13/05/2022: Καταδίκη “πατέρα” Κλεομένη για δημόσια υποκίνηση βίας κατά Εβραίων και Μαρτύρων του Ιεχωβά μετά από μήνυση ΕΠΣΕ

Σήμερα, στο ΣΤ’ Μονομελές Πλημμελειοδικείο Αθηνών (Εισαγγελέας: Μαρία Δραγάνη – Πρόεδρος: Δημήτριος Ζαχαρόπουλος), καταδικάστηκε ερήμην για δημόσια υποκίνηση βίας κατά Εβραίων και Μαρτύρων του Ιεχωβά ο φερόμενος ως “πατέρας” Κλεομένης Κεφαλάς και του επιβλήθηκε ποινή φυλάκισης 1 έτους με τριετή αναστολή και πρόστιμο 5000 ευρώ.

‘Ατυπος εκπρόσωπος του κατηγορούμενου δήλωσε πως έμαθε για τη δίκη από το Facebook και ζήτησε αναβολή της δίκης καθώς ο κατηγορούμενος, αν και καθαιρεθείς, μονάζει σε μοναστήρι του Ταϋγέτου και δεν είχε ενημερωθεί για τη δίκη. Η κλήτευσή του όμως είχε γίνει τόσο στη διεύθυνση που είχε δηλώσει κατά την παροχή εξηγήσεων όσο και στην πληρεξούσια δικηγόρο του, οπότε το αίτημα απορρίφθηκε.

Η δίκη έγινε μετά από τη 31/12/2018: Μηνυτήρια αναφορά κατά “πατέρα Κλεομένη” και άλλων για ακραίο αντισημιτικό (και πολλαπλά ρατσιστικό) βίντεο με προτροπή σε μαζική βία που είχε υποβάλει το Ελληνικό Παρατηρητήριο των Συμφωνιών του Ελσίνκι το οποίο σήμερα παραστάθηκε για την υποστήριξη της κατηγορίας με την υπεύθυνη για τα θέματα αντισημιτισμού στο ΕΠΣΕ Andrea Gilbert, και το δικηγόρο Άγη Τάτση, που προσέφερε δωρεάν νομική βοήθεια, ενώ κατέθεσε ως μοναδικός μάρτυρας (κατηγορίας) ο Εκπρόσωπος του ΕΠΣΕ Παναγιώτης Δημητράς, ο οποίος αναφέρθηκε στα βασικά αποσπάσματα της συνέντευξης του κατηγορούμενου, που άλλωστε περιλαμβάνονται στο κατηγρητήριο:

“Στις 30.10.2018 με πρόθεση, δημόσια, προφορικά, μέσω του διαδικτύου διεγείρει σε ενέργειες που μπορούν να προκαλέσουν βία κατά προσώπου ή ομάδας προσώπων, που προσδιορίζονται με βάση τη φυλή και τη θρησκεία, κατά τρόπο που εκθέτει σε κίνδυνο τη δημόσια τάξη και ενέχει απειλή για τη ζωή, την ελευθερία και τη σωματική ακεραιότητα των ως άνω προσώπων. Ειδικότερα, κατα΄τον ανωτέρω τότπο και χρόνο στο κανάλι “Χάραγμα” στο Ru Tube ανέβασε ένα βίντεο, μέσω του οποίου διεγείρει σε ενέργειες τους χρήστες του διαδικτύου που παρακολουθούν το εν λόγω βίντεο και συγκεκριμένα αναφερόμενος στους Εβράιους με τις εξής φράσεις: “… για να έρθει το τρίτο λάθος και να τους πάρει ο ελληνικός λαός φαλάγγι… και να τους διώξει απ’την πατρίδα μας… μη νομίζετε ότι δε θα έρθει η εποχή να σφάξουμε κι εμείς Εβραίους. Δε θα πάμε έτσι. Θα πάρουμε πολλά κεφαλάκια πριν φύγεις το δικό μας. Ζει Κύριος ο Θεός των δυνάμεων… παρτε παιχνιδάκια… επενδύστε τα χρήματά σας σε ελεημοσύνη και σε μέταλλα (κάνει κίνηση ότι πατάει σκανδάλη) και ξεκινάμε παιδιά. Ζει Κύριος ο Θεός.” και ειδικότερα για τους Ιεχωβάδες, τους οποίους χαρακτηρίζει εφευρήματα των εβραίων σιωνιστών με τις φράσεις “…μήνυμα προς όλους σας: Από ‘δω και πέρα, τσακίστε τα καροτσάκια των ιεχωβάδων! Σπάστε τα. Κλωτσιές. Πάρτε τα, πετάχτε τα στο δρόμο. Πάρτε τα και κάφτε τα. Πάρτε τα και σπάστε τα, διαλύστε τα όλα. (…)”

Σημειώνεται πως είναι η τρίτη καταδίκη μέσα σε δύο μήνες μετά από μηνυτήριες αναφορές του ΕΠΣΕ μετά από 22/03/2022: Οκτώ μήνες φυλακή σε Αστυνομικό για ρατσιστικά σχόλια στο Facebook [μετά από μήνυση και του ΕΠΣΕ] και 04/05/2022: Καταδίκη Προέδρου Επαγγελματιών Ιστορικού Κέντρου Θεσσαλονίκης για προτροπή σε ρατσιστική βία κατά μεταναστών από Πακιστάν μετά από μήνυση ΕΠΣΕ και η τέταρτη μέσα σε πέντε μήνες μετά και από 15/12/2021: Καταδίκη Μακελειού για ξενοφοβία [μετά από μήνυση ΕΠΣΕ].

Παράλληλα, ο δικηγόρος Άγης Τάτσης ως μηνυτής και μάρτυρας συνέβαλε στην 27/10/2021: Η μεγαλύτερη τελεσίδικη καταδίκη στην ιστορία του αντιρατσιστικού νόμου (“Ελεύθερης Ώρας” για ομοερωτοφοβία).