Ηλείους αστυνομικούς που – όπως καταγγέλλεται – έδειραν αναίτια τον ΑμεΑ μαθητή του ΕΕΕΕΚ Πύργου με βαριά νοητική στέρηση, προχθές το βράδυ στο Λευκοχώρι Γαστούνης Ηλείας και να μας ενημερώσει ότι το όλο θέμα είναι ανύπαρκτο!

Και δεν προβληματίζει την Ενωση Αστυνομικών Υπαλλήλων Ηλείας η ικανότητα των ένοπλων συναδέλφων της που υπηρετούν όπως λέει και στην ΟΠΚΕ ! οι οποίοι αδυνατούν μέσα στη νύχτα να ξεχωρίσουν έναν κακοποιό από ένα ανυπεράσπιστο και ανίκανο να μιλήσει η να κινηθεί ΑμεΑ.

Κατά την άποψη των συνδικαλιστών της ΕΛ.ΑΣ, είκοσι κάτοικοι στο Λευκοχώρι Γαστούνης που αντέδρασαν έντονα στον ξυλοδαρμό του 22χρονου ΑμεΑ, οι γονείς, ο αδερφός του, οι καθηγητές στο ΕΕΕΕΚ Πύργου, οι πολίτες που ανέβασαν φωτογραφίες στο Διαδίκτυο, εγώ ως δημοσιογράφος, το Ionion Fm και η εφημερίδα Documento, «στήσαμε» μια ψεύτικη ιστορία για να πλήξουμε το γόητρο και το κύρος των Ηλείων αστυνομικών και ειδικά της ΟΠΚΕ.

Ένα περιστατικό που όμως για κακή τύχη των συνδικαλιστών της ΕΛ.ΑΣ Ηλείας, ο ίδιος ο αστυνομικός διευθυντής τους, μιλώντας στην κ. Αγαθή Ρηγόπουλου πρόεδρο του νομαρχιακού συλλόγου ΑΜΕΑ ΗΛΙΣ νομού Ηλείας, δεν το χαρακτήρισε ως ψεύτικη είδηση αλλά ως «ατυχές περιστατικό». Αρα υπαρκτό…

Στην πολύχρονη πορεία μου ως δημοσιογράφος μέλος της ΕΣΗΕΑ, με εκατοντάδες έρευνες στο ενεργητικό μου και για την «αστυνομική σαπίλα» στην Ηλεία, έχω μάθει πάντα όταν κάνω ρεπορτάζ να έχω και τα ανάλογα αποδεικτικά στοιχεία. Κι αυτό για να μη δώσω την χαρά και το δικαίωμα ποτέ π.χ. σε καμία Ενωση Αστυνομικών Υπαλλήλων Ηλείας, να με συκοφαντήσει ισχυριζόμενη ψευδώς ότι δήθεν γράφω ανακρίβειες η «στήνω» ψεύτικες ιστορίες τύπου ζαρντινιέρας …

Το αποκαλυπτικό ηχητικό αρχείο με την συγκλονιστική καταγγελία της μητέρας του 22χρονου ΑμεΑ που ξυλοκοπήθηκε από τους τσαμπουκάδες αστυνομικούς έξω από το σπίτι του αναίτια, αποτελεί «γροθιά» στο στομάχι κάθε δημοκρατικά σκεπτόμενου πολίτη. Είναι δημόσια αναρτημένο και μπορεί ο καθένας να το ακούσει και να βγάλει τα συμπεράσματά του για το ποιος ψεύδεται και ποιος περιγράφει τα γεγονότα. Η εισαγγελέας της Αμαλιάδας που – όπως καταγγέλθηκε – δεν δέχτηκε τους γονείς του 22χρονου όταν πήγαν να καταθέσουν μήνυση κατά των αστυνομικών, μπορεί και αυτή έστω και τώρα να μας το ζητήσει να της το στείλουμε.

Δημόσια αναρτημένο είναι και το αποκαλυπτικό ηχητικό αρχείο της δασκάλας του 22χρονου και διευθύντριας του ΕΕΕΕΚ Πύργου η οποία και κατήγγειλε – και την τιμά αυτό – δημόσια το περιστατικό αστυνομικής βίας όταν την ενημέρωσαν.

Θα έχει πολύ μεγάλο ενδιαφέρον να μάθουμε τους λόγους για τους οποίους η οικογένεια του 22χρονου ΑμεΑ , ενώ αρχικά ζητούσε και δημόσια την παραδειγματική τιμωρία των αστυνομικών που έδειραν το παιδί τους , αργά χθες το βράδυ και μετά την ανακοίνωση των συνδικαλιστών της ΕΛ.ΑΣ στην Ηλεία, απέσυρε την εντολή που είχαν δώσει σε γνωστό δικηγόρο του Πύργου Ηλείας για την κατάθεση μηνυτήριας αναφοράς σε βάρος των δύο αστυνομικών καθώς και νέας ιατροδικαστικής εξέτασης του 22χρονου ΑμεΑ. Ο συγκεκριμένος δικηγόρος εάν μιλήσει δημόσια έχει πράγματι πολλά ενδιαφέροντα πράγματα μα πει…

Επειδή εκτός από την ΕΔΕ που διετάχθη με εντολή του Αρχηγείου της ΕΛ.ΑΣ , στην υπόθεση ενεπλάκη και η Υπηρεσία Εσωτερικών Υποθέσεων, την οποία ενημέρωσα επώνυμα ο ίδιος, αμέσως μετά το περιστατικό . Και επειδή η συγκεκριμένη υπηρεσία δεν επηρεάζεται γενικώς και ειδικώς από διάφορα «κουτσαβάκια» ούτε δέχεται παρεμβάσεις , πιέσεις και απειλές , θα έχει πολύ μεγάλο ενδιαφέρον να μάθουμε ποιος τηλεφωνούσε σε ποιόν και τι έλεγε, μέσα από την νόμιμη άρση του τηλεφωνικού απορρήτου. Ρίχνω την ιδέα και θέτω πρώτος το δικό μου τηλέφωνο στην διάθεση της συγκεκριμένης υπηρεσίας για να δούμε τελικά ποιος λέει ψέματα , ποιός απειλεί ποιον και με τι κίνητρο.

Κάποιοι θα πρέπει να αντιληφθούν ότι το 2020 ο ρόλος των συνδικαλιστών αστυνομικών δεν είναι να συκοφαντούν μη αρεστούς σε αυτούς δημοσιογράφους . Ούτε να απειλούν με δικαστήρια , η να κάνουν κωμικά μαθήματα δημοσιογραφικής δεοντολογίας και ηθικής. Αυτό έλειπε να ρωτάμε «τον μπάτσο της γειτονιάς» πριν γράψουμε οτιδήποτε …

Οι «αμαρτωλές» εποχές της περασμένης εικοσαετίας , τότε που κάποιοι συνδικαλιστές αστυνομικοί , από την μία συκοφαντούσαν δημοσιογράφους και από την άλλη πήγαιναν στα δικαστήρια για να υπερασπίσουν επίορκους συναδέλφους τους που εμπλέκονταν σε βρώμικα κυκλώματα ναρκωτικών και μαστροπείας, έχουν παρέλθει οριστικά.

Διαβάστε εδώ την ανακοίνωση της Ένωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων Ηλείας: http://img.dash.documentonews.gr/documento/filegrid/2020/04/12/5e92d5e5825e632d79349853.pdf


“Στελέχη του Παρατηρητηρίου Ρατσιστικών Εγκλημάτων μιλώντας στο www.apokalypseis.com κάλεσαν τους γονείς του 22χρονου ΑμέΑ να μη φοβούνται , να αγνοήσουν τις όποιες πιέσεις  και να καταθέσουν όταν κληθούν στις δικαστικές Αρχές , ολόκληρη την αλήθεια για τον άγριο ξυλοδαρμό του παιδιού τους , όπως αυτός αποτυπώνεται με λεπτομέρειες και στο ηχητικό ντοκουμέντο της καταγγελίας που έκανε δημόσια η μητέρα του 22χρονου.”

Ολόκληρο το άρθρο του apokalypseis.com:

Μηνυτήρια αναφορά του Παρατηρητηρίου Ρατσιστικών Εγκλημάτων κατά Ηλείων αστυνομικών και εισαγγελέα για τον άγριο ξυλοδαρμό του 22χρονου ΑμεΑ.

12 Απριλίου 2020 | By  

Του Μάκη Νοδάρου

xm

Ηχηρό χαστούκι στο συνδικαλιστικό όργανο των Ηλείων Αστυνομικών,  αποτελεί εκτός των άλλων η μηνυτήρια αναφορά για την βίαιη επίθεση αστυνομικών σε 22χρονο ΑμεΑ στην Ηλεία και την προκλητική άρνηση Εισαγγελίας Αμαλιάδας και του ΑΤ Γαστούνης  να δεχτούν την έγκληση θύματος που κατέθεσε χθες το Παρατηρητήριο Ρατσιστικών Εγκλημάτων – https://racistcrimeswatch.wordpress.com/2020/04/11/1-996/?fbclid=IwAR312RqriyzA7UMp4DLfyZJZrLQVU0Pp5yOPTYilZuIw9lnoxMHp8Dku-GE

Στελέχη του Παρατηρητηρίου Ρατσιστικών Εγκλημάτων μιλώντας στο www.apokalypseis.com κάλεσαν τους γονείς του 22χρονου ΑμέΑ να μη φοβούνται , να αγνοήσουν τις όποιες πιέσεις  και να καταθέσουν όταν κληθούν στις δικαστικές Αρχές , ολόκληρη την αλήθεια για τον άγριο ξυλοδαρμό του παιδιού τους , όπως αυτός αποτυπώνεται με λεπτομέρειες και στο ηχητικό ντοκουμέντο της καταγγελίας που έκανε δημόσια η μητέρα του 22χρονου.

Όπως αναφέρεται στην μηνυτήρια αναφορά  :

« Σας υποβάλλουμε άλλη μια μηνυτήρια αναφορά, κατ’ άρθρο 42 ΚΠΔ, στα πλαίσια του προγράμματος του Παρατηρητηρίου Ρατσιστικών Εγκλημάτων, για τη βίαιη και απρόκλητη επίθεση αστυνομικών σε 22χρονο με νοητική αναπηρία που δεν μπορούσε να μιλήσει, το απόγευμα της Πέμπτης 9 Απριλίου 2020, στο Λευκοχώρι Γαστούνης στον νομό Ηλείας. Η μηνυτήρια αυτή αναφορά, εκτός των δραστών, στρέφεται και τόσο κατά των αστυνομικών στο ΑΤ Γαστούνης όσο και κατά της Εισαγγελέα Αμαλιάδας που καταγγέλλονται πως έδιωξαν τη μητέρα του θύματος για να την αποτρέψουν από το να καταθέσει έγκληση εκ μέρους του γιού της. Παραθέτουμε σχετικό άρθρο που περιλαμβάνει και ηχητικά αποσπάσματα με τα καταγγελόμενα από τη Διευθύντρια του ΕΕΕΕΚ (Εργαστηρίου Ειδικής Επαγγελματικής Εκπαίδευσης Κατάρτισης) Πύργου Ηλείας στο οποίο φοιτά το θυυμα καθώς και από τη μητέρα του και τέλος οργισμένη ανακοίνωση και επιστολή της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ατόμων με Αναπηρία προς τον Υπουργό Προστασίας του Πολίτη, κ. Μ. Χρυσοχοΐδη. Με δεδομένη την αναπηρία του θύματος, τα πολλαπλά εγκλήματα πρέπει επιπλέον, να ερευνηθούν οπωσδήποτε και ως εγκλήματα με ρατσιστικά χαρακτηριστικά (άρθρο 82Α ΠΚ) και φυσικά όχι από τις καταγγελλόμενες αρχές της Γαστούνης και της Αμαλιάδας.»

Παρέμβαση και της ΕΣΑμεΑ

Την άμεση διερεύνηση του  απαράδεκτου περιστατικού αστυνομικής βίας σε άτομο με νοητική αναπηρία, το απόγευμα της Πέμπτης 9 Απριλίου 2020, στο Λευκοχώρι Γαστούνης, όπως αυτό διαπιστώνεται από πλήθος δημοσιευμάτων και με μαρτυρίες τόσο της μητέρας του παιδιού όσο και από άλλους αυτόπτες μάρτυρες, ζητά και η ΕΣΑμεΑ με οργισμένη επιστολή της στον υπουργό ΠΡΟ.ΠΟ. Μ. Χρυσοχοΐδη.

Η καταγγελία αναφέρει ότι αστυνομικά όργανα (ομάδα ΟΠΚΕ), υπεύθυνα για την τήρηση των μέτρων περιορισμένης κυκλοφορίας προέβησαν σε άσκηση σωματικής και ψυχολογικής βίας απέναντι σε άτομο με νοητική αναπηρία, 5 μέτρα από το σπίτι του, ο οποίος είναι μαθητής στο Εργαστήρι Ειδικής Επαγγελματικής Εκπαίδευσης Κατάρτισης (ΕΕΕΕΚ Πύργου Ηλείας). Συγκλονισμένη η διευθύντρια του σχολείου μιλώντας στον Τύπο περιέγραψε το πρωτοφανές συμβάν: «Ενημερώθηκα για το πρωτοφανές περιστατικό και ζήτησα εξηγήσεις από τον διοικητή της ΟΠΚΕ και μου είπε ότι δεν είναι αρμόδιος να με ενημερώσει. Το παιδί αυτό φοιτά στο δικό μας σχολείο και είναι άτομο με βαριά νοητική αναπηρία. Ζήτησα αμέσως ενημέρωση από την Αστυνομική Διεύθυνση Ηλείας και μου είπαν ότι δεν γνώριζαν τίποτα για το περιστατικό. Ενημέρωσα και τον διευθυντή της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ηλείας. Το παιδί αυτό μετά τον ξυλοδαρμό του βρίσκεται σε πολύ άσχημη ψυχολογική κατάσταση. Δεν είναι δυνατόν να ξυλοκοπείται ένα παιδί χωρίς λόγο και με ορατό το πρόβλημα νοητικής στέρησης . Έχουμε όλοι σοκαριστεί .Το παιδί δεν μπορούσε προφανώς να πει το όνομά του στην κατάσταση που βρίσκεται και δεν μπορώ να καταλάβω γιατί οι αστυνομικοί το χτύπησαν τόσο πολύ… Είναι το πιο ήσυχο παιδί που έχουμε στο ΕΕΕΕΚ. Βγήκε να κάνει την βόλτα του έξω από το σπίτι του και δέχθηκε την αστυνομική βία».

Το συγκεκριμένο περιστατικό προκαλεί αγανάκτηση σε όλο το αναπηρικό κίνημα της χώρας. Τα μέτρα περιορισμού και μειωμένης κυκλοφορίας που έχουν παρθεί για την αντιμετώπιση του κορονοϊού δεν αποτελούν καμία δικαιολογία και δεν υποβαθμίζουν καθόλου το περιστατικό, πόσο μάλλον όταν η βία προέρχεται από όργανα που έχουν ως αποστολή την προστασία και την ασφάλεια των πολιτών.

Δε δεχόμαστε και δε θα ανεχθούμε οποιαδήποτε άσκηση σωματικής, ψυχολογικής και λεκτικής βίας απέναντι σε άτομο με αναπηρία, από όπου και εάν προέρχεται. Η ΕΣΑμεΑ ζητά την άμεση διερεύνηση του περιστατικού και την παραδειγματική τιμωρία των ενόχων. Επιστολή απέστειλε και η Περιφερειακή Ομοσπονδία Ατόμων με Αναπηρία Δυτικής Ελλάδας και Νοτίων Ιονίων Νήσων για το θέμα.

docx Το δελτίο Τύπου σε μορφή MS Word (465.16 KB) όπως αυτό διαπιστώνεται από πλήθος δημοσιευμάτων και με μαρτυρίες τόσο της μητέρας του παιδιού όσο και από άλλους αυτόπτες μάρτυρες, ζητά η ΕΣΑμεΑ με οργισμένη επιστολή της στον υπουργό ΠΡΟ.ΠΟ. Μ. Χρυσοχοΐδη.

Η καταγγελία αναφέρει ότι αστυνομικά όργανα (ομάδα ΟΠΚΕ), υπεύθυνα για την τήρηση των μέτρων περιορισμένης κυκλοφορίας προέβησαν σε άσκηση σωματικής και ψυχολογικής βίας απέναντι σε άτομο με νοητική αναπηρία, 5 μέτρα από το σπίτι του, ο οποίος είναι μαθητής στο Εργαστήρι Ειδικής Επαγγελματικής Εκπαίδευσης Κατάρτισης (ΕΕΕΕΚ Πύργου Ηλείας). Συγκλονισμένη η διευθύντρια του σχολείου μιλώντας στον Τύπο περιέγραψε το πρωτοφανές συμβάν: «Ενημερώθηκα για το πρωτοφανές περιστατικό και ζήτησα εξηγήσεις από τον διοικητή της ΟΠΚΕ και μου είπε ότι δεν είναι αρμόδιος να με ενημερώσει. Το παιδί αυτό φοιτά στο δικό μας σχολείο και είναι άτομο με βαριά νοητική αναπηρία. Ζήτησα αμέσως ενημέρωση από την Αστυνομική Διεύθυνση Ηλείας και μου είπαν ότι δεν γνώριζαν τίποτα για το περιστατικό. Ενημέρωσα και τον διευθυντή της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ηλείας. Το παιδί αυτό μετά τον ξυλοδαρμό του βρίσκεται σε πολύ άσχημη ψυχολογική κατάσταση. Δεν είναι δυνατόν να ξυλοκοπείται ένα παιδί χωρίς λόγο και με ορατό το πρόβλημα νοητικής στέρησης . Έχουμε όλοι σοκαριστεί .Το παιδί δεν μπορούσε προφανώς να πει το όνομά του στην κατάσταση που βρίσκεται και δεν μπορώ να καταλάβω γιατί οι αστυνομικοί το χτύπησαν τόσο πολύ… Είναι το πιο ήσυχο παιδί που έχουμε στο ΕΕΕΕΚ. Βγήκε να κάνει την βόλτα του έξω από το σπίτι του και δέχθηκε την αστυνομική βία».

Το συγκεκριμένο περιστατικό προκαλεί αγανάκτηση σε όλο το αναπηρικό κίνημα της χώρας. Τα μέτρα περιορισμού και μειωμένης κυκλοφορίας που έχουν παρθεί για την αντιμετώπιση του κορονοϊού δεν αποτελούν καμία δικαιολογία και δεν υποβαθμίζουν καθόλου το περιστατικό, πόσο μάλλον όταν η βία προέρχεται από όργανα που έχουν ως αποστολή την προστασία και την ασφάλεια των πολιτών.

Δε δεχόμαστε και δε θα ανεχθούμε οποιαδήποτε άσκηση σωματικής, ψυχολογικής και λεκτικής βίας απέναντι σε άτομο με αναπηρία, από όπου και εάν προέρχεται. Η ΕΣΑμεΑ ζητά την άμεση διερεύνηση του περιστατικού και την παραδειγματική τιμωρία των ενόχων. Επιστολή απέστειλε και η Περιφερειακή Ομοσπονδία Ατόμων με Αναπηρία Δυτικής Ελλάδας και Νοτίων Ιονίων Νήσων για το θέμα.

Leave a comment