Δύο Έλληνες ουμανιστές (Δημητράς – Gilbert) θα δικαστούν για αμφισβήτηση αντισημιτικής ρητορικής μίσους Μητροπολίτη Σεραφείμ

8 Φεβρουαρίου 2022

Η Διεθνής Ουμανιστική Ομοσπονδία (Humanists International) ανησυχεί βαθιά για το γεγονός ότι δύο μέλη της Ένωσης Ουμανιστών Ελλάδας, ο Παναγιώτης Δημητράς και η Andrea Gilbert, θα δικαστούν αυτόν το μήνα, σε συνέχια μήνυσης που είχαν υποβάλλει για την αντισημιτική ρητορική μίσους ενός υψηλόβαθμου Ελληνορθόδοξου Μητροπολίτη (Σεραφείμ).

Τον Απρίλιο του 2017, αφού ένας υψηλόβαθμος θρησκευτικός ηγέτης της Ελληνικής Ορθόδοξης Εκκλησίας – γνωστός ως Μητροπολίτης Πειραιώς Σεραφείμ – δημοσίευσε μια δήλωση στην οποία αναφέρθηκε σε γνωστές αντισημιτικές θεωρίες συνωμοσίας γύρω από την «παγκόσμια εβραϊκή κυριαρχία», ο Δημητράς και η Γκίλμπερτ υπέβαλαν μήνυση εναντίον του.

Η μήνυσή τους, που υποβλήθηκε στο Τμήμα Αντιμετώπισης της Ρατσιστικής Βίας (της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης Αττικής), ζητούσε να διωχθεί ο Μητροπολίτης για «ρητορική μίσους και κατάχρηση εκκλησιαστικού αξιώματος», που αμφότερα συνιστούν εγκλήματα βάσει του Ελληνικού Ποινικού Κώδικα.

Οι ελληνικές αρχές αποφάσισαν να μην προβούν σε καμία ενέργεια κατά του Μητροπολίτη σε συνέχεια της μήνυσης, αλλά αντ’ αυτού άσκησαν ποινική δίωξη κατά του Δημητρά και της Γκίλμπερτ. Αποτέλεσμα της μήνυσής τους είναι οι ακτιβιστές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων να διώκονται για το αδίκημα της «ψευδούς καταμήνυσης» βάσει του άρθρου 229 του Ελληνικού Ποινικού Κώδικα. Ο Δημητρής και η Γκίλμπερτ πρόκειται να δικαστούν στις 15 Φεβρουαρίου 2022. Εάν καταδικαστούν, ενδέχεται να αντιμετωπίσουν ποινή φυλάκισης άνω των 2 ετών.  

Ο Παναγιώτης Δημητράς, εκπρόσωπος της Ένωσης Ουμανιστών Ελλάδας, δήλωσε: «Το ελληνικό δικαστήριο θα πρέπει να αποφασίσει στις 15 Φεβρουαρίου 2022, εάν αυτό που οι Έλληνες Εβραίοι ονόμασαν «αντισμητικό παραλήρημα» που ειπώθηκε από αυτόν το Μητροπολίτη είναι στην πραγματικότητα μέρος του επίσημου δόγματος της Ελληνικής Εκκλησίας και επομένως μια κυρίαρχη αξία στην Ελλάδα του 21ου αιώνα».

Η Διεθνής Ουμανιστική Ομοσπονδία καλεί την ελληνική κυβέρνηση να αποσύρει αμέσως όλες τις κατηγορίες εναντίον του Δημητρά και της Gilbert και καταδικάζει το γεγονός ότι αντιμετωπίζουν καταχρηστική ποινική δίωξη επειδή μιλούν ενάντια στην προώθηση του ρατσισμού και της ρητορικής μίσους από ένα θρησκευτικό ηγέτη και υπερασπίζονται τα ανθρώπινα δικαιώματα και τη μη-διάκριση.


Αγγλικό πρωτότυπο εδώ και εδώ


2 thoughts on “Δύο Έλληνες ουμανιστές (Δημητράς – Gilbert) θα δικαστούν για αμφισβήτηση αντισημιτικής ρητορικής μίσους Μητροπολίτη Σεραφείμ

Leave a comment