22/02/2020: Μηνυτήρια αναφορά για ξενοφοβική/ισλαμοφοβική ρητορική μίσους και διασπορά ψευδών ειδήσεων από ιερέα της Λέσβου

ΠΡΟΣ ΤΗ ΓΕΝΙΚΗ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΒΟΡΕΙΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ
 
 
22 Φεβρουαρίου 2020

Κυρίες/Κύριοι,

Σας υποβάλλουμε άλλη μια μηνυτήρια αναφορά, κατ’ άρθρο 42 ΚΠΔ, στα πλαίσια του προγράμματος του Παρατηρητηρίου Ρατσιστικών Εγκλημάτων, για  ξενοφοβική και ισλαμοφοβική ρητορική μίσους και διασπορά ψευδών ειδήσεων του Πρωτοπρεσβυτέρου Ευστρατίου Δήσσου του Ι.Ν. «Παμμεγίστων Ταξιαρχών» Μανταμάδου Λέσβου που σε επιστολή του προς τον Υπουργό Ν. Μηταράκη παρουσιάζει τους πρόσφυγες συλλήβδην περίπου ως φυσική καταστροφή, τους θεωρεί απογόνους των… πειρατών και τους χρεώνει εμπρησμούς εκκλησιών χωρίς να παραθέτει κανένα τέτοιο στοιχείο, αφού πρόκειται για ρατσιστική στοχευμένη ψευδολογία. Υπενθυμίζουμε ότι σε στο παρελθόν όχι μόνο δεν έχουν επιβεβαιωθεί παρόμοιοι πρόδηλα ρατσιστικοί ισχυρισμοί αλλά υπάρχουν και περιπτώσεις που έχει αποκαλυφθεί ότι δράστες τέτοιων επιθέσεων έχουν υπάρξει και ρατσιστές με κίνητρο ακριβώς τη συνήθη ξενοφοβική δημοσιότητα από πληθώρα ακροδεξιών και ρατσιστικών ΜΜΕ (πχ. “Νέα προβοκάτσια κατά μεταναστών στην Κρήτη με… βεβήλωση εκκλησίας“). 

Στο Νησί

Ανοικτή Επιστολή του Πρωτοπρεσβυτέρου Ευστρατίου Δήσσου στον Νότη Μηταράκη

Ο ιερέας του Ταξιάρχη καλεί τον Υπουργό να αναθεωρήσει την απόφαση του για την νέα δομή στην περιοχή του Μανταμάδου

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 20/2/2020

Screenshot_2020-02-22-13-35-54-095_com.hsv.freeadblockerbrowser

«Κύριε Υπουργέ,
Η απόφαση της δημιουργίας μεγάλης έκτασης προσφυγικής εγκατάστασης στην τοποθεσία «Καράβα» της περιοχής μας, θλίψη και απογοήτευση μας προκάλεσε. Πιστεύουμε πως λήφθηκε εντελώς βεβιασμένα, χωρίς να ληφθούν υπόψη τα ιστορικά, πολιτιστικά, κοινωνικά και θρησκευτικά δεδομένα του τόπου. Είναι μια λανθασμένη απόφαση η οποία, αν υλοποιηθεί, θα επιφέρει καταστροφικά αποτελέσματα στον τόπο μας.
Η τοποθεσία «Καράβα» έχει τη δική της ιστορία. Υπήρχε εκεί βυζαντινός οικισμός με την ονομασία «Αίγειρος». Αναφέρεται σε κώδικα της Μητροπόλεως Μυτιλήνης το 1587 και καταγράφεται από τον λόγιο Σταυράκη Αναγνώστου στο πόνημά του «Λεσβιάς Ωδή» το 1824. Σημειώνεται επίσης από τον Μητροπολίτη Μυτιλήνης αείμνηστο Ιάκωβο Κλεομβρότου στο δικό του έργο «Συνοπτική Ιστορία …. της Λέσβου». Υπάρχουν διάσπαρτα στοιχεία από τα κτίσματα Βυζαντινού οικισμού. Στην περιοχή έχουν τα βοσκοτόπια και τα κοπάδια τους ντόπιοι κτηνοτρόφοι, οι οποίοι απειλούνται με απομάκρυνση. Πού θα πάνε αυτοί οι άνθρωποι; Ακούστηκε πως θα αποζημιωθούν! Για να πάνε πού; Εκτός Λέσβου; Αυτό θέλουμε; Ό,τι και οι Τούρκοι!
Πολύ πλησίον σε επαφή σχεδόν με την κωμόπολη «Μανταμάδος» υπάρχει η παλαιά μονή, «Ο Ταξιάρχης», σπουδαίο εκκλησιαστικό μνημείο. Ο «Ταξιάρχης» αποτελεί όχι Παλλεσβιακό μόνο προσκύνημα αλλά Πανελλήνιον. Τον ευλαβούνται και τον επικαλούνται και οι άνδρες των ενόπλων μας δυνάμεων και δη της Αεροπορίας και έχουν αναστηλώσει πολεμικό αεροπλάνο στην είσοδο του Προσκυνήματος. Η προσέλευση Χριστιανών από όλη την Ελλάδα αλλά και από το εξωτερικό, είναι ακατάπαυστη και πολυπληθής.
Στον ναό βρίσκεται αποθησαυρισμένη η ανάγλυφη θαυματουργή εικόνα του Ταξιάρχη αρχαγγέλου Μιχαήλ που πλάστηκε με το ματωμένο χώμα από τον σφαγιασμό των μοναχών από Αγαρηνούς επιδρομείς πειρατές.
Και να, που τώρα απόγονοι αυτών των ανθρώπων ήδη άρχισαν να προσβάλλουν τα ιερά και όσιά μας, καταστρέφοντας εικονοστάσια και προκαλώντας βανδαλισμούς σε Εκκλησιές και Εξωκκλήσια της Περιοχής, προγραμματίζεται να εγκατασταθούν τόσο κοντά! Αν είναι δυνατόν! Οι συνέπειες και η επιβάρυνση του χώρου και του πληθυσμού θα είναι δραματικές.
Η παρουσία τόσο μεγάλου αριθμού αλλογενών και αλλοθρήσκων κυρίως μουσουλμάνων με την ιδιάζουσα συμπεριφορά τους είναι βέβαιο πως θα λειτουργήσει αποτρεπτικά για τους επίδοξους επισκέπτες χριστιανούς προσκυνητές, που ο δρόμος ο κεντρικός περνά μέσα από την «Καράβα». Το προσκύνημα θα περιπέσει σε μαρασμό και μαζί ολόκληρο το κοινωνικό έργο που στηρίζεται σ’ αυτό, όπως η «Στέγη αγάπης», (Ίδρυμα που σιτίζει κατ’ οίκον 55 πτωχές οικογένειες της Κωμόπολής μας και άλλων Κοινοτήτων ημερησίως)˙ ενώ σκοτεινό φαίνεται και το μέλλον του ανεγειρόμενου Γηροκομείου του Ναού, 60 κλινών.
Έτσι η όλη δραστηριότητα η οποία αναπτύσσεται και λειτουργεί αρμονικά στην όλη κοινωνικοπολιτιστική υφή όλης της κωμόπολης και της ευρύτερης περιφέρειας θα τραυματιστεί και η κοινωνική προσφορά του Προσκυνήματος, θα ανασταλεί.
Αλλά και οι παράπλευρες απώλειες δεν θα είναι λίγες. Ένας μεγάλος αριθμός επαγγελμάτων, που στηρίζεται στον λεγόμενο θρησκευτικό τουρισμό, είναι βέβαιο πως δεν θα έχει καλύτερη τύχη.
Κατόπιν τούτων κ. Υπουργέ Είναι ανάγκη να αναθεωρηθεί η απόφαση δημιουργίας ελεγχόμενου κέντρου μεταναστών στην περιοχή της ¨Καράβας¨».
***

Παρακαλούμε για τις ενέργειές σας καθώς και να μας ενημερώσετε για τον αριθμό πρωτοκόλλου που θα δώσετε στη μήνυση αυτή.

Με τιμή,

 

Παναγιώτης Δημητράς
Ελληνικό Παρατηρητήριο των Συμφωνιών του Ελσίνκι
email: panayotedimitras@gmail.com
διεύθυνση: ΤΘ 60820 – 15304 Γλυκά Νερά

Leave a comment